Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Van Overzee: Slaughter, Fossum en Dahl

In deze editie van Van Overzee: John Harvey (Darkness, Darkness), Arne Dahl (To the Top of the Mountain), Karin Slaughter (Cop Town), Karin Fossum (The Murder of Harriet Krohn) en Doug Johnstone (The Dead Beat).

DARKNESS, DARKNESS van John Harvey ★★★

Verschenen bij William Heinemann, 2014 | Recensie: Anne Terwisscha

Wat je moet weten: John Harvey schrijft al thrillers sinds het eind van de jaren tachtig. De meeste van zijn boeken hebben inspecteur Charlie Resnick in de hoofdrol. Een aantal van zijn boeken is in vertaling verschenen.

Het verhaal: Bij het slopen van een paar oude huizen wordt het lichaam van een vrouw ontdekt. Het blijkt Jenny Hardwick te zijn, een vrouw die verdween tijdens de mijnstaking halverwege de jaren tachtig. Resnick is inmiddels gepensioneerd en verdient nog wat bij door interviews af te nemen voor de politie. Het geval van Hardwick interesseert hem, omdat hij nog levendige herinneringen aan die tijd heeft. Onder leiding van de Keniaanse Catherine Njoroge verdiept hij zich in deze zaak.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: De grootste kracht van DARKNESS, DARKNESS is dat het een goed beeld schetst van Engeland tijdens de mijnstaking. Het gezin van Jenny Hardwick wordt verscheurd omdat haar man niet meedoet aan de staking en zij op de barricaden gaat voor alle mijnstakers. Het boek laat de tweedeling zien die toen heerste tussen de mensen die doorgingen met werken en degenen die staakten. Het speurwerk zelf valt tegen, waarbij het op het eind lijkt dat de speurders de oplossing toegeworpen krijgen. DARKNESS, DARKNESS is volgens Harvey het laatste boek dat hij over Resnick heeft geschreven, al was het maar omdat Harvey zelf op leeftijd raakt. De vraag voor Harvey was hoe hij het zou laten eindigen voor Resnick. Het antwoord staat in DARKNESS, DARKNESS.

TO THE TOP OF THE MOUNTAIN van Arne Dahl ★★★★★

Verschenen bij Harvill Secker, 2014 | Recensie: Jannelies Smit

Wat je moet weten: Dit boek is het derde in de serie rondom het A-team. In 2006 mocht Nederland al kennis maken met dit boek. Het is bij De Geus uitgegeven onder de titel SCHIJNOFFER. 

Het verhaal: Wat hebben een ontploffing in een gevangenis, een caféruzie en een drugsdeal met elkaar te maken? Genoeg, daar komen de leden van het A-team, voor de gelegenheid weer bij elkaar gebracht, al snel achter. Terwijl Paul, Kerstin en de anderen weer voorzichtig een band opbouwen en opnieuw leren samenwerken, vliegen de kogels in het rond. En dat niet alleen, uit alles blijkt dat de samenhang tussen de zaken samen leidt tot iets veel groters, dat gevolgen kan hebben voor de misdaad in heel Zweden. 

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Wat lopen we in Nederland toch fijn voor als je dat vergelijkt. Dit boek is al uit 2000 maar die arme mensen die alleen Engels lezen hebben toch 8 jaar langer moeten wachten op een vertaling. Bij Arne Dahl moet je heel, heel goed opletten. Een voorwerp dat bijna in het begin in het boek voorkomt, blijkt een grote rol te spelen aan het einde. Ook alle herinneringen van de leden van het A-team aan eerdere zaken, hun gemoedstoestanden hun persoonlijke leven spelen een rol bij de manier waarop zij, door omstandigheden gedwongen, weer bij elkaar komen om deze zaak op te lossen. Arne Dahl heeft daarnaast een heel eigen taalgebruik, een manier om gedachten en acties naast/in/bij elkaar te schuiven en een grote fantasie en vaardigheid met de pen. Een boek voor de echte fijnproevers!

COP TOWN van Karin Slaughter ★★★★

Verschenen bij Century, 2014 | Recensie: Jannelies Smit

Wat je moet weten: COP TOWN is onlangs ook in Nederland uitgebracht, door De Bezige Bij, onder de titel 'Veroordeeld'. Karin Slaughters boeken oogsten niets dan lof.

Het verhaal: Het is 1974 en de rassenscheiding, hoewel officieel afgeschaft, wordt nog volop gepraktiseerd in het politiekorps van Atlanta. Daarnaast vinden de mannelijke agenten en rechercheurs het eigenlijk ongehoord dat vrouwen dit werk ook willen doen. Niet zo'n fijn begin van een nieuwe baan dus, voor Maggie Lawson en Kate Murphy. Het verschil tussen beiden is dan nog dat Maggie's oom Terry en broer Jimmy bij de politie zijn, en Kate uit een rijke Joodse familie komt. Hoeveel kan je tegen je hebben? Als beiden tijdens hun eerste werkdag geconfronteerd worden met een brutale aanslag op Jimmy, door 'de schutter', die al vijf andere politiemensen heeft vermoord, lijkt het niet voor de hand te liggen dat Maggie en Kate zich in deze zaak vastbijten. Gehinderd door gebrek aan ervaring, collega's die ronduit tegenwerken, de geest van de tijd en hun eigen achtergrond, trachten Maggie en Kate er het beste van te maken, omdat zij voelen dat het anders kan.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Een 'makkelijk leesbaar' boek wil niet zeggen dat de auteur eenvoudige taal gebruikt. Het knappe van de boeken van Slaughter is dat zij ingewikkelde zaken eenvoudig kan brengen. Er zit meer achter de pure tekst. Karin Slaughter heeft met dit boek niet zozeer een thriller geschreven als wel een goed tijdsbeeld geschetst. Er zit veel herkenbaars in voor mensen die de jaren zeventig bewust hebben meegemaakt, en veel interessant nieuws - en verbazing over hoe het komt dat er nog zo weinig veranderd is - voor degenen die dat niet hebben. In de Acknowledgments zegt Karin Slaughter heel sympathiek dat iedereen toch vooral eens naar Nederland moet komen, omdat het zo'n fijn land is. In het boek wordt een kort beeld geschetst van de familie van Kate, die in het Amsterdamse getto en later in het kamp wisten te overleven. Dat heeft ze subtiel gedaan. Alleen jammer dat niemand die Karin heeft bijgestaan haar heeft verteld dat Vlaanderen toch echt niet in Nederland ligt.

THE MURDER OF HARRIET KROHN van Karin Fossum ★★★★

Verschenen bij Harvill Secker, 2014 | Recensie: Jannelies Smit

Wat je moet weten: THE MURDER OF HARRIET KROHN is het negende deel met inspector Sejer in de hoofdrol. Nederlands lezende liefhebbers konden al in 2006 en in 2013 kennismaken met dit boek, dat door WPC uitgevers is uitgebracht onder de titel 'De moord op Harriet Krohn'.

Het verhaal: Je bent van middelbare leeftijd, weduwnaar, vader van een dochter die niet bij je wil wonen, gokverslaafd en werkloos. Wat doe je dan? Dan verzin je in je wanhoop een plan om iemand van veel geld te beroven. Met het geld koop je vervolgens een prachtig paard voor je dochter. Helaas, de beroving loopt uit de hand... en inspecteur Sejer wordt op de zaak gezet.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Een gevoelvol verhaal, prachtig tragisch neergezet, dat eigenlijk meer gaat over de gevoelens van onmacht van de dader dan iets anders. Geschreven met diep inzicht in menselijke karakters en je zou bijna zeggen - ook in paarden. Sejer speelt deze keer bijna een bijrol en het is jammer dat de hoofdpersoon uit het verhaal, Charlo, slechts één verhaal beschoren is, want hij is een bijzonder karakter.

THE DEAD BEAT van Doug Johnstone ★★★★

Verschenen bij Faber & Faber, 2014 | Recensie: Jannelies Smit

Wat je moet weten: Dit is het vijfde boek van Doug Johnstone; het is heel jammer dat er van hem nog geen vertalingen zijn verschenen want het is heel fijn lezen!

Het verhaal: Martha is pas 21 en al wees. Het verhaal begint op de eerste dag van haar stage bij een krant in Edinburgh. Die krant, dat is een aflopende zaak, maar Martha wordt ingezet op de afdeling 'overlijdensadvertenties'. Dat werkt anders dan in Nederland. Een In Memoriam in een Britse krant is een compleet verhaal, en het is belangrijk dat alle feiten kloppen. Al op haar eerste dag, terwijl Martha nog tracht te verbergen dat zij de dochter is van een welbekend journalist, krijgt ze haar voorganger aan de lijn... maar niet zomaar.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: THE DEAD BEAT is een prachtige woordspeling op het werk dat Martha bij de krant doet, en haar werktijden. Johnstone zet een verhaal neer dat meer plotwendingen heeft dan je op het eerste gezicht zou zeggen. De karakters zijn goed uitgewerkt en het feit dat we een deel van het verhaal door de ogen van Martha's inmiddels overleden ouders lezen, is niet verwarrend maar draagt bij aan het intrigerende van het verhaal. Verder is het boek vlot en leuk geschreven met de nodige droge humor. 



Over de auteur

Jannelies Smit

31 volgers
30 boeken
23 favoriet


Reacties op: Van Overzee: Slaughter, Fossum en Dahl

 

Over

John Harvey

John Harvey

John Harvey (Londen, 21 december 1938) is een Britse schrijver van politieromans...

Arne Dahl

Arne Dahl

Lange tijd was onduidelijk wie er achter het pseudoniem Arne Dahl schuilging. Na...

Karin Slaughter

Karin Slaughter

Karin Slaughter (Georgia, 1971) is een Amerikaanse thrillerauteur. Ze verwierf b...

Karin Fossum

Karin Fossum

Karin Fossum, pseudoniem voor Karin Mathisen (1954) is een Noorse schrijfster va...