Nieuws /
Van Overzee: James Patterson, Mary Higgins Clark en Karin Fossum
The 14th Deadly Sin van James Patterson ★★★
Verschenen bij Century, 2015 | Recensie: Jannelies Smit
Wat je moet weten: Alweer het veertiende deel in de Women's Murder Club. Deze keer geschreven met Maxine Paetro.
Het verhaal: Een serie brute overvallen schijnt gepleegd te worden door politiemensen. Natuurlijk is dat niet waar maar Lindsay Boxer moet toch alles op alles zetten om te achterhalen wie het dan wel zijn. En dan is er ook nog iemand die op klaarlichte dag kans ziet een vrouw te vermoorden. Een vrouw? Meerdere!
Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Het boek dreutelt gezellig voort op de ingeslagen weg. Lindsay speurt en vindt oplossingen, intussen heeft ze nog wat tijd voor man en kind en de andere leden van de club. Die hebben allemaal zo hun eigen besognes en tussen de bedrijven door bespreken ze die. Het is niet slécht te noemen maar het is allemaal zo oppervlakkig. Gelukkig komt de zomer er weer aan; dit boek is prima voor een middag ontspanning aan strand of in de tuin.
Disturbed Earth van E.E. Richardson ★★★
Verschenen bij Rebellion, 2015 | Recensie: Jannelies Smit
Wat je moet weten: E.E. Richardson verkocht haar eerste titel toen ze twaalf was, en dat is nu tien jaar geleden. Ze heeft een BSc in 'Cybernetics and Virtual Worlds' en zoals ze zelf zegt: 'die graad is niet zo nuttig maar het klinkt goed.' DISTURBED EARTH is het vervolg op UNDER THE SKIN en dit zijn haar eerste titels voor volwassenen.
Het verhaal: Nadat ze genezen is verklaard van de verwondingen die ze in het vorige verhaal heeft opgelopen, gaat Claire Pierce, de middelbare maar nog lang niet uitgerangeerde DCI, weer aan het werk. Ze heeft inmiddels twee nieuwe jonge collega's, om de genen te vervangen die het vorige verhaal niet overleefd hebben, én een nieuwe baas. Dat vertrouwt ze niet helemaal maar gezien ze op haar eerste werkdag al weer geconfronteerd wordt met wat later blijkt een heel grote zaak te worden, zet ze het even van zich af. Er worden enkele schedels gevonden die niet gebruikt zijn voor een op zichzelf staand ritueel. Hier is meer aan de hand. En dat is het. Maar voor Claire en haar team er achter zijn wat en hoe en waarom, en ook maar kunnen beginnen een einde te maken aan dit ritueel, moet er nog heel wat gebeuren.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Het is grappig om een 'gewoon' politieverhaal te lezen maar dan over een afdeling die zich bezighoudt met 'magische misdaden'. In de wereld in dit boek bestaat magie wel degelijk, en dus wordt het ook gebruikt voor misdaden, maar het is geen zweverige wereld vol tovenaars en elfjes. Die wereld ziet er net zo uit als de onze, alleen moet Pierce het opnemen tegen kwaadwillende tovenaars en vooral tegen 'shapeshifters', kwaadaardige figuren die naar wens de gedaante van een ander mens, of zelfs een dier, kunnen aannemen. Het is een leuk boek om ter afwisseling te lezen en er mankeert eigenlijk niet heel veel aan het geheel. Het is helaas hier en daar wat langdradig en er wordt wel erg op gezinspeeld dat de lezer ook het eerste deel had moeten lezen - en dat terwijl aan het einde blijkt dat er beslist nog een deel drie moet komen.
The Third Twin van CJ Omololu ★★★
Verschenen bij Delacorte Press, 2015 | Recensie: Jannelies Smit
Wat je moet weten: CJ Omololu is de succesvolle auteur van een aantal YA boeken. THE THIRD TWIN is voor zowel YA- als volwassen publiek.
Het verhaal: De tweeling Lexi (Alexandra) en Ava is vijftien. Sinds hun vroegste jeugd hebben ze al de gewoonte om een derde zusje ten tonele te voeren, Alicia. Alicia doet alles wat Lexi en Ava zelf niet durven of willen doen. Ze is ondeugend en ondernemend. Lexi en Ava wonen bij hun vader en huishoudster Cecilia. De beide meisjes zijn als baby ten vondeling gelegd voor de deur van hun vader. Lexi en Ava gaan nu ze daar de leeftijd voor hebben regelmatig met dezelfde jongens uit; soms onder hun eigen naam, soms als Alicia. Het probleem is dat Alicia onderhand een heel eigen en niet altijd even brave persoonlijkheid begint te ontwikkelen. Dan wordt een van de jongens waar Ava mee uit is geweest, én Lexi, én Alicia, dood gevonden. Wie van de drie weet hier meer van?
Waarom je dit boek moet lezen, of niet: THE THIRD TWIN is een lekker vlot doorlezend en bij tijd en wijle spannend boek, met prima karakterontwikkelingen. Het plot is niet ontzettend bijzonder maar kent toch hier en daar leuke verwikkelingen. Ondanks het feit dat het hier handelt om een paar tienermeisjes, is het nergens een typisch YA boek en ook volwassen lezers zullen er veel plezier aan hebben. CJ Omololu heeft een aantrekkelijke en vlotte stijl.
Manhattan Mayhem van Mary Higgins Clark ★★★★
Verschenen bij Delacorte Press, 2015 | Recensie: Jannelies Smit
Wat je moet weten: Mary Higgins Clark is een instituut op zichzelf. Ze heeft talloze bestsellers op haar naam staan. Nu heeft zij een aantal bekende tot zeer bekende auteurs bij elkaar gezocht voor een bijdrage aan deze anthologie.
Het verhaal: Maar liefst zeventien korte verhalen bij elkaar in één boek, met als thema de straten en huizen van Manhattan. Elke auteur heeft een verhaal geschreven dat zich afspeelt in een bepaalde buurt. Bij elk verhaal hoort dan ook een foto en een kaart. We komen namen tegen als Lee Child, Angela Zeman, Judith Kelman, Nancy Pickard en natuurlijk Mary Higgins Clark zelf. Stuk voor stuk juweeltjes om te lezen. De verhalen spelen zich soms af in het (verre) verleden, soms gewoon in het heden, soms bij rijke, soms bij arme mensen. De thema's lopen uiteen maar ze hebben allemaal het kenmerk van heel erg goed auteurschap.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Dit boek is niet alleen leuk voor mensen die aangetrokken worden door de namen van auteurs die al bekend zijn. Er zitten ook auteurs bij die in Nederland (nog) niet vertaald zijn. Een prima gelegenheid dus om daar kennis mee te maken.
The Drowned Boy van Karin Fossum ★★★★
Verschenen bij Harvill Secker, 2015 | Recensie: Jannelies Smit
Wat je moet weten: THE DROWNED BOY is het elfde boek in de serie met Konrad Sejer, middelbare inspecteur, in de hoofdrol.
Het verhaal: Op een moment in zijn leven dat Sejer toch al niet goed in zijn vel zit, krijgt hij een oproep omdat een jongetje van pas zestien maanden verdronken is gevonden in de vijver achter zijn huis. Zijn ouders zijn nog jong maar ze houden overduidelijk veel van elkaar en de vader van het meisje zorgt dat ze werk en onderdak hebben. Omdat het jongetje het syndroom van Down heeft, en Sejer het toch niet helemaal vertrouwd, blijft hij spitten in het leven van de jonge ouders. En ook haar eigen familie vertrouwt het niet helemaal.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet: De verhalen in deze serie moeten het niet hebben van krakende spanning of wereldschokkende gebeurtenissen. Deze verhalen hebben het vanwege de karakterontwikkeling en de welhaast kalme manier waarop Karin Fossum een duikt neemt in de diepste diepten van de menselijke geest. En wat ze daar opduikt, en deelt met de lezers, is niet altijd even vrolijk.