Vandaag is het Hebban Uitleesdag #10 van 2023
Sander duikt in ... 1984
1984
Auteur: George Orwell
Vertaler: Tinke Davids
Uitgeverij: De Arbeiderspers
Genre: Literatuur
Je hebt klassiekers en Klassiekers en deze dystopische toekomstroman van George Orwell behoort zonder enige twijfel tot die met een vette hoofdletter K. Het is nog steeds onvoorstelbaar dat de Britse auteur dit boek eind jaren veertig van de vorige eeuw heeft geschreven. Dat Orwell de moed heeft gehad om zijn glazen bol te pinpointen op een jaar in dezelfde eeuw - dus niet zoals in vele andere sciencefictionboeken waarin voor de veiligheid voor 21ste of 22ste eeuw werd gekozen, is een bijzonder gegeven. Orwell plotte zijn verhaal dan weliswaar vijfentwintig of dertig jaar te vroeg, als je bijvoorbeeld kijkt naar zijn Big Brother is watching-thematiek, maar zijn vooruitziende blik voor de snelheid van technologische ontwikkelingen in de wereld blijft beangstigend. Met de “gewoonte” van een onophoudelijke oorlog als decor, de onbetrouwbaarheid van het nieuws en de verhalen gericht op het cultiveren van angst, haat en wreedheid, is het is inmiddels allang niet louter fictie meer. Als Orwell gegokt had op 2023 hadden we het boek hoogstwaarschijnlijk niet eens als sciencefiction beschouwd. De herlezing van 1984 is ongepland maar vooral een heerlijke ervaring. Vandaag gaat-ie uit.
Hoofdredacteur Sander leest vooral spannende boeken en non-fictie, af en toe een roman, en luistert graag naar podcasts. Onder de naam Jens Vern schrijft hij thrillers.
Debbie duikt in ... Wolfsong
Wolfsong
Auteur: TJ Klune
Uitgeverij: Tor
Genre: Fantasy
Na ons Hebban Boek van de Maand van oktober, Het boomhuis in het bos van TJ Klune, is het weinig verrassend dat we met zijn allen geneigd zijn meer boeken van deze auteur op te pakken. Mijn eerste ervaring met Klune was op zijn zachtst gezegd overdonderend. Wat een fijn, compleet, vol, volledig en uniek boek was Het boomhuis in het bos. Klune schreef al talloze boeken, maar Het boomhuis in het bos was slechts de derde Nederlandse vertaling. De Nederlandse vertalingen concentreren zich op zijn standalones en laten zijn series onaangeraakt, maar ook daar is er volgens mij veel leuks te beleven. Dat is waarom Wolfsong voor mijn neus ligt deze zondag. Het is het (nog) niet vertaalde eerste deel van zijn 'Green Creek'-reeks, die in totaal vier boeken telt. Het is een boek waarin weerwolven een centraal thema van de wereldbouw zijn, spannend! Ik verwacht opnieuw een heleboel queerness en een heel fijn en lief verhaal. Ik kan me best voorstellen dat je niet te veel Klune achter elkaar zou moeten lezen, maar voor nu ben ik er nog niet zat van.
Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar kan als breed geïnteresseerde lezer literaire fictie, non-fictie, thrillers, Young Adult en kinderboeken ook waarderen.
Martijn duikt in ... De diplomate
De diplomate
Auteur: Lucy Fricke
Vertaler: Marten de Vries
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Genre: Literatuur
De diplomate valt onder de literatuur, maar lijkt te openen als een thriller: een vermiste in Uruguay, diplomatieke verwikkelingen, een zoektocht ... Daarna springen we naar Turkije een tijd later en komen er nieuwe problemen op het pad van hoofdpersoon Friederike Andermann, de diplomate uit de titel. Het blijft spannend, maar dat is niet het hoofdingrediënt. Het gaat ook niet alleen over diplomatie, of over de relaties die Fred (zoals iedereen haar noemt) al dan niet onderhoudt. Het is een zeer onderhoudende mix van genres in soepel proza, hier en daar bespikkeld met lokale en Duitse termen. Ik ga het met plezier uitlezen vandaag.
Redacteur Martijn leest voornamelijk speculatieve verhalen en boeken, maar neemt ook geregeld non-fictie, historische fictie en literatuur ter hand. Hij is ook auteur in voornoemde genres.
Anouk duikt in ... Stromend graf
Stromend graf
Auteur: Robert Galbraith
Vertaler: Anne-Marieke Buijs, Sabine Mutsaers en Mireille Vroege
Uitgeverij: Boekerij
Genre: Thriller
Eigenlijk lees ik de Engelse editie, The Running Grave, want de Nederlandse is nog niet verschenen, maar het is wel zo aardig om alvast even te tippen dat de vertaling er wel degelijk aan komt. Eind november, net op tijd voor de feestdagen. Ik vind de plots zo sterk in elkaar steken, elk nieuw boek is een automatische Wil ik lezen en ook het liefst zo snel mogelijk. Afgelopen week bleek ik alles uit te hebben voor Boek van de Maand en het duurde nog heel even voor ik weer aan een nieuwe ronde ga beginnen, dus heb ik de kans gegrepen om deze enorm dikke pil tussendoor te lezen (bijna 1000 pagina's!). Wel las ik eerst nog even snel een Agatha Christie uit die al een tijdje op me lag te wachten, Moord in de pastorie. Maar dat boek is al lang en breed uit en mag ik niet meer meetellen. In Stromend graf neemt een bezorgde vader contact op met Cormoran Strike. Zijn zoon Will heeft zich aangesloten bij een religieuze cult en Robin Ellacott gaat undercover om Will te redden. Ik geniet altijd enorm van dit speurdersduo, want Cormoran en Robin zijn aan elkaar gewaagd en de een staat zeker niet in de schaduw van de ander. Bovendien weet ik nooit wie het gedaan heeft en dat is voor mij het enige écht doorslaggevende criterium om een thriller goed te vinden.
Redacteur Anouk leest zo'n beetje alles, maar heeft een duidelijke voorkeur voor fantasy, kinderboeken en 'queen of crime' Agatha Christie, die ze nooit onbenoemd kan laten.
Suzette duikt in ... The Pumpkin Spice Café
The Pumpkin Spice Café
Auteur: Laurie Gilmore
Uitgeverij: HarperCollins
Genre: Feelgood
Een oud-studiegenoot en ik hebben ons voorgenomen om elk seizoen een boek te lezen dat wordt opgehemeld op sociale media. Een seizoensgebonden minileesclub als het ware. Afgelopen zomer lazen we Fourth Wing van Rebecca Yarros – waar we urenlang aan de telefoon over hebben nagekletst – en deze herfst hebben we gekozen voor The Pumpkin Spice Café van Laurie Gilmore. Herfstiger dan dit gaat het niet worden en ik hoop dat het een beetje dezelfde sferen heeft als Legends & Lattes van Travis Baldree en Gilmore Girls. Het verhaal volgt Jeanie, die het Pumpkin Spice Café overneemt van haar tante, en Logan, een lokale boer uit het dorp. Logan wil eigenlijk niets te maken hebben met Jeanie, maar de paden van de twee blijven elkaar keer op keer kruisen. Het einde kun je waarschijnlijk zelf al wel invullen. In de aanloop naar Halloween lees ik dus een heerlijk zoetsappige feelgood. En wie weet doe ik zondag ook nog een poging om zelf een pumpkin spice latte te fabriceren.
Op Suzettes boekenplank vind je voornamelijk klassieke en hedendaagse literaire fictie. Ook feelgood, cosy fantasy en boeken over feminisme zul je daar regelmatig terugvinden.
Annick duikt in ... De moeders van Mahipar
De moeders van Mahipar
Auteur: Forugh Karimi
Uitgeverij: Meridiaan Uitgevers
Genre: Literatuur
Ik heb een voorliefde voor boeken die historische gebeurtenissen verweven met fictie. Zo heb ik ergens rond mijn zestiende alle boeken van Leon Uris verslonden. En ook de boeken van Isabel Allende lees ik daarom graag. Nu zit ik midden in De moeders van Mahipar van Forugh Karimi (winnaar van de Hebban Debuutprijs 2023). Hierin staat een Afghaanse familiegeschiedenis centraal. Door de ogen van een naar Nederland gevluchte moeder en zoon duik je in hun levensverhaal. De jaren in Afghanistan geven een goed beeld van de verwoestende gevolgen van de Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en Rusland. En de vele machtswisselingen in het land laten zien hoe het vrijwel onmogelijk wordt om daar een normaal leven te leiden. Maar het verhaal raakt met name door de enorme angst die de moeder, ver van haar geboorteland, nog steeds voelt voor de man aan wie ze eerder uitgehuwelijkt was. Deze angst dicteert haar hele leven en maakt dat ze geïsoleerd leeft, zonder echt contact met vrienden of familie. Ik ben nu over de helft en erg benieuwd naar de rest.
Annick is Business Manager bij Hebban. Ze leest graag romans waarin historische gebeurtenissen verweven zijn, maar houdt bijvoorbeeld ook veel van de boeken van Carlos Ruiz Zafón en Griet op de Beeck.