Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van september (2019)
Ik heb een slimme droger van Tex de Wit
Vroeger hadden mensen vaak dertig jaar dezelfde baan. Tegenwoordig is dat gemiddeld nog maar drie jaar en het wordt steeds korter. Dat merk je. Als je in de supermarkt aan een medewerker vraagt: ‘Weet u waar de pindakaas staat?’, zegt-ie: ‘Nee, sorry, ik ben hier pas een kwartiertje in dienst. Maar ik roep mijn collega even, die werkt hier al de hele ochtend. Die weet echt alles! Die is al manager.’
In Ik heb een slimme droger schrijft Tex de Wit over het leven in al zijn grootsheid. Urgente zaken als zelfverzonnen spreekwoorden, het Nederlands Kampioenschap Twister, een exclusief interview met de prins van Sneeuwwitje, tips voor je bruiloft en zindelijkheid komen voorbij. De verhalen van Tex – even onmisbaar als hilarisch.
Tex de Wit is schrijver van Zondag met Lubach, bedenker van de satirische programma’s Klikbeet en Makkelijk Scoren, comedian, columnist, vader, zoon, man, schaker en gigolo. Ik heb een slimme droger is zijn eerste boek.
Ik heb een slimme droger verschijnt op 12 september bij Uitgeverij De Bezige Bij.
Lees hier een fragment
Blauwe zomer van Leo Blokhuis
Eind jaren vijftig. Terwijl via Radio Luxemburg langzaam de rock-’n-roll ons land binnendruppelt, is Den Haag het centrum van feesten waar Indische jongeren op elektrische gitaren een mengeling van rock-’n-roll en traditionele krontjong spelen. Het is ook de plek waar twee achttienjarige jongens met totaal verschillende achtergronden voor een keuze komen te staan: een burgermansbestaan of het avontuur zoeken in de muziek. De Nederlandse Johan wil het gelovige milieu van zijn ouders ontvluchten en vindt in zijn Indische vrienden en hun muziek een ongekende vrijheid. De in Indonesië geboren en naar Nederland gevluchte Chris wil het verleden van zich afschudden, maar botst tegen de harde, verzuilde Nederlandse mentaliteit.
Blauwe zomer is het sprankelende romandebuut van geboren verteller Leo Blokhuis, auteur van onder andere Grijsgedraaid en Het Plaatjesboek en presentator van de Top 2000 a gogo.
Blauwe zomer verschijnt op 20 september bij Uitgeverij Ambo Anthos.
Lees hier een fragment
Pels van Jeroen Siebelink
Theun, de zoon van een fokker die zijn geld verdient met het houden van pelsdieren, komt erachter dat zijn compassie voor deze dieren niet langer te rijmen is met het gezin waarin hij is opgegroeid. Met een vriend begint hij dieren te bevrijden. Langzaam maar zeker winnen ze aanzien binnen het schimmige Dierenbevrijdingsfront. Op hun lange, nachtelijk avonturen leren ze elkaar en vooral zichzelf kennen. Doen ze dit uit liefde voor dieren? Of spelen er andere motieven?
Terwijl de samenwerking scheurtjes begint te vertonen, begint het tot Theun door te dringen dat hij nog heel veel kooien kan openzetten, maar dat zijn vader in hem opgesloten blijft. Hoe kan iemand van wie hij houdt zo met weerloze wezens omgaan? De operaties worden extremer, ze richten zich meer persoonlijk op fokkers en hun gezinnen, totdat ze zich wagen op het terrein van hun vaders. Ze staan oog in oog met de pijn waarvoor ze waren gevlucht.
Jeroen Siebelink is schrijver en journalist. Hij schreef eerder De Lange – Het verhaal van Dick Nanninga (2016) en De Wolf, John (2014), waarna nog enkele non-fictie boeken volgden. Met Pels (2019) debuteert hij als fictieschrijver.
Pels verschijnt op 19 september bij Xander Uitgevers.
Moeder af van Fen Verstappen
Onze moeder had internationaal succes als modeontwerper en leefde een leven dat tot de rand toe gevuld was met hysterische kunstenaarsvrienden, nachtelijke cafébezoeken, hard werken en ons. Totdat ze een hersenbloeding kreeg.
Als ze uit haar coma ontwaakt, blijkt ze volledig invalide en niet meer in staat om te communiceren. Nu moeten wij vorm geven aan een verlies dat geen tradities kent en zorgdragen voor een vrouw die altijd onze moeder is geweest, maar die we opnieuw moeten leren kennen.
Moeder af is autofictie op zijn rauwst. Rouw om mensen die doodgingen, dat kende Fen Verstappen wel. Maar als haar eigen moeder een hersenbloeding krijgt, wordt ze geconfronteerd met een andere vorm van afscheid nemen. Moeder af is haar debuutroman, gebaseerd op deze gebeurtenis.
Moeder af verschijnt op 10 september bij Uitgeverij Das Mag.
Uit het Zuiden van Carine Crutzen
Als Carine in haar geboortestad de laatste scène uit De kersentuin van Tsjechov speelt, waarin broer en zus noodgedwongen afscheid nemen van hun ouderlijk huis, denkt ze aan haar net overleden moeder. Haar vader is al eerder gestorven.
‘Het is daar dat ik ten diepste besef dat ik geen ouders meer heb, geen kind van iemand meer ben, alleen gelaten met herinneringen die ik niet meer kan delen.’
Ze besluit over de relatie met haar ouders te gaan schrijven. Maar het wordt meer dan dat.
Carine Crutzen studeerde in 1984 af aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien speelde zij bij diverse gezelschappen. Het grote publiek kent haar van rollen in tv-series als De Brug, Pleidooi, Oud geld, Vuurzee en De Daltons. In de film Majesteit vertolkte ze de rol van koningin Beatrix. Naast acteren, regisseren en doceren schrijft ze columns en reisverhalen. Uit het Zuiden is haar debuut als prozaschrijfster.
Uit het Zuiden verschijnt op 17 september bij Uitgeverij De Geus.