Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Van Overzee: Lee Child, James Patterson en Ruth Rendell

Van Overzee spot en bespreekt Engelstalige fictie en non-fictie. In deze editie: Lee Child, James Patterson, Ruth Rendell, Andy McDermott en Carla Norton.

NO MAN'S NIGHTINGALE van Ruth Rendell ★★★★

Verschenen bij Hutchinson (2013)

Wat je moet weten:
Wie nu nog niet weet wie Ruth Rendell is... heeft nog niet genoeg gelezen. NO MAN'S NIGHTINGALE is van even hoge kwaliteit als al haar andere boeken.

Het verhaal:
De vrouwelijke priester van de kerk in Kingsmarkham wordt vermoord. Haar aanwezigheid in het dorp gaf aanleiding tot weerstand bij sommige mensen. Niet alleen moeten ze nog wennen aan het idee van een vrouwelijke priester, Sarah Hussein was ook nog eens de dochter van een Ierse vrouw en een Indiase man. Ze heeft zelf ook een dochter, de zeventienjarige beeldschone Clarissa.
Wexford wordt gevraagd om Mike Burden te assisteren en hoewel hij zich eigenlijk liever overgeeft aan het lezen van 'The Decline and Fall of the Roman Empire', geeft hij toch toe. Maxine is de schoonmaakster die het lichaam heeft ontdekt; Maxine heeft een heleboel huizen waar ze schoonmaakt. Hoe goed ze haar werk ook doet, zijzelf is niet zo populair vanwege het feit dat haar mond niet stilstaat tijdens het werk. Op een gegeven moment brengt Maxine Wexford daarmee ernstig in verlegenheid. Terwijl Burden zijn best doet de soms vreemde gedachtensprongen van Wexford te volgen, valt er nog een dode.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
In de boeken van Rendell is het vaak niet eens de moord zelf die zo heel belangrijk is. Ook nu weer is Sarah meer een voorbeeld van een slachtoffer dan alleen een dode vrouw. Er lopen veel mensen rond die niet willen of kunnen meegaan met hun tijd en dus is een vrouwelijke priester van gemengde afkomst meer aan gevaar blootgesteld dan sommige andere mensen. De schoonmaakster Maxine, hoe vreselijk ze ook kan zijn, is een werkelijk schitterend uitgewerkte bijrol. Je kan je aan haar ergeren maar je kan ook om haar lachen. En zoals altijd spelen ook de huizen waar de medespelers in het boek in wonen een grote rol. In dit geval zelfs een cruciale.
Wexford krijgt te maken met verdachten, bijna-verdachten en zeer onverwachte ontmoetingen en gebeurtenissen. Maar dat is niet nieuw voor hem en uiteraard weet hij er zich met flair en intelligentie doorheen te slaan. (JS)

THE PERSONA PROTOCOL van Andy McDermott ★★

Verschenen bij Headline (2013)

Wat je moet weten:
Na acht boeken over de archeologe Nina Wilde en ex-SAS soldaat Eddie Chase komt Andy McDermott met een standalone thriller. Dat is niet omdat hij na Atlantis, het Hof van Eden, Eldorado, het zwaard Excalibur etc… niets meer kon bedenken voor Nina om te ontdekken. Hij is inmiddels bezig aan het negende en tiende boek over het echtpaar.

Het verhaal:
Binnen de CIA werkt een geheime afdeling met een vernuftig apparaat dat de persoonlijkheid en herinneringen van iemand kan aftappen. Deze gegevens worden overgebracht op een geprepareerde persoon, waarna die alle geheimen van de afgetapte kan prijsgeven. Adam Gray is die geprepareerde persoon. Tijdens een actie raakt een betrokken wetenschapper ernstig gewond. Om het werk voort te kunnen zetten, wordt wetenschapster Bianca Child uit Engeland gehaald om hem te vervangen. Zij ontdekt echter meer dan de geheime afdeling lief is.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Een apparaat om de persoonlijkheid en herinneringen van iemand over te zetten op een ander. Als je dat flauwekul vindt, dan kun je THE PERSONA PROTOCOL beter overslaan. Het hele boek leunt alleen maar op dit gegeven en biedt de bijbehorende cliché actiemomenten en intriges. Er is weinig van McDermotts schrijfstijl te herkennen in dit boek. Geen luchthartige actiemomenten, geen snedige oneliners van zijn personages… Het enige goede nieuws is dat hij na dit boek weer doorgaat met Nina en Eddie. (AT)

NEVER GO BACK van LEE CHILD ★★★★

Verschenen bij Bantam Press (2013)

Wat je moet weten:
Al enkele boeken is Jack Reacher onderweg naar Susan Turner, de vrouw die nu zijn voormalige functie bij de militaire politie vervult en die hij alleen aan de telefoon heeft gesproken. In NEVER GO BACK is het zover: Jack Reacher is op zijn eindbestemming aangekomen.

Het verhaal:
Bij aankomst wordt het Reacher gelijk duidelijk dat er iets goed mis is. Susan Turner is niet aanwezig en zelf krijgt hij twee zaken voor zijn kiezen die maar twee uitwegen bieden: vechten of vluchten. De fans weten dan wel wat hij doet.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Na 17 boeken verveelt Reacher nog steeds geen moment. De plot steekt weer goed in elkaar en staat met de goed gedoseerde actiemomenten garant voor veel leesplezier. Natuurlijk confronteert Lee Child zijn personage weer een paar keer met een overmacht aan tegenstanders, waarbij de uitkomst al bekend is. Toch krijgt Reacher geen kans om de ongenaakbare held uit te hangen. Daarvoor wordt hij in NEVER GO BACK aan teveel persoonlijke zaken blootgesteld, wat een aanbeveling is voor de fans die meer over hem willen weten. (AT)

MISTRESS van James Patterson ★★★★

Verschenen bij Century (2013).

Wat je moet weten:
James Patterson heeft een lange reeks succesvolle titels op zijn naam staan. MISTRESS is geschreven samen met David Ellis.

Het verhaal:
MISTRESS begint intrigerend, als we lezen hoe een man de flat van zijn vriendin Diana binnensluipt om er afluisterapparatuur te installeren. We weten dat zij zijn vriendin is door bepaalde observaties die hij maakt. Als hij klaar is wil hij net wegrijden op zijn motor als er een lichaam van het balkon van de flat valt. Zijn vriendin Diana... De man gaat er als een speer vandoor.
Dit is de start van een spannende puzzle. Ben Casper heeft Diana nog maar pas leren kennen maar ze staan op het punt om minaars te worden. Denkt hij. Na haar plotselinge dood besluit hij zelf verder te speuren, want de politie heeft direct geconcludeerd dat het zelfmoord moet zijn. Volgens hen was er niemand in de buurt op het moment van de val.
Ben ontdekt al snel dat er heel veel dingen waren die hij beslist niet van Diana wist. En als dan blijkt dat hij niet haar enige vriend (en would be minnaar) was, is Ben zelf zijn leven ook niet meer zeker.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Alle Pattersons verdienen het om gelezen te worden en MISTRESS is daarop geen uitzondering. Het gaat snel, het is intrigerend en je kan het boek niet neerleggen. Er is soms wel een verschil in diepgang in de diverse boeken van Patterson. MISTRESS is er weer eentje met méér diepgang en ook een iets ingewikkelder plot. Met een enorme verrassing aan het einde. Een boek dat eigenlijk direct herlezen moet worden, zodat je nog meer plezier hebt aan de ontwikkelingen. (JS)

THE EDGE OF NORMAL van Carla Norton ★★★★

Verschenen bij MacMillan (2013).

Wat je moet weten:
Carla Norton heeft haar sporen op het gebied van true crime al verdiend. Zij is onder meer de co-auteur van 'Perfect Victim: The True Story of the Girl in the Box'. Een huiveringwekkend verslag van een meisje dat jarenlang létterlijk in een grote kist gevangen werd gehouden.

Het verhaal:
Reeve St Claire is even in de twintig. Ze is van haar twaalfde tot haar zestiende gevangen gehouden en na haar onverwachte bevrijding - door een toevallig ongeluk - is ze nog steeds bezig met een nieuw leven opbouwen. Lichamelijk is dat niet zo'n problem, maar geestelijk des te meer. Toch is ze op de goede weg, en als haar psychiater haar dan ook vraagt om hem een beetje te helpen bij gesprekken met ander jong meisje dat onlangs is opgespoord en vrijgekomen, aarzelt ze wel maar doet ze het toch.
Dit is het begin van een nieuwe fase in het helingsproces, maar het is ook de start van een bijzonder spannend boek waarin feit en fictie heel goed verweven zijn tot één verslag van de gestoordheid van een man en de geestelijke veerkracht van zijn slachtoffer.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
THE EDGE OF NORMAL komt uit in een tijd waarin steeds vaker jonge meisjes ontsnappen uit een jarenlange gevangenschap. Afgelopen jaar is het al een paar keer zo ver geweest, met de zaak van de drie meisjes die gevangen warden gehouden door Ariel Castro als triest hoogtepunt.
Carla Norton heeft een uitstekend inzicht in de geestesgesteldheid van ex-gijzelaars en ze heeft van de hoofdpersoon dan ook geen zielig slachtoffer alleen gemaakt. Reeve is dan wel een slachtoffer geweest, Carlan Norton laat zien hoe iemand ook zo'n vreselijke tijd kan overleven en aan een nieuw leven beginnen. De ups en downs, de onzekerheden maar ook de onverwachte innerlijke sterkte van Reeve, het is allemaal even integer neergezet. (JS)

De recensies voor Van Overzee worden verzorgd door: Jannelies Smit (JS) en Anne Terwisscha (AT).



Over de auteur

Jannelies Smit

31 volgers
30 boeken
23 favoriet


Reacties op: Van Overzee: Lee Child, James Patterson en Ruth Rendell

 

Gerelateerd