Vandaag is het Hebban Uitleesdag #11 van 2023
Roos duikt in ... Heel de wereld wordt wakker
Heel de wereld wordt wakker
Auteur: Jaap Robben
Uitgeverij: Gottmer
Genre: Poëzie
Maanden geleden ben ik begonnen in Heel de wereld wordt wakker, een dik verzamelboek met de beste jeugdgedichten van 1990 tot nu, samengesteld door Jaap Robben. Een tijd lang las ik elke week een aantal gedichten, tot ik het boek na een drukke periode een beetje vergeten was. Na het fantastische optreden van Simon van der Geest op de Nacht van de Poëzie pakte ik het weer op om zijn gedichten op te zoeken. Ik zag aan het leeslintje dat ik vlak voor het einde van het boek was gestopt met lezen. Deze zondag lees ik dus het laatste deel en dan kan ik het boek eindelijk op Gelezen zetten.
Socialmediamanager Roos houdt van gedichten, verhalen over boerderijdieren en van schrijven in de kantlijn. Ze studeerde literatuurwetenschap en zoekt sindsdien (meestal tevergeefs) naar apokoinous.
Anouk duikt in ... Zoek de moordenaar
Zoek de moordenaar
Auteur: Agatha Christie
Vertaler: A.E.C. Vuerhard-Berkhout
Uitgeverij: The House of Books
Genre: Whodunit
Daar is ze, Agatha Christie! Ik mag haar niet meer elke week noemen van mezelf, want in alle eerlijkheid ligt er meestal wel een boek van deze grande dame open. Dit keer kom ik er echter niet onderuit, want ik ben niets anders tegelijkertijd aan het lezen. Zoek de moordenaar is een whodunit waarin Hercule Poirot bijgestaan wordt (lees: erin gesleurd wordt) door de populaire misdaadauteur Ariadne Oliver. Deze schrijfster heeft in mijn hoofd heel wat weg van haar schepper, want ook Mrs. Oliver heeft een hekel aan haar detective, een Fin. Het is bovendien hilarisch om haar klaagzangen op het schrijversleven te lezen. Ik stel me zo voor dat Agatha Christie er heerlijk haar frustratie in kwijt kon. In dit boek organiseert Ariadne Oliver een Jacht op de Moordenaar-spel, maar ze voelt dat er onderhuids iets speelt. Het duurt dan ook niet lang voor het eerste lijk gevonden wordt en daar blijft het niet bij. Het boek zit heerlijk verrassend in elkaar. Ik weet hoe het afloopt, want het is zo ongeveer de zesde keer dat ik het lees, maar het is en blijft genieten.
Redacteur Anouk leest zo'n beetje alles, maar heeft een duidelijke voorkeur voor fantasy, kinderboeken en 'queen of crime' Agatha Christie, die ze nooit onbenoemd kan laten.
Sander duikt in ... Voetbal kijken met Van Basten
Voetbal kijken met Van Basten
Auteur: Michel van Egmond
Uitgeverij: Inside
Genre: Sportverhalen
Een lekker tussendoortje, heel veel meer is het ook niet, Voetbal kijken met Van Basten, maar ik vind het eigenlijk best vermakelijk. Het schiet lekker van hot naar her, van inderdaad Marco van Basten, naar Cruijff, het duo Jansma en Smeets en zelfs Ben Johnson passeert de revue. Mooi en triest is het verhaal van enfant terrible Paul Gascoigne. Rauw opgetekend, soms gelardeerd met een grap, leren we vooral ook Michel van Egmond in dit boek beter kennen. Ik lees of luister hem vandaag in ieder geval uit.
Hoofdredacteur Sander leest vooral spannende boeken en non-fictie, af en toe een roman, en luistert graag naar podcasts. Onder de naam Jens Vern schrijft hij thrillers.
Suzette duikt in ... Bookshops & Bonedust
Bookshops & Bonedust
Auteur: Travis Baldree
Uitgeverij: Tor Trade
Genre: Cosy fantasy
Eerder dit jaar heb ik zo genoten van Legends & Lattes van Travis Baldree dat ik met smart heb gewacht op het vervolgdeel dat deze maand is uitgekomen. Koffie en boeken is een uitstekende combinatie wat mij betreft! Baldree schrijft cosy fantasy: toegankelijke fantasy zonder uitgebreide wereldopbouw en met vaak een happy ever after. Bookshops & Bonedust speelt zich af voor Legends & Lattes, maar volgt nog wel hetzelfde hoofdpersonage Viv, een ork die in het eerste deel een café opent en in deze prequel haar avontuurlijke leven even achter zich laat wanneer ze een boekwinkel binnenstapt. Gebaseerd op de achterflap heb ik al een aantal vermoedens wat er gaat gebeuren, maar die houd ik nog even voor me. En voor wie benieuwd is geworden naar het eerste deel: in het voorjaar van 2024 komt Legendes & Lattes eindelijk in het Nederlands in de winkel!
Op Suzettes boekenplank vind je voornamelijk klassieke en hedendaagse literaire fictie. Ook feelgood, cosy fantasy en boeken over feminisme zul je daar regelmatig terugvinden.
Martijn duikt in ... Een man met goede schoenen
Een man met goede schoenen
Auteur: Rob van Essen
Uitgeverij: Atlas Contact
Genre: Literatuur, verhalenbundel
Eerder las ik van Van Essen De goede zoon en Miniapolis, romans met sterk absurdistische en speculatieve elementen, die ook nog eens erg grappig zijn. Maandag was ik met twee Taekwon-Do leerlingen op de lange rit terug uit Wenen, waar we een seminar van grootmeesters hadden gevolgd, en we zochten een leuk luisterboek voor de laatste uren. Ik stelde Een man met goede schoenen voor en mijn lofzang op Van Essens romans was effectief. Na elk verhaal hebben we het luisterboek even stop gezet, zowel om het verhaal op ons in te laten werken, maar vooral ook om de verbijstering, verwondering of afschuw te boven te komen. De wereld die Van Essen schetst lijkt vaak op de onze, maar is het nét niet, er gelden andere wetten, andere mores, andere krachten ... of toch niet? De auteur laat je – net als zijn personages – aan alles twijfelen. Het verhaal De lastigste logé sinds tijden had niet misstaan als inzending voor de Harland Prijs. Ik heb nog een paar verhalen over en die ga ik met veel genoegen lezen deze Uitleeszondag!
Redacteur Martijn leest voornamelijk speculatieve verhalen en boeken, maar neemt ook geregeld non-fictie, historische fictie en literatuur ter hand. Hij is ook auteur in voornoemde genres.
Debbie duikt in ... The Men
The Men
Auteur: Sandra Newman
Uitgeverij: Granta Books
Genre: Speculatieve fictie
Na het lezen van ons Hebban Boek van de Maand van november, Julia van Sandra Newman, was ik nog lang na het dichtslaan van de roman zo vol van het boek. Het was een gewaagde keuze van de auteur om een geliefde en zo unieke klassieker als 1984 van George Orwell een nieuw perspectief te geven in een eigen hervertelling. Dat Newman erin in geslaagd van haar versie een indringende leeservaring te maken die de nieuwsgierigheid naar het origineel alleen maar vergroot, terwijl ze toch ook een volledig eigen roman heeft geschreven, is knap te noemen. Dapper en knap. Natuurlijk word je dan nieuwsgierig naar ander werk van de auteur die dit heeft aangedurfd. Een handvol romans in diverse genres ging Newmans zesde roman Julia voor. Geen van deze andere titels is vertaald naar het Nederlands. Op deze koude, grijze zondag lees ik in The Men hoe het vrouwen vergaat als iedereen met een Y-chromosoom ineens spoorloos verdwijnt.
Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar kan als breed geïnteresseerde lezer literaire fictie, non-fictie, thrillers, Young Adult en kinderboeken ook waarderen.