Nieuws /
Van Overzee: McCall Smith, Carver en Patterson
ASSASSIN van Duncan Falconer ★★★
Verschenen bij Sphere (2012)
Wat je moet weten:
Duncan Falconer schaart zich in het rijtje dat voorlopig nog wordt aangevoerd door Andy McNab. Zijn boeken kan je 'echt mannenboeken' noemen, waarbij 'het Midden-Oosten' de vijand is en 'wij', in casu Amerika, 'de goeden'.
Het verhaal:
Hoofdpersoon John Stratton verdient zijn brood met het opblazen van woningen en bunkers van terroristen in Afghanistan en Pakistan. Tijdens een van deze tochten wordt hij vergezeld door twee hooggeplaatste personen van een niet nader genoemde geheime dienst. Bij toeval ontdekt Stratton, mede door een vreemd verhaal dat een oude collega hem verteld, dat het hier wel eens zou kunnen gaan om een gestolen kernbom. De Taliban zou hierachter zitten en zij hebben uiteraard geen fijne plannen met die bom.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
De titel en het omslag van dit boek doen het verhaal geen recht. Falconer heeft een vrij milde toon en er is, in tegenstelling tot andere boeken in dit genre, wel degelijk tijd en ruimte voor karakterontwikkeling en sfeertekening. Waarom je dit boek echt moet lezen, is omdat het verhaal enkele zeer bijzondere personen kent én op een gegeven moment een totaal onverwachte plotwending heeft. Hierna volgt dan wel weer een gedeelte dat regelrecht ontleend is aan een bepaalde film - welke kan ik hier natuurlijk niet vertellen - maar het is prima neergezet.
Uiteindelijk is de conclusie dus dat dit boek genoeg verrassingen kent om ook de moeite waard te zijn om op te pakken, ook als je nooit dit soort boeken leest. (JS)
THE FORGOTTEN AFFAIRS OF YOUTH van Alexander McCall Smith ★★★
Verschenen bij Abacus (2012)
Wat je moet weten:
Alexander McCall Smith was hoogleraar voor hij aan het schrijven sloeg. Hij heeft inmiddels meer dan tachtig boeken op zijn naam staan. In Nederland worden zijn boeken sinds 2003 uitgegeven door Luitingh-Sijthoff. Het laatste boek in vertaling, Op safari, werd in 2011 aangekondigd maar is tot op heden niet verschenen.
Het verhaal:
Isabel Dalhousie, filosofe en amateur-detective, figureert al in negen boeken. In THE FORGOTTEN AFFAIRS OF YOUTH is haar zoon Charlie net twee jaar oud en Jamie en Isabel staan op het punt te trouwen. Haar dagelijkse zorgen gaan zoals altijd uit naar haar tijdschrift over filosofie, dat lijdt onder lastige redacteuren en auteurs die niet kunnen schrijven, en haar nichtje Cat, eigenaresse van een delicatessenzaak met een slechte smaak in mannen.
Dan ontmoet Isabel ene Jane, geboren in Engeland maar als baby al geadopteerd en opgegroeid in Australië. Deze Jane is terug in Engeland omdat ze tijdelijk bij de universiteit werkt, maar ze wil graag uitzoeken wie haar vader is geweest. Haar moeder is inmiddels overleden.
Isabel zou Isabel niet zijn als zij Jane voortvarend te hulp schoot.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
McCall Smith heeft in Isabel Dalhousie een hoofdpersoon geschapen die aan de éne kant uiteraard diep filosofisch kan zijn, en aan de ándere kant zo heerlijk onschuldig en soms een beetje te pessimistisch. De zaak waar het over gaat is meestal in deze boeken niet het belangrijkste onderwerp. Het zoeken naar Jane's vader neemt nauwelijks meer tijd in beslag dan het zorgen voor Charlie, het werken aan haar tijdschrift en het helpen van Cat.
Deze boeken doen denken aan een heerlijk luchtig toetje, met een tikkeltje vers fruit om het aantrekkelijker te maken. De verhalen zijn beslist niet oppervlakkig maar ook niet al te diepgaand; lekker om in één keer tot je te nemen. (JS)
LITTLE SISTER van Lucy Dawson ★★★
Verschenen bij Sphere (2012)
Wat je moet weten:
Lucy Dawson is de auteur van drie eerdere boeken, die ook in het Nederlands verkrijgbaar zijn.
Het verhaal:
In LITTLE SISTER draait alles om 'het kleine zusje' van Kate, Anya. Ook het jongste zusje speelt een grote rol. Welke, wordt in de loop van het boek steeds duidelijker.
Kate is nét bevallen van een zoon als ze midden in de nacht een telefoontje krijgt uit Mexico. De kleding en wat persoonlijke spullen van haar zusje Anya zijn gevonden, naast een eenzaam geleden meertje. Dit meertje geeft toegang tot een grottenstelsel, waar ervaren duikers graag een bezoekje brengen. Nu wist Kate niet eens dat Anya in Mexico was, laat staan dat ze ging duiken, maar als ze hoort dat Anya en haar duikinstructeur al twee dagen vermist worden, gaan alle alarmbellen af.
Vanuit haar veilige huis tracht Kate, die uiteraard niet zelf naar Mexico kan afreizen, de reddingsoperatie aan de gang te houden én in gedachten uit te vinden wat er nu aan de hand kan zijn.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Lucy Dawson's stijl doet mij enigszins denken aan Sophie Hannah. Dawson zet in LITTLE SISTER een onverwacht spannend verhaal neer over drie zusjes en hoe gebeurtenissen uit hun jonge jaren van invloed zijn op hun verhouding. Subtiel en toch indringend, maar nergens sentimenteel. Soms vreselijk spannend en dan weer humoristisch. Voor fans van mooie psychologische thrillers met diepgang. (JS)
THE ABBEY van Chris Culver ★★★
Verschenen bij Sphere (2012)
Wat je moet weten:
THE ABBEY is het debuut van Chris Culver, die in het dagelijks leven lesgeeft in filosofie aan een kleine universiteit. Het boek heeft maar liefst negen weken in de New York Times bestsellerlist gestaan.
Het verhaal:
Ashraf Rashid is rechercheur maar hij studeert ook rechten; hij werkt momenteel daarom niet als rechercheur maar op het bureau van de openbaar aanklager. Op een dag wordt hij gewaarschuwd dat zijn nichtje Rachel dood is gevonden in het tuinhuis van haar vriend. Niemand wist dat ze een vriend had; Rachel is de dochter van vrij streng Islamitische ouders. Het lijkt er op of ze aan een overdosis is gestorven. Al snel wordt haar vriendje Robert (Robbie) opgepakt. Die zegt echter dat Rachel en hij nooit drugs gebruikten, maar wel eens bloed dronken. Rachel had een klein flesje bloed gedronken toen ze niet goed werd en direct daarna overleed.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Dit boek zit prima in elkaar. De plot lijkt eerst één bepaalde kant op te wijzen maar geleidelijk wordt duidelijk dat er meer aan de hand is.
Een fijn boek, niet wereldschokkend goed, maar met een interessante plot die de lezer eerst op het verkeerde been zet en vervolgens nog wat verrassingen kent. Ash is op een bepaalde manier geen heel bijzonder karakter – de met zijn geweten worstelende rechercheur met een drankprobleem is niet nieuw – maar hij wordt goed neergezet. (JS)
CHOKED van Tania Carver ★★
Verschenen bij Sphere (2012).
Wat je moet weten:
Tania Carver is het pseudoniem van het echtpaar Martyn en Lisa Waites. CHOKED is hun vierde roman over politieman Phil Brennan en zijn vrouw, profielschetser Marina Esposito.
Het verhaal:
CHOKED begint als een nachtmerrie voor Marina. Wat een gezellig paasweekend met haar man, dochter en schoonouders had moeten zijn, wordt een drama als het huisje in vlammen opgaat, Phil in een coma raakt en haar dochter Josephina ontvoerd wordt. De ontvoerder neemt contact op met Marina. Ze mag de politie niet inschakelen en moet instructies opvolgen als ze haar dochter ooit nog terug wil zien. Marina wordt op deze manier betrokken bij een schietpartij die 16 jaar geleden bijna een heel gezin het leven heeft gekost.
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
CHOKED is een boek dat het voornamelijk moet hebben van suggestie en effectbejag. De stommiteiten van de personages plus de nodige toevalligheden moeten de gaten in de plot zien te verbloemen. Van de personages komen we niet veel meer te weten dan dat ze elkaar geregeld de kleren van het lijf willen scheuren voor een dosis (kinky) seks. Degene die gaat nadenken bij het verhaal, blijft met veel vraagtekens zitten. (AT)
ZOO van James Patterson & Michael Ledwidge ★★
Verschenen bij Century (2012)
Wat je moet weten:
Naast zijn eigen boeken laat James Patterson ook jaarlijks een serie boeken verschijnen waarop zijn naam prijkt naast een coauteur. ZOO schreef Patterson samen met Michael Ledwidge. Van deze combinatie verscheen Hitte (NOW YOU SEE HER) in 20132 bij Cargo in vertaling.
Het verhaal:
Jackson Oz is een niet afgestudeerde bioloog die iets is opgevallen. Wereldwijd gedragen dieren zich vreemd en vallen ze mensen aan. Volgens Oz moet daar een oorzaak voor zijn. Hij staat alleen met die mening. Overal waar hij aanklopt, wordt hij weggelachen. Maar als de aanvallen van de dieren gaandeweg steeds vaker voorkomen, begint men zich af te vragen of Oz gelijk heeft. Waarom vallen de dieren mensen aan? En hoe kan dit voorkomen worden?
Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Een thriller zonder misdaad, het is even wennen. ZOO draait volledig om het veranderde gedrag van de dieren, en dat in de bekende beknopte stijl van Patterson met grote sprongen en redelijk veel onwaarschijnlijkheden. Jackson Oz overleeft met een te groot gemak allerlei aanvallen. Hoe meer je het einde van het boek nadert, hoe onwaarschijnlijker het wordt. Uiteraard is het aan Oz om een oorzaak te bedenken voor de plotselinge woede van de dieren. De oplossing daarvoor en het gemak waarmee die wordt doorgevoerd zonder dat de hele wereld ineenstort, tart elke beschrijving. Een plot voor een jeugdboek in de vorm van een thriller voor volwassenen. (AT)
De recensies voor Van Overzee worden verzorgd door: Jannelies Smit (JS) en Anne Terwisscha (AT).