Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Community /

Vandaag is het Hebban Uitleesdag #10 van 2024

door Hebban Crew 77 reacties
Het is de laatste zondag van de maand en dat betekent Hebban Uitleesdag! Welk boek ligt er voor jou op de stapel om vandaag uit te lezen? Deel je plannen onder dit artikel, waarin de Hebban-redacteuren je vertellen welke titel zij aan het einde van de dag op hun Gelezen-plank hopen te zetten.

Anouk leest ... The agency for scandal

Laura Wood, vertaald door Tessa van Dooren

Het is echt alweer even geleden dat ik een Young Adult-roman oppakte en mijn laatste uitstapjes naar feelgood en cosy fantasy zijn niet heel goed bevallen, maar toch heb ik bijzonder veel zin in The agency for scandal. Misschien omdat het zich afspeelt aan het eind van de negentiende eeuw. Ik heb een voorliefde voor die periode overgehouden dankzij de vele historische Candlelight-romannetjes die ik vroeger verslond en omdat ik nog altijd uit mijn hoofd weet hoe ik 'douairière' moet spellen (en wat het betekent). Maar het is vooral omdat het gecombineerd wordt met een volledig uit vrouwen bestaand onderzoeksbureau. De achttienjarige Izzy is smoorverliefd op een jonge hertog die niet weet dat ze bestaat, haar familie heeft geldproblemen en ze werkt dus voor een bureau dat gespecialiseerd is in het opgraven van de schandalen en louche zaken van machtige mannen. Ik vind alleen die beschrijving al zó gezellig! Ik heb er geen ander woord voor, dat is precies het gevoel dat The agency for scandal in me oproept. Ik ga deze zondag heerlijk genieten op de bank met dit boek. Een mysterie, een knappe hertog en een sterke vrouw – meer moet je gewoon echt niet willen. Bovendien ben ik stiekem heel dol op roddels, dus die schandalen van machtige mannen spreken me allemachtig aan.

Redacteur Anouk leest zo'n beetje alles, maar heeft een duidelijke voorkeur voor fantasy, kinderboeken en 'queen of crime' Agatha Christie, die ze nooit onbenoemd kan laten.

Debbie leest ... De laatste dag van de veerman

Frode Grytten, vertaald door Geri de Boer

Een van de grote heerlijkheden aan werken in de Hebban Crew is dat uitgeverijen zo nu en dan een vooruitexemplaar sturen, waardoor je een boek krijgt te lezen dat nog niet te vinden is in de winkels. Afgelopen week ontving ik De laatste dag van de veerman, een roman van de Noorse auteur Frode Grytten. Het is het eerste boek dat we in Nederlandse vertaling mogen verwelkomen, maar het is niet Gryttens eerste boek. Hij schreef meerdere romans, verhalenbundels en kinderboeken. De cover is prachtig en de flaptekst maakt erg nieuwsgierig. Het verhaal gaat over de oude Nils, die wakker wordt en gewoon weet dat dit zijn laatste dag op aarde is. Hij heeft er vrede mee. Zijn werk als veerman is door een nieuwe brug voorbij, zijn vrouw is al overleden. Hij is er wel klaar voor. Als hij naar zijn boot loopt, wordt hij opgewacht door Luna, zijn 25 jaar geleden overleden hond. Tijdens de reis over het water stappen allerlei passagiers aan boord.

Volgens mij gaat dit een prachtige roman zijn.

Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar leest als breed geïnteresseerde lezer ook literaire fictie, non-fictie, thrillers, Young Adult en kinderboeken.

Martijn leest ... Mes

Salman Rushdie, vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer

Zo lang ik me kan herinneren, vind ik Salman Rushdie een fascinerende figuur, een indrukwekkende persoon en een bewonderenswaardig schrijver die – ondanks de fatwa die over hem uitgesproken was – toch doorging met wat hij wilde doen: verhalen vertellen. Maar ik had nog nooit een heel boek van hem gelezen. Toen kwam de aanslag op zijn leven op 12 augustus 2022 in Chautauqua in de staat New York, meer dan dertig jaar nadat hij door de Iraanse ayatollahs in de ban was gedaan. Een heftige gebeurtenis, een schok voor een groot deel van de (literaire) wereld. Toen zijn nieuwe boek Victoriestad uitkwam, besloot ik dat te lezen. Een prachtig verhaal in de stijl van een Indiaas epos. Mes is een volkomen ander verhaal: Rushdies poging om de aanslag op zijn leven op literaire wijze te verwerken. Niet alleen vertelt hij in intiem detail over hoe zijn leven kapotgesneden werd, hij gaat ook uitgebreid in op zijn gevoelens – voor zijn vrouw, zijn familie, zijn vrienden, criticasters, vijanden én zijn aanvaller – en hij schrijft zelfs een denkbeeldig interview met de aanslagpleger. Het resultaat is een indrukwekkend relaas voor liefde en tegen haat en opgedrongen religie. Hierna heb ik de rest van zijn oeuvre voor me. Gelukkig is hij er nog om nog meer boeken te schrijven.

Redacteur Martijn leest voornamelijk speculatieve verhalen en boeken, maar neemt ook geregeld non-fictie, historische fictie en literatuur ter hand. Hij is ook auteur in voornoemde genres.

Roos leest ... Van de goden vervuld

Lucky Fonz III

Al jaren luister ik naar de liedjes van Lucky Fonz III. Hij heeft tot nu toe vier Nederlandstalige albums uitgebracht vol met verhalende, licht filosofische liedjes. De teksten van die liedjes zitten altijd goed in elkaar. Daarin deelt hij mooie observaties en grappige gedachte-experimenten. Zware, persoonlijke thema's als depressie en suïcidale gedachten komen vaak in de liedjes terug, maar in de albums is ook ruimte voor lichtvoetigheid en eigenzinnige humor. Songteksten van een fantastische schrijver, dus ik was ontzettend benieuwd toen ik hoorde dat zijn eerste roman, Van de goden vervuld, afgelopen vrijdag zou verschijnen. Het gaat over een muzikant die na een verdrietige periode een tijdje op vakantie gaat naar een eiland. Hier ontmoet hij een nieuwe (vakantie)liefde, die hem dwingt om de confrontatie met zijn problemen en verlangens aan te gaan. Ik heb het boek gisteren direct aangeschaft. Vandaag ga ik lekker lezen. Het is maar een dun boekje van 160 pagina’s, dus het moet me wel lukken om het in één dag uit te krijgen. Tijdens het lezen staan de albums van Lucky Fonz III natuurlijk op repeat!

Socialmediamanager Roos houdt van gedichten, verhalen over boerderijdieren en van schrijven in de kantlijn. Ze studeerde literatuurwetenschap en zoekt sindsdien (meestal tevergeefs) naar apokoinous.

Suzette leest ... Het wordt beter

Griet Op de Beeck

Mijn doel dit jaar was om meer non-fictieboeken te lezen. Dit voorjaar las ik Onder de beesten van Jeroen Siebelink en Roel Binnendijk, en in de zomer verdiepte ik me in Femicide van Tessel ten Zweege. Binnen het non-fictiegenre zijn talloze subgenres te vinden over uiteenlopende onderwerpen en daarvan spreken maatschappelijke vraagstukken en persoonlijke ontwikkeling mij het meest aan. Dus toen ik deze maand Het wordt beter van Griet Op de Beeck spotte, leek mij dat een heel interessante nieuwe keuze voor op mijn non-fictielijstje. Eigenlijk dacht Op de Beeck heel lang dat het níét beter zou worden, dat het leven precies was zoals ze het verdiende. Pas toen ze zich liet omscholen tot psycholoog begon ze patronen in haar jeugd zien die zich hebben doorvertaald naar haar volwassen leven. Na veel gesprekken met toppsychologen schreef ze haar ervaringen, reflecties en wijsheden op. En raad eens? Het ís beter geworden. Het is een intiem geschreven boek, waarbij ik tijdens het lezen steeds het liedje New Soul van Yael Naim in mijn hoofd heb.

Redacteur Suzette heeft voornamelijk klassieke en hedendaagse literaire fictie op haar boekenplank. Ook feelgood, cosy fantasy en boeken over feminisme zul je daar regelmatig terugvinden.

Welk boek lees jij vandaag uit?



Over de auteur

Hebban Crew

2583 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Vandaag is het Hebban Uitleesdag #10 van 2024

 

Gerelateerd