Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Van Overzee: Mankell, Indridason en Ellroy

In deze editie van Van Overzee: Henning Mankell (An Event in Autumn), Arnaldur Indridason (Reykjavik Nights), James Ellroy (Perfidia), Stuart Neville (The Final Silence) en James Patterson & Ashwin Sanghi.

AN EVENT IN AUTUMN van Henning Mankell ★★★★

Verschenen bij Harvill Secker, 2014 | Recensie: Jannelies Smit

Wat je moet weten: In 2004 kreeg men in de Maand van het Spannende Boek een boekje cadeau: Het graf, geschreven door Henning Mankell. Het werd destijds uitgegeven door het CPNB. Lezers die noch het Zweeds noch het Nederlands beheersen, hebben dus vrij lang moeten wachten op het boek(je). Wel is er een film van gemaakt door de BBC, met Kenneth Branagh in de hoofdrol. 

Het verhaal: Wallander krijgt uit geheel onverwachte hoek te horen dat hij een huis zou kunnen kopen. Een huis dat hij kent, en waar hij graag zou willen wonen. Bij het bezichtigen van de tuin echter, is zijn eerste vondst een menselijke hand. Dan neemt de inspecteur de overhand op de huizenkoper en rust Wallander niet tot hij weet van wie die hand is en vooral waar hij vandaan komt. Uit alles blijkt namelijk dat de hand er al meer dan vijftig jaar heeft gelegen. 

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Een fijne novella, die toch alle ingrediënten heeft van een langer verhaal rond Wallander. Voor wie de film gezien heeft een fijne aanvulling, voor wie de film niet gezien heeft misschien een redden om deze alsnog te gaan bekijken.

REYKJAVIK NIGHTS van Arnaldur Indridason ★★★★

Verschenen bij Harvill Secker, 2014 | Recensie: Jannelies Smit

Wat je moet weten: Dit elfde boek van Indridason gaat over de beginjaren bij de politie van de jonge Erlendur. 

Het verhaal: Erlendur is pas 28 en hij is al enkele jaren bij de verkeerspolitie. Zwerver Hannibal wordt gevonden; hij is verdronken. Erlendur kende de man van zijn nachtelijke omzwervingen. Hij is er niet helemaal gerust op. Maar er is ook een jonge vrouw verdwenen, en dat trekt in eerste instantie meer de aandacht. Erlendur ontdekt dat de zaken met elkaar te maken hebben en begint op zijn eigen houtje een onderzoek.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Een mooi neergezet stukje achtergrond, voor degenen die graag de overige boeken van Indridason over Erlendur hebben gelezen. Zijn karakter is al gevormd, ook al is hij nog echt jong en soms zelfs naiëf. We gaan terug naar een tijd dat speurwerk nog speurwerk was, zonder mobieltjes, computers of zelfs maar uitgebreid DNA-onderzoek. Dat geeft bij de spanning die het verhaal ook bevat, een zekere rust. 

PERFIDIA van James Ellroy ★★★★

Verschenen bij William Heinemann, 2014 | Recensie: Jannelies Smit

Wat je moet weten: PERFIDIA is het eerste deel van een kwartet boeken, dat zich afspeelt in Los Angeles tussen 1941 en 1946. De overige delen moeten nog verschijnen. Om de hele geschiedenis goed te kunnen volgen, moet je eerst het eerste kwartet lezen (The Black Dahlia, The big nowhere, L.A. Confidential en White Jazz), allemaal zeer beroemd geworden bestsellers/films. Daarna lees je dan een trilogie (American tabloid, The cold six thousand en Blood's a rover), die zich afspeelt tussen 1958 en 1972 en dan ben je helemaal bij.

Het verhaal: Het is 1941, 6 December. Amerika staat op het punt betrokken te worden bij de Tweede Wereldoorlog. In Los Angeles wordt een Japans-Amerikaanse familie vermoord aangetroffen. Deze moordzaak wordt bezien vanuit de ogen van vier mensen. Willam H. Parker, politie Los Angeles, Dudley Smith (idem, maar in een veel lagere rang), Hideo Ashida (inderdaad, van Japanse afkomst, werkzaam bij de politie als onderzoeker) en Kay Lake, een heel jonge dame met een duister verleden en een voor die tijd zeer losse levenshouding.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Hier moet je even voor gaan zitten. Niet alleen is het boek een dikke pil (bijna 700 pagina's), het proza van Ellroy nodigt niet echt uit tot uren lang doorlezen. Niet dat het zo slecht is, integendeel. Het is rauw en overweldigend. Alles komt op je af, de karakters, de gebeurtenissen, de wereldgeschiedenis tegen waar zich die karakters bewegen, hun onderlinge verhouding en de hele sfeer van het L.A. begin jaren veertig. Gelukkig staat er achterin het boek ook nog een lijst personages, zodat je de verbanden kan zien - als je tenminste alle boeken hebt gelezen. Als het geheel af is, staat er wel een monument van een verhaal. Nog drie delen en we zullen het weten.

THE FINAL SILENCE van Stuart Neville ★★★

Verschenen bij Harvill Secker, 2014 | Recensie: Anne Terwisscha

Wat je moet weten: THE FINAL SILENCE is de vijfde thriller van Stuart Neville. Hij is nog niet in vertaling verschenen. In de meeste boeken is de hoofdrol weggelegd voor inspecteur Jack Lennon.

Het verhaal: Na de gebeurtenissen uit het vorige boek, doet Lennon hard zijn best om vervroegd met pensioen te mogen. Hij is al een jaar aan het revalideren van de wonden die hij opgelopen heeft en bij de politie wordt hij met argusogen aangekeken omdat hij een agent heeft neergeschoten. Dan neemt een vriendinnetje van vijf jaar geleden contact op. Na de dood van haar oom heeft ze een plakboek in handen gekregen, waarin die oom bekent een seriemoordenaar te zijn. Wat nu?

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Het plakboek van een seriemoordenaar vinden: dat kan een mooie basis zijn voor een goede thriller. Neville laat echter teveel mogelijkheden liggen. THE FINAL SILENCE moet het voornamelijk hebben van de herinneringen aan de voorgaande boeken om nog een beetje body te krijgen. De plot is te mager. Voor de lezer is het gelijk al duidelijk wat er werkelijk gebeurd is, terwijl de politie blind is voor alle feiten die opduiken en koppig blijft vasthouden aan de eerste de beste verdachte die zich voordoet. THE FINAL SILENCE is duidelijk bedoeld als onderdeeltje van een serie boeken over Lennon. Er worden een paar verhaallijnen gestart over de privélevens van de hoofdpersonen, maar die worden niet uitgewerkt of afgerond. Wordt vervolgd…

PRIVATE INDIA van James Patterson & Ashwin Sanghi ★★

Verschenen bij Century, 2014 | Recensie: Anne Terwisscha

Wat je moet weten: Diverse coauteurs profiteren ervan om de naam van James Patterson te mogen gebruiken. Met die naam op de kaft is je boek geheid een bestseller. In PRIVATE INDIA valt de Indiase Ashwin Sanghi die eer te beurt.

Het verhaal: Detectivebureau Private India wordt ingeschakeld als de lichamen van vrouwen worden gevonden in Mumbai. Overeenkomst: ze zijn allemaal gewurgd met een gele doek en er liggen vreemde attributen bij hun lichamen. Het duurt enige tijd voor de medewerkers van Private India door hebben welk verband deze moorden hebben met de Indiase cultuur. Daarna is het een race tegen de klok om meer slachtoffers te voorkomen.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Als PRIVATE INDIA al op het gewone werk van James Patterson moet lijken, dan is het vanwege onvolkomenheden in het verhaal. Een medewerker van Private India levert bijvoorbeeld een collega uit aan de politie voor verhoor en marteling, maar de eerstvolgende keer dat die medewerker de desbetreffende inspecteur ontmoet, wordt daar met geen woord over gesproken. Sanghi meende naast de wurgmoorden ook nog een verhaallijn over een terroristische aanslag in Mumbai te moeten opnemen. Die tweede verhaallijn past echter niet bij de eerste, wat een rommelig geheel oplevert. Nog een overeenkomst met Patterson: niet nadenken bij het lezen en zo snel mogelijk vergeten.



Over de auteur

Jannelies Smit

31 volgers
30 boeken
23 favoriet


Reacties op: Van Overzee: Mankell, Indridason en Ellroy

 

Over

Henning Mankell

Henning Mankell

Henning Mankell (1948-2015) geldt internationaal als een van de bestverkopende Z...

Arnaldur Indridason

Arnaldur Indridason

Arnaldur Indriðason (1961) is een IJslandse schrijver van literaire detectives m...

James Ellroy

James Ellroy

James Ellroy (1948), geboortenaam Lee Earl Ellroy, is een van de beroemdste...