Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Van Overzee: Rendell, Burke en Hill

In deze editie van Van Overzee: Luca Veste (Dead Gone), Alafair Burke (All Day and a Night), Susan Hill (The Soul of Discretion), Elizabeth Little (Dear Daughter), Ruth Rendell (The Girl Next Door) en Lee Child (Personal).

DEAD GONE van Luca Veste ★★★

Verschenen bij Avon, 2014 | Recensie: Anne Terwisscha

Wat je moet weten: DEAD GONE is het debuut van Luca Veste.

Het verhaal: In Liverpool duiken de lichamen van slachtoffers op met briefjes waarin wordt uitgelegd aan welk psychologisch experiment ze zijn overleden. De aanwijzingen leiden naar de universiteit. Rechercheur David Murphy is net hersteld van een vreselijk voorval en probeert met deze moordzaken te bewijzen dat hij weer in staat is om zijn werk uit te voeren.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Luca Veste heeft voor zijn debuut goed de kunst van andere auteurs afgekeken. DEAD GONE lijkt bijna een invuloefening voor een thriller te zijn. Hier een ontvoering, daar een moord, de angst van de ontvoerde, de rechercheur met problemen, een climax waarbij iedereen moet rennen om het tot een goed einde te brengen… Veste heeft het allemaal in zijn boek weten te stoppen. Het komt alleen niet tot leven, waardoor de lezer tamelijk onbewogen blijft door alle gebeurtenissen. Veste wacht soms te lang met het prijsgeven van details (bijvoorbeeld welk geheim Murphy zo kwelt) en dat lijkt teveel op een doorzichtige schrijverstruc. Voor een debuut is DEAD GONE redelijk geslaagd, maar er is voldoende ruimte voor verbetering. 

ALL DAY AND A NIGHT van Alafair Burke ★★★★

Verschenen bij Faber & Faber, 2014 | Recensie: Anne Terwisscha

Wat je moet weten: Alafair Burke heeft een stuk of tien thrillers geschreven, waarvan vijf over rechercheur Ellie Hatcher. Ze is niet in vertaling verschenen.

Het verhaal: In ALL DAY AND A NIGHT is 18 jaar geleden de seriemoordenaar Anthony Amaro gevangengezet. Als er 18 jaar later een moord wordt gepleegd in zijn stijl en de politie een anonieme brief ontvangt waarin staat dat Amaro onschuldig is, krijgen Ellie Hatcher en haar collega J.J. Rogan deze koude zaak toegewezen. Is Amaro werkelijk onschuldig? En zo ja, wie heeft dan destijds die moorden gepleegd?

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Burke is in staat om op een onopvallende manier een thriller te schrijven die op diverse punten goed scoort, maar die na het lezen toch niet blijft hangen. De balans tussen privé en werk van Hatcher is prima, de bijfiguren mogen niet klagen over hun invulling en de plot vertoont geen gaten (alhoewel de oplettende lezer de ontknoping al aan ziet komen). Een thriller volgens het boekje dus. En toch ontbreekt er iets, waardoor de inhoud na het dichtklappen van het boek vergeten is. Het zou aan haar bekendheid bijdragen, als Burke dat ingrediënt nog zou kunnen toevoegen.

THE SOUL OF DISCRETION van Susan Hill ★★★★★

Verschenen bij Chatto & Windus, 2014 | Recensie: Jannelies Smit

Wat je moet weten: Dit is het achtste boek rond Simon Serrailer en zijn naaste familie. Voor een goed begrip moet je deze serie eigenlijk wel op volgorde lezen. 

Het verhaal: Simons' vriendin Rachel is eindelijk bij hem ingetrokken maar zij krijgen nauwelijks de kans om aan hun nieuwe leven samen te beginnen. Chef Kieron Bright roept Simon op voor wellicht de moeilijkste opdracht uit zijn hele loopbaan. Simon moet undercover, heel diep undercover. Terwijl Simon worstelt met zijn opdracht, worstelt Cat met haar eigen toekomst en eigenlijk ook met die van haar vader. Richard Serrailer, inmiddels al weer een paar jaar getrouwd met Judith, doet iets heel vreemds, iets dat invloed heeft op zijn familie en vriendenkring.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Susan Hill schrijft ingehouden maar indringend. De gebeurtenissen in dit verhaal zijn regelmatig bijzonder gruwelijk maar er valt geen onvertogen woord. In tegenstelling tot sommige auteurs die gruwelijkheden graag in geuren en kleuren neerzetten, laat Hill zien dat dat niet nodig is om hetzelfde gevoel in de lezer op te roepen. Na zoveel eerdere verhalen krijg je het gevoel Simon en zijn familie enigszins te kennen en te begrijpen. Susan Hill heeft echter nog wat verrassende ontwikkelingen in petto. Dit boek smeekt om een snel vervolg want het heeft een enigszins open einde.

DEAR DAUGHTER van Elizabeth Little ★★★★★

Verschenen bij Harvill Secker, 2014 | Recensie: Jannelies Smit

Wat je moet weten: Dit thrillerdebuut is er een zoals je ze zelden tegenkomt. Alles klopt aan dit boek. Elizabeth Little heeft al diverse andere titels op haar naam staan. Het boek verschijnt op 24 februari 2015 in het Nederlands, onder de titel Lieve dochter, bij AWBruna. Voor wie niet kan wachten: neem een kijkje op www.elizabeth.little.com. Daar kun je ook lezen hoe goed het boek in Amerika is ontvangen; het wordt zelfs Pulitzer Prize waardig geacht door gezaghebbende krant The Guardian.

Het verhaal: Hoofdpersoon Janie Jenkins is pas 27 als ze uit de gevangenis komt. Niet omdat ze haar straf, opgelegd wegens moord op haar moeder, heeft uitgezeten, maar omdat door een technisch detail de hele veroordeling nietig is verklaard. Janie is vastbesloten om uit te zoeken wie dan wel de moordenaar van haar moeder is. Iets wat je niet zou verwachten van een losgeslagen jonge vrouw, die meer weet van drank, drugs en foute mannen dan van speurwerk. Toch begint Janie aan haar tocht, op het goede spoor gezet door iets wat ze in de gevangenisbibliotheek heeft gelezen. Onder een schuilnaam reist ze af naar het geboortedorp van haar moeder. Terwijl ze langzaam een idee krijgt van wat er mis is gegaan in het leven van haar moeder, zijn er krachten aan het werk die wel degelijk op de hoogte zijn van Janie's speurtocht en hier een stokje voor willen steken.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Hoofdpersoon Janie is ondanks al haar tekortkomingen een levensecht figuur, eentje die je bij wijze van spreken zo aan de bar kan zien zitten ergens. Ze is slimmer dan ze zich voordoet, en tegelijkertijd maskeert ze haar onzekerheid met een brutale maar geestige mond. De plot zit zo vol verrassingen dat je wel door moet blijven lezen en ook alle andere figuren in het boek zijn niet bepaald alledaags te noemen. Een wervelwind van gebeurtenissen, maar alles klopt en het wordt nergens onwaarschijnlijk. Een ware topper.

THE GIRL NEXT DOOR van Ruth Rendell ★★★

Verschenen bij Hutchinson, 2014 | Recensie: Jannelies Smit

Wat je moet weten: Ruth Rendell blijft in hoog tempo goed doortimmerde en verrassende boeken schrijven. 

Het verhaal: Een groepje kinderen brengt een groot deel van de oorlog samen spelend door in een aantal 'tunnels'. Het zijn de fundamenten van een huis dat nooit is afgebouwd. Zeventig jaar later wordt tijdens werkzaamheden voor een nieuwbouwwijk een blikken doos gevonden, met daarin twee praktisch vergane handen. Van wie zijn die handen en hoe komen ze er? De kinderen zijn nu hoogbejaard maar krijgen weer contact met elkaar door deze vondst. En dan verandert er ineens heel veel in het leven van enkele van deze hoogbejaarden.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Niet razend spannend, wel intrigerend. Een van de hoofdpersonen viert zijn honderste verjaardag; een andere besluit zijn vrouw te verlaten met wie hij al 55 jaar getrouwd is. Een volgende ontdekt dat er zelfs op deze leeftijd nog ruimte is voor een nieuwe liefde en weer een andere komt eindelijk in het reine met zichzelf. Zeventig jaar is een lange tijd en niet iedereen herinnert zich alles even scherp; toch komt de waarheid uiteindelijk boven, de waarheid die alleen de lezer al vanaf het begin kent - op een klein, maar significant detail na. 

PERSONAL van Lee Child ★★★★

Verschenen bij Transworld, 2014 | Recensie: Jannelies Smit

Wat je moet weten: Al weer het achttiende boek in de Jack Reacher reeks.

Het verhaal:
Jack Reacher pakt ergens onderweg een millitaire krant op; in die krant een grote advertentie waarin hij opgeroepen wordt een oude kennis in het leger te bellen. Toeval! Jack belt en wordt vervolgens naar een geheime basis vervoerd waar hij een redelijk geheime opdracht krijgt. Blijkbaar is iemand van plan een aanslag te plegen tijdens de G8. En die iemand is door Jack hoogstpersoonlijk opgesloten, zestien jaar geleden. Nu moet hij de man opnieuw tegenhouden. Zijn pogingen daartoe brengen Jack zelfs tot in Engeland en Frankrijk. 

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Tja. Een nieuwe Jack Reacher volgens een beproefd recept. Dit is eigenlijk het eerste deel waar in het recept ergens een subtiel ingrediënt ontbreekt. Reacher is helemaal zichzelf en het verhaal zit zoals gewoonlijk vol met plotwendingen, interessante ontdekkingen en vlot getrokken conclusies. Iets te vlot soms; PERSONAL is af en toe zo persoonlijk dat het lijkt of de lezer niet meer goed bij het verhaal betrokken raakt. Het dendert maar door en aan het einde komt pas de uiteindelijke oplossing. Er is nergens ruimte voor de lezer om van te voren al mee te denken en/of een conclusie te trekken. Op zich een spannend boek maar het blijft wat achter bij de andere delen. Niet elke auteur kan altijd topkwaliteit leveren; Lee Child zal daarop geen uitzondering zijn. We kijken gewoon uit naar het volgende deel.



Over de auteur

Jannelies Smit

31 volgers
30 boeken
23 favoriet


Reacties op: Van Overzee: Rendell, Burke en Hill

 

Over

Susan Hill

Susan Hill

Susan Hill (1942) is een veelzijdige Engelse auteur: ze schreef kortverhale...

Ruth Rendell

Ruth Rendell

Ruth Rendell (Londen, 17 februari 1930 - Londen, 2 mei 2015) werd geboren als Ru...