Nieuws /
Van Overzee: Kathy Reichs en James Patterson
BONES OF THE LOST van Kathy Reichs ★★
Verschenen bij William Heinemann (2013)
Wat je moet weten:
Ruim vijftien jaar geleden begon Kathy Reichs aan haar serie over forensisch antropoloog Temperance Brennan, die qua loopbaan een tweelingzus van haar zou kunnen zijn. Ze is inmiddels beloond met de televisieserie Bones die gebaseerd is op haar boeken en waar ze ook scripts voor schrijft.
Het verhaal:
In BONES OF THE LOST hoort Brennan van een lichaam van een meisje dat op een verlaten plaats is gevonden. Ze heeft hierover een andere mening dan de rechercheur die de zaak behandelt. Reden voor haar om zich in de zaak vast te bijten. Ze dringt zich aan de rechercheur op, eist informatie over de voortgang van de zaak en gaat zelfs mee op nachtelijke invallen van de politie. De rechercheur krijgt even rust als Brennan tussendoor tien dagen naar Afghanistan gaat om daar haar licht te laten schijnen over een zaak, maar daarna is ze terug als nooit tevoren.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
‘Ik geloof niet in toeval,’ zegt Brennan tweemaal in het boek. Dat kan ze beter wel doen, want BONES OF THE LOST hangt van toeval aan elkaar. De manier waarop aanwijzingen zich aandienen (bijvoorbeeld foto’s van sleutelscènes in een café) en de wijze waarop alle losse elementen met elkaar verbonden zijn: het is één en al toeval. Maar zelfs toeval is niet genoeg om de plot rond te krijgen. In de nabespreking hebben Brennan en de rechercheur nog steeds geen verklaring voor de belangrijkste aanwijzing die hen op het juiste spoor bracht.
Kathy Reichs is het voorbeeld van een auteur die gevestigd is en die zich niet meer druk hoeft te maken om een kloppend plot; het verkoopt toch wel. (AT
CROSS MY HEART van James Patterson ★★
Verschenen bij Century (2013)
Wat je moet weten:
Jaarlijks verschijnen diverse boeken onder de naam van James Patterson die hij met co-auteurs schrijft. De reeks over rechercheur Alex Cross schrijft hij alleen.
Het verhaal:
‘Alex Cross wordt geconfronteerd met zijn gevaarlijkste tegenstander tot nu toe’ staat er op de voorkant van CROSS MY HEART. Die tegenstander is Marcus Sunday, een auteur van true crime-boeken en geïnteresseerd in de perfecte misdaad. Alex Cross heeft eens kritiek gehad op een boek van Sunday en daarvoor zal hij moeten boeten. Sunday wil Cross vernederen en breken. Het resultaat is al in de proloog te lezen: Alex Cross die beroofd van alles en iedereen als een zombie door de straten zwalkt.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Een tegenstander die Alex Cross wil breken, klinkt als een interessant gegeven voor een boek, maar het komt niet goed uit de verf. Dat komt voornamelijk door de aanpak van die tegenstander. Sunday laat op een behoorlijk klunzige manier zoveel aanwijzingen achter voor Cross, dat hij hem bijna in het gezicht lijkt te schreeuwen: ‘Pak me dan!’ Cross, aan de andere kant, vertoont een opvallend gebrek aan het oppikken van die diverse aanwijzingen, zodat het een raadsel lijkt waar hij zijn reputatie als slimme rechercheur aan te danken heeft.
De domper komt op het eind als blijkt dat Patterson, ondanks zijn snelle en beknopte stijl, aan 400 pagina’s niet genoeg had om het hele verhaal te vertellen. Wordt vervolgd. (AT)
MORNING FROST van James Henry ★★★
Verschenen bij Transworld (2013)
Wat je moet weten:
James Henry werd door James Gurbutt en Henry Sutton gebruikt als pseudoniem voor FIRST FROST, en James Gurbutt gebruikte dit pseudoniem toen hij FATAL FROST schreef. Het is aan te nemen dat hij ook degene is die MORNING FROST schreef.
Het verhaal:
Hoewel op het achterplat staat dat het verhaal zich in oktober 1982 afspeelt, is op de eerste pagina al duidelijk dat het eigenlijk november moet zijn... Het verhaal begint namelijk met de dag van de begrafenis van Jack's vrouw Mary. Ze is aan kanker gestorven; ze was nog geen veertig. Jack Frost is hier ook nog geen veertig maar al behoorlijk aan het afzakken. Het is een publiek geheim dat zijn huwelijk niet goed was en dat hij te veel drinkt.
Toch weerhoudt dit hem niet om nog diezelfde dag al aan een volgende zaak te beginnen. Of eigenlijk meerdere, want in Denton komt een misdaad nooit alleen. Een kostbaar schilderij wordt gestolen uit het huis van Frost's schoonouders, een nachtclubeigenaar wordt neergeschoten in zijn club en een geldloper wordt bruut overvallen. Of het nog niet genoeg is worden er ook nog wat losse lichaamsdelen gevonden.
Gepijnigd door verdriet, uitputting en een algeheel gevoel van malaise bijt Frost zich in de zaken vast. Gelukkig heeft hij nog een paar collega's die het beste met hem voorhebben en zelfs 'Hornrim Harry' laat zich af en toe van zijn betere kant zien.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
James Henry heeft de sfeer van Wingfields boeken over Frost uitstekend getroffen. In dit deel komt Jack Frost een beetje harder en onsympathieker over dan zoals wij hem kennen uit de tv-serie. Dat is heel goed gedaan omdat Henry direct ook laat zien hoe dat komt en vooral ook hoe de gebeurtenissen rond het overlijden van zijn vrouw Jack Frost hebben gevormd.
De toon wordt voor het grootste gedeelte heel goed getroffen al zijn er soms fijne nuances waardoor de lezer wel merkt dat het geen 'Wingfield' is. Het geheel is echter goed genoeg om veel plezier aan te beleven. (JS)
RED SPARROW van Jason Matthews ★★★★
Verschenen bij Simon & Schuster (2013).
Wat je moet weten:
Jason Matthews heeft ruim dertig jaar bij de CIA gewerkt. RED SPARROW is zijn debuut.
Het verhaal:
Na een uit de hand gelopen actie in Moskou, wordt CIA-agent Nathaniel Nash overgeplaatst naar Helsinki. Hij krijgt daar de opdracht om een Russische ambassademedewerkster te rekruteren. Wat hij niet weet, is dat deze medewerkster, Dominika Egorova, een spionne is die de opdracht heeft gekregen om hém te verleiden en te rekruteren. Een spionagespel op hoog niveau is het gevolg.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
‘De koude oorlog is nog niet voorbij’ wordt in het boek gezegd. Jason Matthews laat op overtuigende wijze zien wat hij daarmee bedoelt. De lezer krijgt een boeiend kijkje in de wereld van spionage en dubbelspionage. Zo wordt bijvoorbeeld uitgebreid verteld over de Sparrow School waar spionnen op vernederende wijze worden opgeleid om te excelleren in verleidingstechnieken. ‘Sex, spies and sauces’, is volgens Jason Matthews het beste recept voor een thriller. Over recepten gesproken: voor de smulpapen eindigt Matthews elk hoofdstuk met een recept van een gerecht dat in dat hoofdstuk werd genuttigd. (AT)
THE SWEDISH GIRL van Alex Gray ★★★
Verschenen bij Sphere (2013).
Wat je moet weten:
Alex Gray schrijft een serie boeken over inspecteur Lorimer en psycholoog / profiler Solly Brightman die in Glasgow speelt. Haar boeken verschijnen niet in vertaling.
Het verhaal:
THE SWEDISH GIRL is Eva Magnusson, de dochter van een steenrijke Zweedse zakenman. Haar vader heeft een flat voor haar gekocht in Glasgow, zodat ze daar kan gaan studeren. Omdat de flat nogal groot is, trekken er vier medestudenten bij haar in. Enkele maanden later wordt Eva dood in de woning aangetroffen. Ze is neergeslagen en gewurgd. Een huisgenoot blijkt die avond seks met haar te hebben gehad en wordt aangehouden als verdachte. Kirsty, ook een huisgenoot en dochter van een politieman, heeft haar twijfels en start haar eigen onderzoek. Dan volgen meer moorden.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Alex Gray is goed in het beschrijven van karakters en weergeven wat voor impact een moord op de omgeving heeft. Waar ze in minder in slaagt, is een plot bedenken die het boek kan dragen. Aan de hand van de beschikbare informatie kan de lezer al vrij snel bedenken wie de moordenaar is. Gray deelt niet alle feiten met de lezer, waardoor op het eind een verklaring opeens uit de lucht komt vallen. Met een betere plot was dit boek een topper geweest. (AT)
THE KEPT van James Scott ★★★★★
Verschenen bij Hutchinson (2014).
Wat je moet weten:
James Scott is geboren in Boston en woont nu nog ergens daar in de buurt. Hij heeft eerder korte verhalen geschreven maar THE KEPT is zijn eerste boek.
Het verhaal:
Het is 1897. Elspeth Howell komt thuis bij haar afgelegen boerderij, waar zij verwacht haar man, drie zoons en twee dochters weer in de armen te sluiten. Elspeth is vroedvrouw en vaak maanden onderweg om zwangere en net bevallen vrouwen te helpen. Het levert leuk geld op en dat hebben ze nodig. Elspeth en haar man Jorah zijn een voor die tijd vreemd Koppel. Hij is zwart en zij is blank. Daarom leven ze achteraf met hun kinderen.
Wat Elspeth aantreft is een dode echtgenoot en vier dode kinderen. De vijfde is Caleb en die verschuilt zich in de voorraadkast. Omdat hij doodsbang is en niet weet wie hij aan de andere kant van de deur hoort, schiet hij door de deur een schot hagel af. Elspeth raakt zwaargewond.
Caleb verzorgt zijn moeder tot ze weer enigszins kan lopen maar ze blijft doodziek. Samen gaan ze op zoek naar de moordenaars van hun familie. Op het moment dat ze deze beslissing nemen, weten ze niet hoe zeer deze gebeurtenis en het verleden van de familie met elkaar verbonden zijn.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Caleb is een held, een krachtige persoon, hoe jong ook, die verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden en vol liefde is voor zijn moeder en verdure familie.
Elspeth is een soort oermoeder; haar kinderen zijn haar meer dan alles, meer dan haar leven zelf.
De koude natuur rond Lake Erie is de derde hoofdpersoon in dit krachtige en briljant neergezette verhaal. Niet alles wordt voorgekauwd door de auteur; soms moet je door de zinnen heen lezen om te zien hoe goed het verhaal eigenlijk is.
Een boek voor liefhebbers van intelligent en met gevoel geschreven gebeurtenissen. Een echte literaire thriller van een nieuw talent. (JS)
De recensies voor Van Overzee worden verzorgd door: Jannelies Smit (JS) en Anne Terwisscha (AT).