Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van mei (2019)
Hem van Jeroen De Brauwer
Componist, schrijver en muzikant, in die volgorde omschrijft Jeroen De Brauwer zichzelf.
'Behalve noten kleuren durf ik ook al eens gewone letters en woorden op papier te zetten. In een min of meer correcte volgorde gesmeten resulteerde dat tot nu toe in een veelvoud aan song-teksten en gedichten, twee theaterstukken en een boek.'
Dat boek is zijn debuutroman Hem, 'een geschiedenis over drie mensenlevens, over persoonlijke crisissen, over verliezen en vergeten,' zo valt te lezen in de catalogus van Uitgeverij Lannoo. In Hem volgen we M. Het is zijn jaar niet: er is iets gebeurd, maar wat dat dan is weet hij niet meer. Lotte's leven daarentegen, verloopt naar wens en als kers op de taart ontmoet ze een best aardige jongen die haar niet te zeer voor de voeten loopt. Vrolijk vermaak en aangename nachten. Ook Gaius bevindt zich op het toppunt van zijn kunnen als meester van de beschaafde wereld. Hij weet nu nog niet dat verraad, moord en waanzin in het verschiet liggen. Alle goede plotters hebben ten slotte tijd nodig.
Hem verschijnt op 10 mei bij Uitgeverij Lannoo.
Oorlogsvrede van Jeroen Wielaert
Jeroen Wielaert ken je misschien als Radio 1 verslaggever op het gebied van sport, politiek, kunst en cultuur, als journalist van onder andere Wieler Magazine, de Volkskrant en Vrij Nederland, of als schrijver van meerdere non-fictie boeken over wielrennen, de Tweede Wereldoorlog en popmuziek. Dat er ook een romancier in Wielaert schuilt, toont hij met zijn debuutroman Oorlogsvrede.
Deze roman vertelt het verhaal van fotograaf Remco Vanroeslare. Hij is de vijftig al gepasseerd als zijn moeder het stilzwijgen verbreekt over een onderduiker in het huis waar ze opgroeide, in de polder onder de rook van Amsterdam. De oorlogsgeschiedenis die zich openbaart is zowel onthutsend als met schaamte omgeven en gaat over een jonge onderduiker die zijn handen niet kan thuishouden bij de hem omringende vrouwen. Met verstrekkende gevolgen. Remco, zelf een kind van de jaren zestig en zeventig, realiseert zich dat zijn leven onder het dwingende motto 'liefde & vrede' feitelijk is doordrenkt van de oorlog. Zijn moeders confessies voeren hem naar Canada en de Verenigde Staten, op zoek naar een onbekende Joodse vrouw en haar zoon.
Oorlogsvrede verschijnt op 14 mei bij Uitgeverij De Arbeiderspers.
Lees hier een fragment
Of iedereen gaat dood van Siel Verhanneman
Wanneer je therapeut verliefd wordt op je dode vader. Over dat bijzondere vraagstuk gaat de debuutroman van Siel Verhanneman, Of iedereen gaat dood. De late twintiger Lander is sinds de dood van zijn vader in denktijd. In gedachten verzonken loopt hij van zijn bed naar café Bertrand, naar zijn grootmoeder en weer terug. Met elke kassei die hij verslindt, snuift hij de wereld in zich op. Lander doet er alles aan om maar niet bij zijn verlies stil te hoeven staan. En hij gaat naar een therapeute, Saskia. Zij moet hem uit de beklemmende cocon van zijn eigen hoofd zien te krijgen. Maar de ontdekkingen die Saskia doet, laten haar niet meer los. Hoe meer ze te weten komt over Landers vader, hoe meer ook zij door het duister wordt aangetrokken.
Verlies is een belangrijk thema in het werk van de Vlaamse Siel Verhanneman. In 2013 verloor ze eerst haar vader, drie jaar later ook haar zus. Door te schrijven vecht ze zich een weg terug in het leven. In 2016 besloot ze - na de overweldigende respons die ze op social media kreeg- een dichtbundel over de dood van haar vader uit te geven in eigen beheer. Deze bundel werd een razend succes, het boek stond wekenlang in de Vlaamse poëzie-topdrie. Al gauw volgde een tweede bundel, Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn. Volgens collega-auteur Saskia De Coster is Siel Verhanneman de Held van Kortrijk. Fans kijken reikhalzend uit naar haar romandebuut.
Of iedereen gaat dood verschijnt op 15 mei bij Uitgeverij Angèle.
Lees hier een fragment
Was het gras maar groen van Jireël Verhage
Jireël Verhage studeerde communicatiewetenschap in Nijmegen. Drie jaar geleden verhuisde hij samen met zijn vriendin naar Gent, om daar zijn droom na te jagen: het schrijven van een roman. Op zijn blog deelde hij de afgelopen jaren de vorderingen van het schrijfproces en zijn ervaringen als Nederlander in Gent. Na publicaties in Schrijven Magazine en meerdere nachtcolumns voor 3FM, ligt zijn debuutroman eind deze maand in de boekhandel.
Was het gras maar groen is een roman over een naïeve gedachte. Tom gaat als vrijwilliger aan de slag op een voetbalschool in Limbe, een kustplaats in Kameroen. Hij is er heilig van overtuigd dat wat hij daar gaat doen goed is. Maar zodra hij in Limbe aankomt, begint de worsteling met zijn eigen verwachtingen, en die van de coach en de jongens van de voetbalschool. Tom denkt er te gaan helpen, maar de betekenis van zijn verblijf komt gaandeweg in een compleet ander daglicht te staan.
Tevin, een jongen die altijd met de voetbaltrainingen meedoet, gaat niet naar school en woont af en toe op straat. Tom wil hem een helpende hand bieden, maar Tevin gaat daar op een andere manier mee om dan Tom verwacht. De frustratie begint toe te slaan. De vraag is of de twee elkaar nog zullen vinden.
Verhage's debuutroman is gebaseerd op persoonlijke ervaringen met vrijwilligerswerk:
'In 2012 ben ik als vrijwilliger in Kameroen geweest. Als ik de afgelopen jaren andere mensen sprak die vrijwilligerswerk hadden gedaan, zaten ook deze verhalen vol met vraagtekens. Vraagtekens over het doel van het verblijf. Juist omdat vrijwilligerswerk vaak als iets positiefs wordt gezien, vind ik het belangrijk om een andere inkijk te geven.'
Was het gras maar groen verschijnt op 20 mei bij Uitgeverij Palmslag.
Lees hier een fragment
De bubbel van Sanne Kanis
'Een onthullende roman over de schaduwzijden van de techwereld,' kopt Uitgeverij Prometheus over de debuutroman van Sanne Kanis. Kanis werkte ruim twaalf jaar bij drie beursgenoteerde technologiebedrijven en gebruikte haar ervaringen voor haar debuutroman.
De bubbel gaat over een jonge vrouw die op zoek gaat naar zichzelf, de liefde en de prijs van ambitie. Anna is vastbesloten om als marketingmanager carrière te maken bij de techstart-up ImageBuilders. Lijntjes op de wc, bazen die een #MeTootje niet schuwen, frauderende collega's. geklaag over droge kreeft en sushi die wordt afgeschaft als lunch, dat is het beeld dat ze heeft van haar nieuwe job. Maar Anna is al gauw een paar illusies armer. Hoe kleur je binnen de lijntjes als die lijntjes ver te zoeken zijn? Tussen de veeleisende targets door probeert ze een nieuw leven op te bouwen in Londen en worden Anna's ethische grenzen meerdere malen op de proef gesteld.
Sanne Kanis onthult de techcultuur waarin promoties en eindeloos vergaderen een doel op zich zijn, luxe extraatjes al gauw als vanzelfsprekend worden beschouwd en seksisme, schending van bedrijfsethiek en managers met een sudden wealth-syndrooom de schaduwzijde vormen.
De bubbel verschijnt op 27 mei bij Uitgeverij Prometheus.
Lees hier een fragment
Dodenstoel van Johan Andersen
Eugène Hamer, ex-commando en veiligheidsadviseur, treft een een gruwelijk tafereel aan op de Amsterdamse Apollolaan. Een man hangt met doorgesneden keel aan een touw in de woonkamer. Zijn vrouw ligt dood op bed en in een kledingkast schuilt een jongen die opzettelijk getuige is geweest van deze slachting.
Hiermee begint Dodenstoel van Johan Andersen. Met dit boek schreef deze uitgever zijn eerste thriller. Dodenstoel gaat verder met de moordenaar, die de politie middels een brief uitdaagt hem op te sporen. Hij verwijst naar een website waarop een elektrische stoel te zien is met daaronder de boodschap:
"Pas als mijn wraak compleet is, stop ik met moorden..."
Samen met Neli Panka, inspecteur bij de afdeling Zware Criminaliteit en gespecialiseerd in de psychologie van seriemoordenaars, opent Hamer de jacht. Het brengt het tweetal op het spoor van een omvangrijk netwerk van drugssmokkel en mensenhandel, die zijn oorsprong blijkt te vinden in voormalig Joegoslavië en de val van Srebrenica. Het moorden gaat maar door. Alles wijst erop dat ze te maken hebben met de meest medogenloze moordenaar in de Nederlandse misdaadgeschiedenis. Hij speelt een dodelijk spelletje met hen.
'Als geen ander schept Johan Andersen een geloofwaardig verhaal waarin het herkenbare Nederlandse decor ruimte geeft aan nietsontziende misdadigers. Bij het lezen van Dodenstoel realiseer je je dat wij door dezelfde straten lopen als de personages van Andersen. De seriemoordenaar is onder ons. Zijn misdadige moorden komen heel dichtbij. Andersen verbindt zijn killer aan een ondenkbare aaneenschakeling van verbijsterende praktijken van drugshandel, moord en internationale mensensmokkel. Dat is een huiveringwekkende gedachte. Het kwaad zit ons op de huid,' aldus Maarten Boers, acquirerend redacteur bij HarperCollins.
Dodenstoel verschijnt op 28 mei bij HarperCollins.
Lees hier een fragment
Het tuinfeest van Bettie Elias
Voor haar veertigste verjaardag organiseert Cleo een tuinfeest dat perfect moet zijn. Alles zit mee. Het is een zwoele zomeravond en de champagne vloeit rijkelijk. Haar vrienden vermaken zich opperbest met de andere gasten. Tot Laura, de dochter van Tessa en Thomas, spoorloos blijkt. Wanneer het meisje de volgende ochtend dood wordt aangetroffen, wijst alles op een ongeluk. De vriendengroep zoekt steun bij elkaar. Maar Tessa stelt zich steeds meer vragen over de dood van haar kind. Haar zoektocht zet de de vriendschap onder hoogspanning. Wat gebeurde er werkelijk tijdens die fatale nacht? En kun je je vrienden ooit echt kennen?
Bettie Elias is een Vlaamse jeugdauteur. Ze schreef inmiddels 29 boeken, waarvan er verschillende vertaald werden. In haar verhalen schrijft Elias vooral over echte gebeurtenissen, zoals verliefd zijn en vriendschap, maar ook serieuze onderwerpen schuwt ze niet. Het tuinfeest is haar eerste boek voor volwassenen.
Het tuinfeest verschijnt op 29 mei bij Houtekiet.
Lees hier een fragment