Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Van Overzee: David Hewson en Linda Fairstein

Van Overzee spot en bespreekt Engelstalige fictie en non-fictie. In deze editie: Nelson DeMille, Adam Blake, J.D. Robb, Jesse Kellerman, Debbie Viguié en Ann Cleeves.

THE KILLING II van David Hewson ★★★

Verschenen bij Macmillamn (2012)

Wat je moet weten:
THE KILLING is een Deense politieserie die drie seizoenen heeft gelopen. De makers vroegen thrillerauteur David Hewson om deze serie om te werken naar boekvorm. THE KILLING II is uiteraard gebaseerd op seizoen 2, waarbij Hewson opnieuw het einde iets veranderde.

Het verhaal:
Na de verschrikkelijke afloop van seizoen 1 is rechercheur Sarah Lund verbannen naar een grenspost. Twee jaar later ziet commissaris Brix zich geconfronteerd met een opzienbarende moord op een advocate. Hij meent dat alleen Lund in staat is om deze moord op te lossen en schakelt haar hulp in. Lund ziet dat in eerste instantie niet zitten, maar al gauw wint haar nieuwsgierigheid het. Ze onderzoekt met welke zaken de advocate bezig was en haalt daardoor geheimen boven water die te maken hebben met een massamoord door Deense militairen in Afghanistan.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Een succesvolle televisieserie omzetten naar een boek is geen gemakkelijke opgave, al was het maar omdat beide media een andere spanningsboog vragen. De televisiemakers en Hewson waren zich daarvan bewust. In THE KILLING II slaagt Hewson er iets beter in om een boek van het verhaal te maken. Vooral in het begin geeft hij de personages nog wat gedachten en herinneringen mee, die op televisie niet over zouden komen. Maar zodra de vaart in het verhaal begint te komen, gebruikt Hewson toch voornamelijk weer de dialoogvorm en wordt de omgeving amper beschreven. Op zijn best is THE KILLING II een bewerkt televisiescript; een echt boek wil het niet worden. (AT)

MURDER MILE van Tony Black ★★★

Verschenen bij Arrow Books (2012)

Wat je moet weten:
Tony Blacks boeken spelen in Edinburgh. Hij schrijft een serie over de detective Gus Dury en één over rechercheur Rob Brennan. Zijn werk is nog niet in vertaling verschenen.

Het verhaal:
In MURDER MILE wordt Brennan midden in de nacht gewekt met het nieuws dat het toegetakelde lichaam van een meisje is gevonden. Brennan wil alles op alles zetten om de dader snel te vinden, maar ondervindt daarbij tegenwerking. Zijn baas wil zoveel mogelijk op kosten besparen en collega-rechercheur Jim Gallagher wil de zaak naar zich toe trekken omdat hij vijf jaar geleden een vergelijkbare zaak had. Tussendoor heeft Brennan ook nog problemen aan het thuisfront omdat zijn vrouw hem het huis heeft uitgezet.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Tony Black maakt het de lezer moeilijk om enige sympathie op te vatten voor Rob Brennan. Als een ongeleid projectiel neemt hij deze zaak voor zijn rekening, waarbij hij alles wat zijn meerdere zegt naast zich neerlegt en zo eigenzinnig is dat hij geen overleg met collega’s wil. Naast het politiewerk volgt de lezer ook de belevenissen van Henderson die net uit de gevangenis komt en via een drugshoer meer te weten komt over de mogelijke dader. Het resulteert in een geforceerde climax waarbij opeens een aantal feiten boven water komen die nodig zijn om alle gebeurtenissen te verklaren. (AT)

A LAND MORE KIND THAN HOME van Wiley Cash ★★★

Verschenen bij Doubeday (2012)

Wat je moet weten:
A LAND MORE KIND THAN HOME is het debuut van Wiley Cash. Hij heeft het gebaseerd op het ware verhaal van een autistische jongen die een heling tijdens een kerkdienst niet overleefde.

Het verhaal:
Voorganger Carson Chambliss is een vreemde man. Zijn lichaam is half verbrand en zijn kerk scheidt hij af van de maatschappij door kranten voor de ramen te plakken. Hij weet zijn gemeente mee te voeren in diverse gebedsgenezingen met slangen, waarbij soms slachtoffers vallen. De zaken keren zich tegen hem als hij een autistische jongen probeert te genezen die nog nooit een woord gesproken heeft.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
A LAND MORE KIND THAN HOME speelt zich af in een kleine plaats in North Carolina, te midden van de tabaksplantages. Het verhaal wordt afwisselend verteld door een oude vrouw, het negenjarige broertje van de autistische jongen en de sheriff. Door deze verhalen te voorzien van herinneringen aan gebeurtenissen uit het verleden, wordt er langzaam een compleet beeld geschetst van een gemeenschap die vergiftigd wordt door de aanwezigheid van één persoon. En dan loopt de druk onvermijdelijk zo hoog op, dat er nog maar één uitweg is. (AT)

THE JACKAL'S SHARE van Chris Morgan Jones ★★★

Verschenen bij Mantle (2013)

Wat je moet weten:
Chris Morgan Jones’ eerste boek verscheen vorig jaar onder de titel Een geschikte spion in vertaling. THE JACKAL’S SHARE is zijn tweede boek over Ben Webster.

Het verhaal:
Darius Qazai is een van oorsprong Iraanse zakenman die handel drijft in kunstvoorwerpen uit het Midden-Oosten. Als zijn Amerikaanse zakenpartners een deal afwijzen omdat er een luchtje zou zitten aan de handelswijze van Qazai, schakelt hij het bedrijfsspionagebureau in waar Ben Webster werkt. Webster krijgt de opdracht om uit te zoeken waar Qazai precies van verdacht wordt en belangrijker nog: om die verdachtmakingen te ontzenuwen. Gaandeweg het onderzoek beseft Webster dat hij zich flink verkeken heeft aan deze zaak.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Chris Morgan Jones zegt dat hij zelf elf jaar lang als spion bij een bedrijfsspionagebureau heeft gewerkt. In het geval van THE JACKAL’S SHARE levert dat een boek op met de nodige achtergrondinformatie. De plot zit goed in elkaar, maar tijdens het lezen blijft het gevoel knagen dat er meer in had gezeten. Bepaalde relaties hadden verder uitgewerkt kunnen worden, zoals die tussen Webster en zijn vrouw die door het onderzoek ook onder vuur komt te liggen. Als Chris Morgan Jones daarop let, dan kan hij nog groeien op het gebied van de spionageroman. (AT)

NIGHT WATCH van Linda Fairstein ★★★★

Verschenen bij Little, Brown (2012).

Wat je moet weten:
NIGHT WATCH is het veertiende boek met hoofdpersoon Alexandra Cooper en het verveelt nog geen moment.

Het verhaal:
Eindelijk heeft Alexandra een verdiende vakantie met haar vriend Luc Rouget, in het idyllische plaatsje in Frankrijk waar Luc's driesterrenrestaurant gevestigd is. Helaas wordt de vreugde al bijna direct ernstig verstoord door de vondst van een dode jonge vrouw. Erger is echter dat direct daarna Alexandra hals over kop terug moet naar New York omdat een zeer hooggeplaatse man beschuldigd wordt van verkrachting. Een derde dode maakt het verhaal compleet, want het lijkt wel of het spoor naar Luc wijst.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Linda Fairstein heeft, zo zegt ze zelf, de verhaallijn gedeeltelijk geleend van de zaak rond DSK. Ze heeft er een bijzondere draai aan gegeven en het is van het begin af aan onzeker welke kant dit nu allemaal op moet gaan. De perikelen rond de dode jonge man en vrouw die opduiken in de buurt van Luc blijken hun wortels heel diep in het verleden te hebben, maar als gevolg daarvan verandert heel Alexandra's toekomst. Een intelligent, gevoelig en spannend boek dat ook heel goed te lezen is als je de rest van het verhaal van Alexandra niet kent. (JS)


De recensies voor Van Overzee worden verzorgd door: Jannelies Smit (JS) en Anne Terwisscha (AT).



Over de auteur

Jannelies Smit

31 volgers
30 boeken
23 favoriet


Reacties op: Van Overzee: David Hewson en Linda Fairstein

 

Gerelateerd