Vandaag is het Hebban Uitleesdag #12 van 2022
Sander leest...
De onfortuinlijke
Ariel Magnus, vertaald door Eugenie Schoolderman en Arie van der Wal
De laatste uitleesdag van het jaar. Ik blijf trouw aan mijn - eveneens laatste - weekopening van het jaar en dus is mijn uitleesboek De onfortuinlijke van Ariël Magnus, een roman over Adolf Eichmans jaren in Argentinië. Al had ik hier net zo eenvoudig ook kunnen kiezen voor Everything Changes van Jonathan Tropper (genieten!) of Bloedfraude van John Carreyrou (ongelofelijk!), twee boeken die ik al eerder “beloofde” uit te gaan lezen. Of eerste kerstdag echt een uitleesdag wordt, valt nog te bezien, want de kerstfilms zijn ook al uitgekozen. Ik wens iedereen fijne feestdagen!
Debbie leest...
De ogen van Fadil
Mohammed Benzakour
Het is een verhalenbundel uit 2020 en natuurlijk lees ik die en niet de tientallen gloednieuwe, net verschenen boeken die op me liggen te wachten. Wat kan ik zeggen, soms is het gewoon tijd voor een bepaalde titel en ik voel me nu rijp voor De ogen van Fadil. Het is een mooi uitgegeven bundel en daar heb ik wel een zwak voor. Hardcover, intrigerende coverafbeelding, afwijkend formaat, mooie bladspiegel. De acht verhalen zijn bovendien, volgens de achterflap, met zwierige, sensuele hand geschreven. En er zitten pratende ezels, dansende geesten, vliegende honden en biddende bijen in. Natúúrlijk lees ik dit nu! Hoezo jij niet?
Martijn leest...
Feitenkennis
Hans Rosling, vertaald door Annemie de Vries
Ik heb de afgelopen tijd vrij veel in de auto gezeten en dat betekent tegenwoordig dat ik vrij veel luisterboeken 'lees', zoals Into the Riverlands van Nghi Vo (novelle, dus maar een paar uur, in het wuxia of silkpunk fantasysubgenre) en Homo Deus van Yuval Noah Harari. Ik was benieuwd hoe non-fictie luisteren zou bevallen en bij Harari ging dat prima (zelfs beter dan het boek zelf, daar kwam ik moeilijk door), dus ik heb er nog één opgepakt: Feitenkennis. Maar nu heb ik niet zoveel meer te rijden, tijdens de feestdagentijd (ook wel bekend als vakantie), dus ik wissel af met het papieren boek. Sowieso is dat bij dit boek beter, want diagrammen, illustraties, vragenlijsten en dergelijke laten zich lastig voorlezen. Erg interessant boek in elk geval, dat gaat over de vele misvattingen die wij als rijke westerlingen over de wereld hebben, zoals dat het slecht met de wereld gaat. Ik ben wel benieuwd hoe klimaatverandering past in Roslings redeneringen, want dat gaat toch echt niet de goede kant op ... Wellicht kom ik daar vandaag bij het uitlezen achter.
Anouk leest...
Passagier voor Frankfurt
Agatha Christie, vertaald door Els van Delden
Op deze Uitleesdag ga ik mij écht zetten aan Passagier voor Frankfurt van Agatha Christie. Wat? Mij ertoe zetten!? Ja, je leest het goed. Ik ben minder groot fan van Christies boeken over spionage, smokkelen en internationale boevenbendes. Ik heb het liefst een goed afgesloten deur met een lijk erachter in een landhuis of een vermoorde bemoeizuchtige oude vrijster in St. Mary Mead. Maar ik heb nu eenmaal de missie élk boek van Agatha Christie te (her)lezen, dus ook Passagier voor Frankfurt. Het kon me al niet zo grijpen en sinds de verhuizing ligt het boek helemaal te verstoffen. Daarom begin ik in december alvast met een goed voornemen voor 2023: losse eindjes afwerken! En ik ben nog helemaal niet zo ver in het verhaal, dus wie weet komt er zodadelijk een enorme twist aan waardoor ik er toch helemaal in verdwijn. En zo niet, dan mag ik daarna weer lekker door met een andere.
Lindy leest...
Films die nergens draaien
Yorick Goldewijk
Sinds dit boek als een pijl omhoog schoot in de tweede editie van De Grote Vriendelijke 100 én een Gouden Griffel won smeekt het mij al om gelezen te worden. Op Hebban wist het al bijna 700 waarderingen te verzamelen, behoorlijk wat voor een kinderboek uit 2021. Het verhaal gaat over Cato, zonder moeder, maar met een aanwezige 'afwezige' vader. Als Cato via een bioscoopscherm het verleden weet binnen te stappen, komt ze voor een moeilijke keuze te staan. Intiem, ontroerend, rauw en aandoenlijk zijn woorden die bij dit mooi vormgegeven boek passen. Zou dit een klasssieker kunnen worden voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden? Ik hoop het na het uitlezen te kunnen beweren.