Vandaag is het Hebban Uitleesdag #2 van 2022
Debbie leest...
Maus
Art Spiegelman, vertaald door Jessica Durlacher
Enkele weken geleden was in het nieuws uitgebreid te horen en lezen dat een Amerikaanse school de graphic novel Maus uit het curriculum gooide. De school doet het boek in de ban vanwege zorgen over taalgebruik, geweld en naaktheid. In Amerika zijn ze al een tijd in een strijd verwikkeld rond diversiteitsonderwijs, waarbij de kritische rassentheorie (racisme is niet per se alleen een kwestie van vooroordelen over een individu, maar een volledig in de maatschappij doorgesijpeld probleem dat ongelijkheid veroorzaakt in allerlei systemen) als zondebok werd aangewezen. Men vindt in feite dat als men de Holocaust onderwijst, dat men daar ook een tegengeluid van moet onderwijzen (als in 'de holocaust bestond niet'? Geen idee hoe dat zou werken). Maus heb ik jarenlang verkocht vanuit de verschillende boekhandels waar ik gewerkt heb. Ik heb het echter nooit ingekeken of gelezen. Deze onrust was een uitstekende reden om me eens te verdiepen in het boek. Vandaag lees ik dit verbannen boek. Ken jij het?
Lindy leest...
De vermisten van Maneschijn
Christelle Dabos, vertaald door Eef Gratama
Dit is deel twee uit de Young Adult-serie 'De Spiegelpassante' van Christelle Dabos. Eind vorig jaar las ik deel één – die stond al eeuwen in de kast – en ik was toch erg benieuwd naar het vervolg van de serie. Nu ik sinds dit jaar weer een abonnement heb bij de bieb hoef ik de delen niet aan te schaffen. Extra win: ik heb een deadline, want tot in de eeuwigheid verlengen kan ook niet. Hoe dan ook: vandaag hoop ik dit tweede deel over Ophelia uit te lezen. Zij kan door spiegels reizen en met haar handen de geschiedenis van voorwerpen lezen. Dat komt goed van pas als ze wordt uitgehuwelijkt en een pion blijkt te zijn in een groot politiek spel. De reeks werd wel vergeleken met 'Harry Potter', en hoewel er geen toverspreuken aan te pas komen, zijn er voldoende magische taferelen waardoor ik die vergelijking ergens wel snap. Bovendien is het boek gevuld met sterke, krachtige personages die geen van allen zijn wie ze lijken. Ook leuk: ik heb geen idee hoe oud Ophelia mag zijn, maar dat haar leeftijd en die van haar verloofde in het midden blijven, maakt de serie ook voor volwassenen meer dan prima om te lezen.
Martijn leest...
The Expert System's Champion
Adrian Tchaikovsky
Net als Lindy ben ik verwikkeld in een deel twee (van twee – voorlopig in elk geval). Adrian Tchaikovsky is een veelschrijver van zowel fantasy (onder andere de 'Shadow of the Apt'-serie) en sciencefiction (onder andere de 'Children of Ruin'-serie en Dogs of War, waarover Debbie en ik een Boekenpraat schreven) en van zowel lang als kort werk. De twee 'Expert System'-boeken vallen in die laatste categorie: novelles van rond de 170 pagina's en het zit tussen Tchaikovsky's twee favoriete genres in: sciencefantasy. Het is een verhaal geschreven vanuit een mensenvolk dat woont op een alien planeet, die krioelt van het buitenaardse leven. Iedereen is helemaal aangepast aan de vijandige biosfeer, tot de hoofdpersoon per ongeluk uitgestoten raakt. Opeens is alles om hem heen giftig en moet hij overleven in een wereld die heel anders is dan hij altijd gedacht had. Deel twee is net zo bijzonder geschreven en het conflict is groter dan in The Expert System's Brother, dus ik vermaak me hier erg mee.
Anouk leest...
Het kamermeisje
Nita Prose, vertaald door Els van Son
Ik lees Het kamermeisje met Hilde voor het samenleesproject van de Hebban Weekopeningen. Ik ben daar zo groot fan van, het geeft me een stok achter de deur om daadwerkelijk de boeken op te pakken die ik allemaal wil lezen. Ik ben een ontzettende hoarder en mijn huis staat vol boeken die ik dolgraag zou willen aftikken, maar waar ik niet altijd de rust en tijd voor kan vinden dat ook echt te doen. Natuurlijk loop ik wel achter met deze roman, want Hilde heeft het boek al lang en breed uit. Maar vandaag gaat het zeker uit, want ik heb al even veel zin in de Boekenpraat die erop volgt. In Het kamermeisje volg je de autistische (of neurotypische) Molly, die beschuldigd wordt van de moord op een hotelgast en zelf uit speuren gaat. Het is me na een paar hoofdstukken al duidelijk dat Molly de situatie vaak helemaal verkeerd interpreteert en dat maakt me zo benieuwd!