Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van november en december (2018)
Twee Luitenanten van Stefano Keizers
Gover Meit is film- en theatermaker en won twee jaar geleden onder de artiestennaam Stefano Keizers de Wim Sonneveldprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Onder dezelfde artiestennaam maakte hij furore in De Slimste Mens én debuteert hij deze maand met Twee Luitenanten, dat een allesbehalve doorsnee boek is. Een roman? Niet echt. Wat dan wel? Dat is aan de lezer om te bepalen.
In Twee Luitenanten is de jonge kunstenaar Gover Meit op een door spoor beland. Zijn geld is op, zijn relatie is wankel en de vriendschap met zijn beste vriend staat ook op springen. Zijn dagen brengt hij in ledigheid door met piekeren, drinken en drugs. Tegelijkertijd weet hij: hij moet iets, iets groots, want dat zit in hem.
Zijn boek aan de man brengen? Dat kan Stefano Keizers het beste zelf door middel van zijn - ook al niet doorsnee - boektrailer:
Twee Luitenanten is op 1 november verschenen bij Lebowski Publishers.
Lees hier een fragment
Droog van Robert van Oirschot
Stefano Keizers is deze maand niet de enige debutant onder het dak van Overamstel Uitgevers. The House of Books verwelkomt Robert van Oirschot, ondernemer, organisatieadviseur en schrijver. Hij publiceerde eerder al een managementboek en graphic novel, maar Droog is zijn eerste roman. In dit boek verweeft hij de fictieve drooglegging tijdens de jaren '20 van de vorige eeuw met de feitelijke politieke en sociale situatie in die tijd.
Amsterdam, 1921. Antonie Donkers is amateurbokser en scharrelaar. Door tegen zichzelf in te zetten bij een illegale bokswedstrijd hoopt hij zoveel te verdienen dat hij zich uit het rauwe metier kan losmaken om met zijn jeugdliefde Helena een nieuw leven te beginnen. Hij heeft echter buiten de onderkoning van de hoofdstad, Theo ‘De Slachter’ Jansz gerekend, die het geld dat hij heeft verloren terugeist. Tot de laatste cent. Terwijl Helena’s toekomstbeeld in duigen valt zien Antonie en zijn vriend Johan, in de net ingevoerde drooglegging een oplossing voor hun benarde situatie. Gaandeweg neemt ook zijn invloed binnen de bende van De Slachter toe en de machtsstrijd die daarmee gepaard gaat, vindt zijn apotheose tijdens de Olympische Spelen in 1928.
Droog ligt vanaf 6 november in de boekhandel.
Ontsnapt aan de dood van Engelina Fenn
'Met mijn boek wil ik (kwetsbare) jongeren waarschuwen om niet dezelfde fout te maken als ik vroeger,' valt te lezen op de website van debutante Engelina Fenn. 'Een jaar of achttien geleden heb ik een turbulente periode meegemaakt. Dit was zo heftig dat ik er nu de naweeën nog van ondervind,' vervolgt ze. Om de nare ervaringen uit haar verleden een plekje te geven, begon Engelina te schrijven. Het resultaat is haar debuutthriller Ontsnapt aan de dood, die deze maand bij Uitgeverij Palmslag verschijnt.
Hoofdpersoon Monica raakt onverwachts in het criminele circuit verzeild en komt in aanraking met drugs. Ze is haar leven niet zeker en wordt door angst beheerst. Ook in de liefde wordt haar vertrouwen steeds op de proef gesteld. Hoe ontsnap je uit het criminele circuit en aan een donkere toekomst? Kan Monica zich hieruit losmaken en weet ze te overleven?
Ontsnapt aan de dood is volgens Fenns uitgever 'een aangrijpend debuut waarin het maken van de juiste keuze een belangrijke rol speelt. Drugshandel, afpersing en afrekeningen in het criminele circuit zijn bijna wekelijks in het nieuws, en dit boek laat die rauwe kant van onze samenleving zien.'
Ontsnapt aan de dood verschijnt op 5 november bij Uitgeverij Palmslag.
Lees hier een fragment
Wild hart van Monique van der Weijden
'Achter je grootste angst, gaat je diepste verlangen schuil.'
Na een bijna-dood-ervaring belandt Barbara in een diepe crisis. Haar omgeving verlangt van haar dat ze aan de antidepressiva gaat, maar diep vanbinnen beseft Barbara dat in deze heftige crisis een boodschap besloten ligt. Ze stort zich van het ene in het andere avontuur en gaat zich te buiten aan sigaretten, drank en seks, op zoek naar innerlijke vrijheid en echte liefde. De vraag is of deze zoektocht haar zal verlossen van haar ondefinieerbare pijn.
Dit is in een notendop waar Wild hart van Monique van der Weijden over gaat. Omdat deze psychosyntheticus, facilitator in systemisch werk, coach, trainer én debutante zelf heeft ervaren hoe het is om een burn-out en depressie te doorlopen, kent ze de donkere kanten van dit alleen te bewandelen pad. Met haar debuutroman hoopt Van der Weijden inzicht, troost en inspiratie te bieden voor een iedereen die op zoek is naar eigenwaarde, vrijheid, zin en betekenis.
Maar braaf is dit debuut volgens Uitgeverij Palmslag zeker niet: Wild hart is een boek vol passie en liefde, dat de hoofdpersoon naar de meestuiteenlopende bestemmingen brengt. Van het platte Groene Hart naar het sensuele Toscane, van het bezielde leven in Ghana naar een tragikomische pelgrimstocht in Spanje en een ayahuasca-reis in Peru.
Wild hart ligt vanaf 12 november in de boekhandel.
Lees hier een fragment
Een ontgifting van Willem Otterspeer
Net als Robert van Oirschot heeft ook Willem Otterspeer al eerder bewezen dat hij kan schrijven. Deze hoogleraar universiteitsgeschiedenis aan de universiteit van Leiden publiceerde diverse biografieën, waaronder die van Willem Frederik Hermans; De mislukkingskunstenaar.
Met zijn debuutroman Een ontgifting blijft Otterspeer dicht bij huis door een schrijver en een biograaf als personages op te voeren. Hij beschrijft het laatste jaar van de schrijver, en de totale onttakeling van een schrijverschap.
De schrijver zwerft door Brussel, de stad die ooit de droom van zijn jeugd was, en nu de locatie van zijn hel. Zijn tochten worden dwaalwegen, zijn cirkels alsmaar kleiner. De schrijver wordt gevolgd door zijn engelbewaarder, zijn ideale lezer die meer van hem weet dan hij zelf. Ooit wilde de schrijver de afschuwelijke waarheid onder woorden brengen, de volkomen zinloosheid van het leven. Nu ondergaat hij die waarheid en probeert hij er onderuit te komen. Maar de biograaf wil ook iets: nu zijn werk gedaan is, moet hij de schrijver uit zijn systeem zien te krijgen. Er rest hem geen andere mogelijkheid dan het schrijven van een verrassend persoonlijke roman. In een duivels spel gaan de schrijver en de biograaf in elkaar op.
'Een ontgifting is de intense evocatie van de knellende omhelzing van een biograaf en zijn onderwerp,' belooft De Bezige Bij.
Deze debuutroman is vanaf 15 november verkrijgbaar.
Lees hier een fragment
Ontferm u over ons van Aad Goedhart
'Silence of the Lambs in de polder!,' kopt Uitgeverij Palmslag in de najaarsbrochure bij het thrillerdebuut van Aad Goedhart. Deze debutant werkte meer dan dertig jaar als jeugdhulpverlener en gezinsvoogd bij verschillende instanties. Zijn twijfels over het gebruik van (vervangend) gezag binnen de justitiële jeugdhulpverlening, gebruikte hij voor zijn eerste boek. Gedurende het schrijfproces evolueerde dit boek tot de thriller Ontferm u over ons, waarin fictie en feiten elkaar ongemakkelijk dicht naderen.
De ervaren jeugdhulpverlener Frank Maes wordt op een dag met de woede van een voormalige cliënt geconfronteerd. Op dat moment worden Franks schuldgevoelens weer opgerakeld: is binnen de kinderbescherming het middel uithuisplaatsing niet erger dan de kwaal? En zo ja, hoeveel kinderen heeft Frank dan in het ongeluk gestort gedurende zijn carrière?
Wanneer er slachtoffers vallen en Franks dochtertje verdwijnt, maakt de gefrustreerde politie-inspecteur Simoskie zijn opwachting en komt het leven van Frank onder hoge druk te staan. Om zijn dochtertje te redden uit de handen van een nietsontziende psychopaat moet hij alle zeilen bijzetten. En het ergste is dat de hulp van inspecteur Simoskie anders uitpakt dan gedacht.
Ontferm u over ons verschijnt op 19 november.
Lees hier een fragment
Clio & de waarde van kunst van Kevin Kristiaan Jansen
Drukte bij Palmslag de komenden maanden wat debutanten betreft. Ook autonoom kunstenaar Kevin Kristiaan Jansen publiceert bij deze uitgeverij zijn eersteling. Bij tussenpozen vult hij expositieruimtes met zijn conceptuele interpretaties, en hoopt mensen daarmee aan het denken te zetten over kunst en wat kunst is. Terwijl hij verwikkeld was in een langdurig schilderproject, ontstond zomaar zijn debuutroman Clio & de waarde van kunst.
Dit verhaal draait om Clio, voor wie een buitengewoon jaar is aangebroken. Naast haar start als geschiedenisdocente, breekt ze haar hoofd over het nut van kunst. Want wat is kunst nou eigenlijk? Gaat het erom iets moois te creëren? Is het puur een vorm van expressie? Of gaan we hieraan voorbij? Met haar doortastendheid laat Clio een tegenstribbelende schilder hedendaagse kunstwerken naschilderen, om daarmee de rol van kunst te betwisten. Tijdens haar zoektocht drijven er veel theorieeën naar boven en beseft Clio al gauw dat haar vragen moeilijk te beantwoorden zijn.
Clio & de waarde van kunst is vanaf 3 december verkrijgbaar.
Lees hier een fragment