Vandaag is het Hebban Uitleesdag #11 van 2022
Sander leest...
De Kremlinfluisteraar
Giuliano Da Empoli, vertaald door Hans van Riemsdijk
Na een paar hele aardige leesmaanden, staat mijn Reading Challenge een klein beetje stil. Ik denk dat de belangrijkste reden is, dat ik niet kan kiezen welk boek ik uitlees. De afgelopen twee uitleesdagen vielen geheel in het water dus ik had net zo goed een van deze boeken kunnen kiezen voor deze aflevering, maar ik ben inmiddels ook bezig in De Kremlinfluisteraar, een roman waarin het Rusland van Poetin - en eigenlijk zijn geschiedenis en invloed daar - centraal staat. So far, bijzonder interessant.
Debbie leest...
Juniper & Thorn
Ava Reid
De dapperste aller dapperen slaagde er weer in me een boek cadeau te doen dat ik nog niet had en zelfs niet kende. Altijd als Martijn ergens naartoe is waar een boekwinkel in de buurt is, neemt hij een boek mee terug. Ik heb duizenden boeken, in kasten, in stapels. Ik weet zelf amper wat ik allemaal hebt staan. Dit is dus gewoon een knappe prestatie. Dit keer kwam hij thuis met Juniper & Thorn van Ava Reid. Het is haar tweede boek en, net als haar eerste, een duistere hervertelling van een sprookje. De Engelstalige versie wordt als horror bestempeld, als dark fairytale of als een gothic hervertelling. En ... er is nog geen Nederlandse vertaling. Het is duidelijk geen roman voor de teergevoeligen, maar wel voor lezers die houden van die broeierige en dreigende sfeer van onheil. Na het lezen van de eerste hoofdstukken kan ik zeggen dat het spannend is, zeker duister, lekker anders en niet cliché. Het lijkt me overigens ook uitstekend geschikt voor de Young Adult-doelgroep, zonder dat de volwassen lezers het nu naast zich neer moeten leggen.
Martijn leest...
Children of Time
Adrian Tchaikovsky
In de loop der jaren heb ik al een hele stapel boeken en novelles van Adrian Tchaikovsky gelezen, ik heb een Boekenpraat over één van zijn boeken gedaan samen met Debbie, én ik heb hem een keer geïnterviewd. Je zou dus kunnen denken dat dat wel een keer saai moet worden... maar niets is minder waar. Zijn boeken zijn elke keer heel anders, fris, onverwacht en out of the box. Van traditionele fantasy tot keiharde militaire sciencefiction, van sciencefantasy tot urban en space opera, hij schrijft alles en dan ook nog eens in alle formaten: van novelle(serie) tot vuistdikke roman(serie). Voor Children of Time ontving hij de Arthur C. Clarke Award en er zijn inmiddels twee vervolgen op gepubliceerd. Het gaat over een groep mensen die na vele eeuwen in hibernatie een planeet bereikt waar ooit een menselijke kolonie gesticht zou zijn. Maar het gaat vooral over de daadwerkelijke bewoners van de planeet: een ras steeds intelligenter wordende spinnen. De mensen worden aan de hand van een in en uit de tijd stappende groep personages gevolgd, de spinnen leren we steeds in nieuwe generaties kennen (waarbij de topspinnen van die periode wel steeds dezelfde namen krijgen - Go Portia! Go Bianca!). Een gaaf, goed uitgedacht verhaal over alternatieve evolutie en over hoe mensen omgaan met andere wezens en culturen. Ik ben heel benieuwd waar het naartoe gaat!
Oh ja: het schijnt dat dit boek (en wie weet de vervolgen?) naar het Nederlands vertaald gaat worden door Iceberg Books.
Anouk leest...
Flight Risk
Cherie Priest
Lees ik dit boek echt uit op zondag? Nee, want ik zit midden in een verhuizing en zondag is De Grote Dag. Ik ben de hele dag met mijn boekendozen aan het zeulen (waarom o waarom kocht ik de afgelopen week extra boeken?) en met boekenkasten aan het slepen. Om echt heel eerlijk te zijn en Martijns voorbeeld van een paar weken geleden te volgen: ik heb het boek van mijn vorige Uitleesdag nog niet eens uit. Ik vind nergens een gaatje om die laatste vijftig bladzijden te tackelen, hoeveel ik er ook van geniet. Maar ik tip dus wél dit boek, want het staat als volgende op mijn leeslijst. Lekker luchtig, over een reisagente die af en toe, vooral wanneer het onhandig is, paranormale voorgevoelens krijgt. In het eerste deel ontmoette ze zo een rechercheur, die al snel haar hulp inriep. In dit tweede boek gaat het duo weer aan de slag met een hilarische zaak en ik kijk er echt naar uit. Het is een soort cosy crime, maar dan eentje waarbij humor de boventoon voert. Een weirdo-boek, echt mijn ding.
Lindy leest...
Over Emma
Rosie Walsh, vertaald door Anne Jongeling
Met de volledige inhoud van mijn boekenkasten in dozen wegens een aanstaande verhuizing ging ik dit keer op zoek naar geschikt leesvoer op mijn ereader. Daar vond ik Over Emma van Rosie Walsh, een boek dat al eerder mijn aandacht trok toen het eerder dit jaar besproken werd in dit artikel. Lichte literatuur, perfect voor in chaotische en stressvolle tijden! De waarderingen en recensies op Hebban zijn vrij lovend en de flaptekst intrigeert. Ik houd wel van verhalen over dubbellevens en daarover lijkt deze roman te gaan: Emma en Leo zijn gelukkig getrouwd en het leven van Leo zou perfect zijn, als Emma tenminste was wie ze beweerde te zijn. De eerste pagina's beloven een fijne beeldende schrijfstijl, doorspekt met wat humor en werpen al verschillende vragen en twijfels op. Of ik vandaag ook al achter de waarheid zal komen betwijfel ik, maar dit boek gaat binnenkort absoluut uit.