Nieuws /
Van Overzee: Frances Fyfield, Val McDermid en Mo Hayder
GOLD DIGGER van Frances Fyfield ★★★★
Verschenen bij Sphere (2012)
Wat je moet weten:
Frances Fyfield is advocate van beroep en die kennis gebruikt ze voor het schrijven van haar succesvolle boeken. Ze heeft o.a. de CWA Duncal Lawrie Gold Dagger gekregen. GOLD DIGGER is haar 21ste titel.
Het verhaal:
Thomas Porteous, ruim 70 jaar oud en lijdende aan slokdarmkanker, overlijdt in de armen van zijn vrouw, in hun grote oude huis bij de zee. Hoe gelukkig hun huwelijk ook was, Thomas' twee dochters willen er niet aan. Ze willen 'hun geld'. Geholpen door een aantal anderen, waarvan jonge weduwe Di dacht ze te kunnen vertrouwen, dalen ze als aasgieren neer.
Di is een complexe en sterke vrouw en ze laat dit dus niet zomaar gebeuren.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Zelden tref je in een boek een paar hoofdpersonen die zo gemeen en stom en slecht zijn als de dochters van Thomas. En zelden is het ook dat je leest over twee zulke uiteenlopende geliefden en het verhaal daarachter. Thomas en Di delen een lang verleden en een grote voorliefde voor het verzamelen van kunst. Na Thomas' dood wil Di best haar stiefdochters, die ouder zijn dan zij en die nog nooit iets nuttigs hebben gedaan, toch laten meedelen in de erfenis. Wat zij niet wil is dat het verhaal van de dood van hun moeder algemeen bekend wordt en ze wil al helemaal niet dat zij zelf zonder een cent op straat komt te staan. Uiteindelijk was zij het die Thomas de laatste jaren van zijn leven heeft verzorgd.
Haarscherpe dialogen, spanning, boeiende karakters en een zeer intrigerend plot, dit boek heeft het allemaal. (JS)
THE VANISHING POINT van Val McDermid ★★★
Verschenen bij Little, Brown (2012)
Wat je moet weten:
Val McDermid schrijft naast boeken over Kate Brannigan, Lindsay Gordon en Tony Hill / Carol Jordan ook stand-alone thrillers. THE VANISHING POINT is zo’n op zich staand boek.
Het verhaal:
Op het vliegveld van Chicago ziet Stephanie Harker hoe de vijfjarige Jimmy, die met haar meereist, ontvoerd wordt. Uiteraard trapt ze een hoop stennis, maar dat zorgt er alleen maar voor dat ze door de beveiliging wordt opgesloten. Er rest Stephanie niets anders dan mee te werken met de FBI. Geduldig begint ze het hele verhaal te vertellen dat verklaart waarom zij met een vijfjarig kind reist dat niet van haar is, in de hoop dat de FBI daaruit kan achterhalen wie Jimmy ontvoerd heeft.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Val McDermid meets Jeffery Deaver, dat is de indruk die achter blijft na het lezen van dit boek. Een grote overeenkomst is het korte tijdsbestek. Praktisch het hele boek speelt zich af op de luchthaven van Chicago waar Stephanie haar hele verhaal vertelt, terwijl mensen een race tegen de klok leveren om Jimmy terug te vinden. Een tweede overeenkomst zijn de plotwendingen, al zal de geoefende lezer niet helemaal door McDermid om de tuin worden geleid. THE VANISHING POINT lijkt qua plot niet op de vorige boeken van McDermid. Misschien is ze een nieuwe weg ingeslagen. Voor het grootste deel van het boek slaagt ze daar prima in. Het lijkt er alleen op de laatste paar pagina’s op dat McDermid geen zin meer had in het verhaal. Nadat ze het verhaal de nek omdraait, laat ze de lezer met nog enkele onbeantwoorde vragen zitten. Dat had ze vast wel mooier kunnen afronden. (AT)
POPPET van Mo Hayder ★★★★
Verschenen bij Bantam Press (2013)
Wat je moet weten:
POPPET is het vierde boek in de Walking Man serie. De vorige delen zijn Ritueel, Huid en Diep.
Het verhaal:
In een gesticht in Bristol doet een spookverhaal de ronde. De Maude zou de geest zijn van een vrouw met dwerggroei die lang geleden de baas was in het gesticht toen het gebouw nog een andere functie had. Tegenwoordig waart de Maude rond in het gesticht en gaat ’s nachts bij de patiënten op de borstkas zitten om ze te verstikken. En daar blijft het niet bij. De invloed van de Maude gaat zover dat een patiënt zijn oog uitrukt. Als er daarna ook nog een dode valt, vindt verpleger en coördinator AJ LeGrande het tijd om de politie in te schakelen. Daarbij maakt LeGrande zich ook zorgen over Isaac Handel, een patiënt die onlangs is ontslagen en sindsdien spoorloos is. Isaac heeft jaren geleden zijn ouders op gruwelijke wijze vermoord. Is hij wel klaar voor een terugkeer naar de maatschappij?
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Gelooft Mo Hayder zelf nog in haar Walking Man serie? De Walking Man komt in POPPET niet meer aan bod. Het doorlopende verhaal van Misty Kitson begint onderhand een langdradige geschiedenis te worden waarvan de afronding te lang op zich laat wachten. Maar afgezien daarvan is Mo Hayder in POPPET op haar best: duister, gruwelijke details en bijzondere personages. (AT)
THE MALICE OF FORTUNE van Michael Ennis ★★★
Verschenen bij Century (2012)
Wat je moet weten:
Michael Ennis schreef jarenlang historische fictie voor hij historische thrillers ging schrijven. Het idee voor THE MALICE OF FORTUNE met Machiavelli in de hoofdrol kreeg hij omdat Machiavelli de eerste was die een grondige studie maakte van de menselijke natuur.
Het verhaal:
Zo rond 1500 was Italië verdeeld in een groot aantal kleine koninkrijkjes. Het 'koninkrijk' van Paus Borgia was daar geen uitzondering op. Deze Alexander Borgia stuurt de minnares van zijn vermoorde zoon Juan Borgia, ene Damiata, naar het ver gelegen Imola om uit te zoeken wie de dader is. Damiata heeft een zoon van Juan dus zolang Alexander deze zoon gijzelt, moet zij wel doen wat hij vraagt. Door toeval maakt ze kennis met Niccolò Machiavelli en Leonardo da Vinci, die elk op hun eigen wijze een bijdrage zullen leveren aan de oplossing van het raadsel.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
THE MALICE OF FORTUNE is schitterend geschreven, met karakters die van de pagina afkomen en een sfeerbeschrijving waar andere auteurs een puntje aan kunnen zuigen. In het geval van een boek als dit is het verstandig om met het naschrift van de auteur te beginnen zodat je weet wat nu feit en fictie is. Ennis beschrijft dit ook, en voordat je begint te lezen is er een uitgebreide lijst van hoofd- en bijpersonen.
Het verhaal is spannend en soms ontroerend, met de vele hoogte- en dieptepunten die bij het leven in 1500 hoorden.
Wat het echter soms wat lastig maakt is puur het feit dat het politieke landschap in het Italië van toen, zowel seculier als kerkelijk, zo ingewikkeld was dat je soms even terug moet lezen om te zien wie nu wie naar het leven staat. En waarom, want met onze modern ogen komt al dat gekrakeel om een dorp of stad soms vreemd over.
Geen boek om snel door te werken, wel een boek dat voor de liefhebbers van historische fictie én thrillers beiden gewaardeerd zal worden. (JS)
ACCIDENTS HAPPEN van Louise Millar ★★★★★
Verschenen bij Pan Books (2013).
Wat je moet weten:
Louise Millar schreef eerder THE PLAYDATE, dat een instant success werd. ACCIDENTS HAPPEN kwam in april 2013 uit en heeft al een even goede pers gekregen.
Het verhaal:
Kate Parker is bang, doodsbang. Enkele jaren geleden is haar man tijdens een uit de hand gelopen autodiefstal in huis vermoord. Ook is Kate haar ouders kwijt, die kregen een auto-ongeluk. Kate wil haar zoon Jack dus koste wat kost beschermen. Zo zeer, dat haar omgeving het overdreven gaat vinden. Zelfs Kate zelf gaat het een beetje overdreven vinden dus heel voorzichtig gaat ze een keer naar een therapeute. Dat bevalt echter niet erg, maar als ze bij toeval op straat de knappe Jago ontmoet, bij wie ze tot haar grote verbazing haar hart uitstort, begint ze met hem een verhouding die half liefde, half therapie is.
Er gebeuren echter eigenaardige dingen rond Kate en Jack en Kate twijfelt dus ernstig of ze zich nu alles verbeeld of dat het echt is.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
ACCIDENTS HAPPEN is een zeer vaardig en ijzig spannend geschreven psychologische thriller. Je wéét als lezer dat er natuurlijk iets verkeerd moet zijn maar wat dat dan is, blijft bijna net als voor Kate zelf lang aan het onderbewustzijn knagen. Alle spanning die Kate voelt, kan de lezer meevoelen. Maar ook alle angst - en alle liefde die ze heeft voor haar zoon Jack én de irritaties die zij heeft als haar nogal overheersende schoonouders zich weer eens te veel met haar leven bemoeien. De karakters zijn levensecht en hoewel het verhaal de nodige wendingen kent, zit er zoals het hoort aan het einde eentje die je als lezer niet ziet aankomen.
Een heel goed boek voor fans van Sophie Hannah en Nicci French. (JS)
De recensies voor Van Overzee worden verzorgd door: Jannelies Smit (JS) en Anne Terwisscha (AT).