Van sportheld tot spion: non-fictie voor ieder kind
Rebelse honden van Kimberlie Hamilton
Ben je een echte hondenvriend? Dan is Rebelse honden een heerlijk non-fictieboek om te lezen. Het staat bomvol (nou ja, 30, want Hamilton werd gedwongen te kiezen) verhalen over trouwe viervoeters. Zo is er een pup die door de ruimte reisde, een hond die een eiland vol pinguïns beschermt en waren de dieren erg heldhaftig tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek is door maar liefst zeventien illustrators onder handen genomen, zodat de verhalen van Kimberlie Hamilton elk een eigen karakter krijgen. Ben je stiekem meer een liefhebber van katten? Hamilton bracht vorig jaar in dezelfde reeks ook Rebelse katten uit.
Scoren! van Thomas Olsthoorn
Vorig jaar keken we reikhalzend uit naar de sportzomer van 2020, maar die is helaas in het water gevallen. Gelukkig kun je met boeken altijd door! (Behalve als je die letterlijk in het water laat vallen, daar houden ze niet van.) In Scoren! vind je 'de sterkste verhalen over de grootste Nederlandse sporters'. Thomas Olsthoorn verzamelde bijzondere feiten over helden in allerlei verschillende sporten, zoals Dafne Schippers, Tom Dumoulin en Fanny Blankers-Koen. Naast verhalen en feitjes bevat het boek ook allerlei records, en is het lekker stoer geïllustreerd door Nazrina Rodjan.
Reis om de wereld van Mireia Trius
Infographics zijn heel verleidelijk om jezelf in te verliezen. Deze mooi geïllustreerde grafieken en diagrammen geven je in één oogopslag allerlei informatie waarvan je nooit hebt geweten dat je er benieuwd naar was. Volwassenen die van lijstjes houden voelen zich onweerstaanbaar aangetrokken tot dit soort boeken, en dat is bij kinderen niet anders. En ook als je juist heel chaotisch bent, heeft zo'n mooie strakke voorstelling echte aantrekkingskracht. Mireia Trius verzamelde in Reis om de wereld in infographics allerlei feitjes; denk aan de spelletjes die we doen, het ontbijt dat we eten en het huiswerk dat we maken. Joana Casals illustreerde deze must-have.
Zo werden we mensen van Michael Bright
Het thema van de Kinderboekenweek 2020 is 'En toen?'. Een goede reden voor een heleboel mooie non-fictie over de geschiedenis. Daar hoort natuurlijk ook de menselijke evolutie bij. Want hoe zat dat nou? Eerst had je de dinosaurussen, maar dat was vele miljoenen jaren eerder. Wanneer kwamen wij, en hoe zag de wereld er toen uit? In Zo werden we mensen van Michael Bright ontmoet je bijzondere prehistorische wezens en verbaas je je over wat ze deden en konden. De reis langs de geschiedenis van de mens werd geïllustreerd door Hannah Bailey.
Het fietsboek van Paul De Moor
Voertuigen zijn enorm interessant; er zijn zo veel verschillende manieren om jezelf voort te bewegen! Aan de naam van Het fietsboek kun je al zien welk vervoermiddel Paul De Moor het leukst vindt. Nederland is een echt fietsland, zo hebben we zelfs meer fietsen dan mensen (22,8 miljoen volgens de laatste schatting). Dan kan een boek over deze uitvinding niet achterblijven. Wist jij bijvoorbeeld dat we de eerste fietsende koningin hadden? En dat de fiets ontstaan is door een groot paardenpoep-probleem? Wendy Panders weet het allemaal op smakelijke wijze te illustreren.
Ontzettend stom van Andy Griffiths en Terry Denton
Andy Griffiths en Terry Denton zijn vooral bekend van hun 'De boomhut'-boeken, maar daarnaast schrijven ze ook knotsgekke non-fictie voor kinderen. Ontzettend stom is het tweede deel van een reeks, eerder verscheen Ontzettend irritant. In dit nieuwe non-fictieboek richten de auteurs hun pijlen op mensen die stomme dingen doen. Zoals aan een deur trekken waar 'duwen' op staat. Of je zorgen maken dat je vast komt te zitten in de treden van een roltrap. Denk jij dat je niet stom bent? Volgens Griffiths en Denton zijn we het allemaal. En stiekem wil je dat met deze twee heren ook wel een beetje zijn.
Spionage van Lars Bové
Spanning! Geheime codes! Gadgets! Wie droomt er nu niet van spion zijn? Met dit boek van Lars Bové leer je alles over het geheim agentschap. Hoe kreeg James Bond de codenaam '007'? Welke apparatuur gebruiken spionnen? Worden er ook dieren ingezet om te helpen spioneren? En hoe kun je jezelf aanmelden voor dit spannende beroep? Spionage geeft antwoord op al deze vragen, en leert je meteen iets over de verschillende geheime diensten, wapens, codetaal en welke speciale missies er allemaal zijn uitgevoerd. Yannick Pelegrin illustreert in stoere graphic novel-stijl.
Het briljante bloemen boek van Yuval Zommer
Ben jij al bekend met Yuval Zommer? De hele reeks is om van te smullen, en sinds twee maanden mogen we genieten van zijn nieuwste non-fictieboek voor kinderen: Het briljante bloemen boek. De auteur en illustrator combineert feitjes met mooie tekeningen vol detail. Je ontmoet in dit boek allerlei kleurige, vreemde, vleesetende en wonderlijke bloeiende planten van over de hele wereld. Lees hoe ze groeien en overleven en bestudeer de platen om die ene bijzondere bloembol te vinden die Zommer heeft verstopt. Andere delen in de reeks zijn Het buitengewone beesten boek, Het bijzondere beestjes boek, Het zinderende zee boek en Het vrolijke vogel boek.
Winactie
Wil jij graag een non-fictie kinderboekenpakket winnen vol boeken over de natuur? Deze week geven we een verrassingspakket vol flora en fauna weg, dat voor urenlang kijk-, lees- en leerplezier zal zorgen (<12).