Nieuws /
Van Overzee: Arnaldur Indridason, Jack Bowman en Jo Nesbo
GONE van Patterson & Michael Ledwidge ★★★
Verschenen bij Century (2013)
Wat je moet weten:
Niet elk boek dat James Patterson met een co-auteur schrijft, verschijnt in vertaling. In samenwerking met Michael Ledwidge verscheen wel de standalone thriller Hitte, maar niet de serie over detective Michael Bennett. GONE is het zesde deel in die serie.
Het verhaal:
In het vorige deel lukte het Bennett om de drugsbaron Perrine te pakken, maar die wist te ontsnappen. Sindsdien schuilen Bennett, zijn tien geadopteerde kinderen en hun nanny ergens in een afgelegen huis met geen mens in de omtrek. Perrine verklaart de oorlog aan alle criminelen die dachten zijn zaken over te kunnen nemen. Een immense afslachting in de onderwereld begint. Als Perrine in een vlaag van grootheidswaanzin Amerika de oorlog verklaart, wordt Bennett opgeroepen om opnieuw de jacht op de drugsbaron in te zetten.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
GONE wijkt op punten af van de normale James Patterson-formule. Bennett neemt de tijd om te vertellen wat zijn personages denken en voelen en wat ze ondergaan. In de eerste honderd pagina’s wordt bijvoorbeeld uitgebreid beschreven wat Bennett met zijn tien kinderen en de nanny allemaal meemaken in hun schuilplaats. Op het eind van het boek lijkt Ledwidge die ‘verloren tijd’ weer te willen inhalen. In opvallend korte tijd maakt hij een einde aan de lopende verhaallijnen. Tezamen met het gebrekkige speurwerk, waarbij Bennett als vanzelf weet wie voor hem de nodige clues heeft, maakt het GONE wel weer tot een echte Patterson: leuk voor tussendoor, maar er blijft niets noemenswaardigs hangen. (AT)
STRANGE SHORES van Arnaldur Indridason ★★★
Verschenen bij Harvill Secker (2010)
Wat je moet weten:
Arnaldur Indridason is de auteur van inmiddels en klein dozijn zeer succesvolle boeken. Het omslag meldt trots dat er meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht zijn. Indridason is geboren en getogen op IJsland en zijn boeken spelen zich daar ook allemaal af.
Het verhaal:
Erlendur heeft zijn kamp opgeslagen in het huis waar ooit hij en zijn broertje gelukkig waren met hun ouders. Terwijl hij een laatste wanhopige poging doet om er achter te komen wat er met zijn broertje gebeurd is, maakt hij kennis met een aantal mensen die hem vertellen over een jonge vrouw, Mattildur, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een sneeuwstorm is verdwenen.
Vanaf dat moment zijn voor Erlendur het verhaal van Mattildur en zijn eigen verhaal onlosmakelijk verbonden.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Erlendur is niet bezig met een officieel onderzoek, maar hij pakt het uiteraard wel zo aan. En dus krijgt hij zowel mee- als tegenwerking van de mensen die hij spreekt. Uiteraard spreekt in eerste instantie niemand de waarheid en hij moet alles op alles zetten om het echte verhaal uit de stugge bewoners van het platteland te trekken. Maar ook het raadsel rond de verdwijning van zijn broertje lijkt opgelost...
Het boek heeft een zeer bijzonder einde wat echter wonderbaarlijk goed bij het verhaal past. (JS)
HIGH ROLLERS van Jack Bowman ★★★
Verschenen bij Bantam Press (2013)
Wat je moet weten:
‘Jack Bowman is een schrijver en een gokker. Hij blogt niet; hij twittert niet; hij neemt geen telefoon op en doet de deur niet open voor onverwacht bezoek. Hij is 38. Of dat was hij. Of dat is hij binnenkort. Hij leeft alleen.’ Meer informatie over Bowman staat er niet in zijn boek of op de site van zijn uitgever.
Het verhaal:
Het gokken heeft Bowman gemeen met zijn personage Tom Patrick die zijn tijd verdeelt tussen spelen in casino’s en het onderzoeken van vliegtuigongelukken. Omdat Patricks sociale vaardigheden beperkt zijn, wordt hij bij voorkeur niet ingezet op ongelukken met passagiersvliegtuigen. Patrick komt een serie vreemde ongelukken met 737’s op het spoor; ze hebben allemaal hetzelfde defect. Een hooggeplaatste persoon is er alles aan gelegen om te voorkomen dat Patrick dit wereldkundig maakt.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
HIGH ROLLERS moet het niet hebben van een geweldige plot. Daarvoor zitten er te veel toevalligheden en kunstgrepen in het boek, ook al zijn ze soms wel vermakelijk, zoals een essentiële bout die teruggevonden wordt in een struisvogel. Wat HIGH ROLLERS wel de moeite waard maakt, zijn de verschillende personages die druppelsgewijs door Bowman geïntroduceerd worden. Bowman doet echt moeite om de bijfiguren interessant te maken, waardoor het soms jammer is dat ze na hun korte bijdrage aan het verhaal afgeserveerd worden. (AT)
THREE DOG NIGHT van Elsebeth Egholm ★★★★★
Verschenen bij Headline (2013).
Wat je moet weten:
Hoewel deze titel van Elsebeth Egholm in 2011 is gepubliceerd, heeft iedereen die geen Deens kan lezen moeten wachten op deze prima Engelse vertaling. Uitgeverij Prometheus gaf twee eerdere boeken van Egholm uit in het Nederlands, Bloedband en Naaste familie. Het is te hopen dat THREE DOG NIGHT binnenkort op de markt komt.
Het verhaal:
Peter Boutrup heeft een straf uitgezeten voor doodslag. Nu is hij teruggekeerd naar zijn geboortedorp en werkt hij als timmerman. Felix Gomez Andersen (Gomez van haarzelf, Andersen van de achternaam van haar man) is zijn buurvrouw. Een buurvrouw waar hij niets van weet en dat moet ook zo blijven, vindt Felix. Ze wil met niemand contact want ze treurt. Zowel haar man Erik Andersen als haar dochtertje zijn omgekomen bij een helikopterongeluk. Erik vloog... Felix heeft het overleefd maar nu is ze aan het eind van haar latijn.
Als op een koude, heel koude nacht echter het lichaam van een vroegere vriend van Peter dood wordt gevonden op het strand, en Felix de man herkent, maken ze niet alleen kennis maar raken hun levens ook met elkaar verweven.
Politieman Mark Bille Hansen, die zo zijn eigen zorgen heeft, en duikster Kir raken ook betrokken bij het verhaal. Dit echter omdat naast de dode man op het strand, er ook nog een dood meisje in de haven gevonden wordt.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Dit is een zeldzaam boek; een boek dat je direct ná het lezen nog een keer wilt lezen. In maar net 430 pagina's zet de auteur een verhaal neer dat een ongelooflijk goede plot paart aan heel strak neergezette karakters, een prachtige sobere schrijfstijl en een onnavolgbaar goede combinatie van spanning, geweld maar ook veel sfeer en hier en daar zelfs humor.
Menig auteur zou zijn of haar vingers aflikken om te kunnen wat Elsebeth Egholm hier doet. Alles is precies goed in dit verhaal. Het is te hopen dat de Nederlandse vertaling snel op de markt komt, maar het is zeker ook een aanrader om de Engelse versie te lezen, want zelfs voor wie weinig Engels leest, is dit boek goed te volgen. (JS)
COCKROACHES van Jo Nesbø ★★★★
Verschenen bij Harvill Secker (2013).
Wat je moet weten:
Dit verhaal met Nesbo's beroemdste hoofdpersoon Harry Hole speelt zich chronologisch af na The Bat en voor The Readbreast. Gelukkig zit er nu een sticker op het omslag met 'An early Harry Hole case' in plaats van 'The next Stieg Larsson'.
Het verhaal:
Harry Hole wordt naar Hongkong gestuurd omdat daar de ambassadeur van Noorwegen dood is gevonden. In een bordeel. Uiteraard zijn er hogere machten die vinden dat het sturen van Harry wel op een fiasco zal uitlopen, zodat het hele gebeuren in de doofpot gestopt kan worden.
Dan kennen ze Harry niet. Zwetend en met moeite sleept hij zichzelf door het hete en vieze Bangkok, maar al snel weet hij de vinger op de zere plek te leggen en ontdekt hij een verband tussen de ambassadeur en een aantal andere in Bangkok wonende Noren die het niet zo nauw nemen met de wet. Intussen probeert hij ook nog van de drank af te blijven, met wisselend succes.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Uiteraard moet iedere fan van Harry Hole dit boek lezen. Jo Nesbø heeft hier prima ingespeeld op het verlangen van de fans om meer te weten te komen over Harry's achtergronden en wat hem drijft.
Het verhaal is niet spectaculair maar gezien het bovenstaande is het boek onmisbaar voor de echte fans. (JS)
De recensies voor Van Overzee worden verzorgd door: Jannelies Smit (JS) en Anne Terwisscha (AT).