Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van mei (2018)
Niet dat het iets uitmaakt van Bert Moerman
Als je opgroeit in de diepste krochten van West-Vlaanderen, heb je volgens Bert Moerman (1987) niet veel meer te doen dan lezen en films kijken. Zo zag de jeugd van deze debutant er dan ook uit. Zijn droom om zelf een boek te schrijven maakte hij twee jaar geleden waar toen hij zijn baan opzegde en naar New York vertrok om zich volledig op zijn roman te richten. Inmiddels is hij terug in België en ligt zijn debuutroman Niet dat het iets uitmaakt bijna in de boekhandel. Een roman over vechten tegen de zwaartekracht. Een strijd die je altijd verliest, maar die het waard is om te voeren.
Het leven van het hoofdpersonage uit Niet dat het iets uitmaakt, bestaat uit een aaneenschakeling van keuzes die niet gemaakt worden. Hij ondergaat, en voor hij het goed en wel beseft, is hij een succesvol redacteur bij een uitgeverij en woont hij samen met een vrouw op wie hij niet verliefd is. Maar wat als de mogelijkheden plots eindeloos worden en de vraag wat hij wil in zijn leven zich opdringt? Zal alles beter worden als hij wegvlucht van de alledaagsheid? Het zijn juist de allergrootste dingen die het moeilijkst zijn om te zien.
De Vlaamse cabaretier en acteur Wim Helsen las Moermans debuutroman en zegt daarover:
'In 1942 won Louis Paul Boon met het manuscript voor De voorstad groeit de Leo J. Krynprijs. In de jury zat o.a. Willem Elsschot. Die zei over het manuscript: 'Ik begon 's avonds om half negen te lezen en ik herinner mij dat ik pas stopte toen ik mijn vrouw vanuit bed hoorde roepen dat het half drie was.' Ik ben Willem Elsschot niet, Bert Moerman geen Louis Paul Boon en mijn vrouw laat mij 's nachts met rust. Maar mijn ervaring bij het lezen van Niet dat het iets uitmaakt is vergelijkbaar met die van Elsschot. Ik begon te lezen en ik moest blijven lezen.'
Niet dat het iets uitmaakt verschijnt op 18 mei bij Uitgeverij Polis.
Lees hier een fragment
Keizer van Sarah Sluimer
Samen met haar partner Willem Bosch schreef Sarah Sluimer (1985) in 2016 al het non-fictieboek Ontaarde ouders -over hun leven als jonge ouders in de grote stad- maar deze maand debuteert Sluimer ook als romanschrijver. Keizer gaat over een kunstenaar die zijn ziel verkoopt.
Leo is de beroemdste regisseur van Nederland, misschien zelfs wel van Europa. Niet alleen zijn ensemble heeft hij tot in de puntjes naar zijn wensen gekneed, maar ook zijn leven. Hij leeft voor en in zijn kunst, zo ver mogelijk van het dagelijkse gewoel, het verderf. In New York ontmoet hij de schilder victor, die hem een voorstel doet waardoor hij zijn droom kan realiseren: totale afstand, letterlijk en figuurlijk verheven boven de andere mensen. Door dit voorstel aan te nemen, tekent Leo voor zijn ondergang.
'Keizer zet je aan tot nadenken over kunst, maar weet ook telkens opnieuw te ontroeren,' aldus Jasper Henderson, hoofdredacteur bij Lebowski.
Keizer ligt vanaf vanaf 23 mei in de boekhandel.
Een perfecte illusie van Annette van Luyk
Hoe dom kun je zijn om op de avances van een vaag figuur in te gaan op een datingsite? Dat vraagt de gescheiden Ellen, wiens kinderen het huis uit zijn, zich in Een perfecte illusie af wanneer ze bedrogen uitkomt na een hevige online verliefdheid. Ellen is gedesillusioneerd en bijna bankroet, maar besluit het er niet bij te laten zitten. Vastbesloten de man te vinden die haar zo heeft belazerd, komt ze terecht in Ghana. Daar verdiept ze zich steeds verder in de praktijken van de 'Sakawa-boys', jongens die op slinkse wijze westerse vrouwen tot hun slachtoffer maken. Maar haar zoektocht is niet zonder gevaren.
De Haagse Annette van Luyk (1962) debuteert relatief laat, maar maakt hiermee wel een langgekoesterde droom waar. 'Ik schoof het altijd op de lange baan, maar onderwerp internetscam bleef me maar bezighouden en daardoor viel het kwartje: ik moet nú gaan schrijven.' Een paar jaar geleden werd een vriendin van de schrijfster namelijk slachtoffer van datingfraude. 'Toen ze me vertelde over haar nieuwe liefde die ze via internet had ontmoet, gingen bij mij de alarmbellen af. Ze was echter zo verliefd, dat ze er met open ogen intuinde. Toen er steeds meer gevallen van internetscam in het nieuws kwamen, ontstond bij mij het idee om er een boek over te schrijven.'
Een perfecte illusie bevat zowel thriller- als romantische elementen en is vanaf 22 mei verkrijgbaar.
Lees hier een fragment
Operatie Hanokmin van Ronnie Rokebrand
Ronnie Rokebrand (1954) is in het dagelijks leven reisondernemer en reishandboekenschrijver, maar waagt zich nu voor het eerst aan een thriller. Operatie Hanokmin gaat over de Nederlandse journalist Mike, die er in Senegal getuige van is dat een vrouw op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. De vreselijke beelden blijven hem in zijn dromen achtervolgen.
Als Mike anderhalf jaar later naar Rwanda reist, is zijn beroep nog slechts een dekmantel voor zijn deelname aan een geheime internationale missie in samenwerking met de geheime diensten van Israël en Frankrijk. Het doel van deze samenwerking? Het voorgoed uitschakelen van een van de gevaarlijkse mannen op het Afrikaanse continent en het vernietigen van een opleidingskamp van de terreurorganisatie Al-Qaida.
Wanneer een vliegtuig met daarin de Rwandese president Habyarimana en de president van Burundi Ntaryamira met twee SAM 7 raketten wordt neergeschoten, werkt dat als lont in het kruitvat en laait de stammenstrijd tussen Hutu's en Tutis's weer op.
Rokebrands debuutthriller is fictief, maar er zijn wel gelijkenissen met bestaande personen en gebeurtenissen.
'Een bloedstollend spannende thriller en de ontrafeling van een complex en onvoorstelbaar complot,' belooft Uitgeverij Letterrijn.
Operatie Hanokmin ligt vanaf 16 mei in de boekhandel.