Nieuws /
Van Reybrouck onder indruk van 'vindingrijkheid' boekhandelaren
David van Reybrouck deed tijdens de Boekenweek vijftien lezingen, wandelde rond op 2 bals, sliep in drie hotels, en was in totaal meer dan 2000 kilometer onderweg. Hij zette ook meer handtekeningen dan zijn linkerpols fijn vond, schrijft de auteur van het Boekenweekessay Zink op zijn Facebookpagina. De bijna 50.000 exemplaren vlogen volgens hem de deur uit.
Volgens Van Reybrouck klopt de veronderstelling niet dat het boekenvak bestaat uit een kern van creatieve enkelingen, de schrijvers, 'waar rond zich dan een hele zakelijke infrastructuur van uitgeverijen, drukkers, distributeurs en boekhandels zit die die kunstwerken aan de man brengen'. De creativiteit beperkt zich echt niet tot de schrijvers alleen, zo heeft de Boekenweek hem duidelijk gemaakt. 'Op mijn rondreis door de Lage Landen ben ik diep onder de indruk gekomen van de energie, de toewijding, de vindingrijkheid en ja, de persoonlijkheid van veel boekhandelaren.'
De literatuur moet het hebben van koppige dwarsdenkers, betoogt Van Reybrouck. Maar dat zijn niet alleen de auteurs. 'Het zijn ook al die mensen die lange dagen maken in een moeilijke branche, die inkopen en displays maken, die klanten adviseren en enthousiasme delen, die zwaar investeren en afbetalen en die 's avonds in bed, als het werk voorbij is, het nieuwste boek van deze of gene auteur openslaan.' Voor dat inzicht heeft Van Reybrouck 'graag meer dan één lamme pols over'.