Vandaag is het Hebban Uitleesdag #2 van 2024
Anouk leest ... Huis van lucht & adem
Sarah J. Maas, vertaald door Valérie Janssen
Er is één ding waar ik altijd van op aan kan als het gaat om boeken van Sarah J. Maas: eenmaal begonnen kan ik écht niet meer stoppen. Wekenlang heb ik alles aan de kant gegooid om maar te lezen, lezen, lezen in het eerste deel van de 'Crescent City'-reeks, Huis van aarde & bloed. Dat deel kende ik al, want ik las het toen het net uit was, maar ik bleek vrij veel vergeten te zijn. Het tweede boek, Huis van lucht & adem, staat ook al sinds verschijnen in mijn boekenkast, maar omdat de serie uit zulke kleppers bestaat, schoof ik het voor me uit het op te pakken. (Ken je dat, dat je een boek per se nú moet hebben, en tegen de tijd dat je het leest is de spotgoedkope pocket al uit?) Inmiddels is het derde boek net verschenen en je raadt het al, Huis van vuur & schaduw staat in de boekenkast. Maar dit keer zit ik er bovenop. Ik pakte het tweede boek op tegelijkertijd met het neerleggen van het eerste – dat is knap, zeg ik er even bij, alle delen zijn zo rond de 1000 pagina's – en dat ben ik met het derde ook van plan. Hoe verrukkelijk zo'n echte leeswoede ook is, ik ben wel een beetje huiverig voor de verpletterende leeswee die ik straks ga krijgen.
Redacteur Anouk leest zo'n beetje alles, maar heeft een duidelijke voorkeur voor fantasy, kinderboeken en 'queen of crime' Agatha Christie, die ze nooit onbenoemd kan laten.
Suzette leest ... Divine Rivals
Rebecca Ross
Ik denk dat ik nog nooit een enemies to lovers-roman heb gelezen waar ik echt enthousiast van werd, maar zo nu en dan zie ik er weer een voorbijkomen op BoekTok of Instagram die ik dan toch wel weer een kans wil geven. Maar eigenlijk was de vriendin van mijn broertje dit keer de doorslaggevende factor. Het doet toch iets wanneer je iemand een boek ziet lezen dat je wel voorbij hebt zien komen maar dat voorheen nog niet echt interessant leek ... nu móét ik het ook lezen! Divine Rivals is een episch fantasyavontuur met rivaliserende goden die zorgen voor een allesvernietigende oorlog, en ondertussen kun je ook nog genieten van de twee hoofdpersonages die een vurige hekel aan elkaar hebben. Ik heb zo'n vermoeden dat dit boek gaat eindigen met een grote cliffhanger, maar gelukkig is het tweede deel, Ruthless Vows, al uit en kan ik meteen doorlezen!
Redacteur Suzette heeft voornamelijk klassieke en hedendaagse literaire fictie op haar boekenplank. Ook feelgood, cosy fantasy en boeken over feminisme zul je daar regelmatig terugvinden.
Sander leest ... Moresnet
Philip Dröge, geïllustreerd door Jeannette Steenmeijer
Het boek staat al jaren in onze kast, maar pas van de week pakte ik het op: Moresnet van Philip Dröge. Een intrigerend verhaal over een piepklein landje dat ooit aan Nederland grensde. Een ministaatje van net 300 inwoners, een eigen hoofdstad (het dorp Kelmis), een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter). Moresnet was op weg de ideale samenleving te worden, maar dat is uiteindelijk toch niet gelukt. Waar en wanneer dat misging hoop ik vandaag te ontdekken.
Hoofdredacteur Sander leest vooral spannende boeken en non-fictie, af en toe een roman, en luistert graag naar podcasts. Onder de naam Jens Vern schrijft hij thrillers.
Roos leest ... Babel
R.F. Kuang
Fantasy HarperCollins UK Alternatieve geschiedenis Kolonialisme Lees een hoog boek Lees een onwaar boek
Ik heb Uitleesdag eerder weleens ingezet als stok achter de deur om een boek dat al een tijdje half-uitgelezen was blijven liggen eindelijk op mijn Gelezen-plank te kunnen zetten. Deze maand lees ik een boek uit waar ik helemaal geen stok achter de deur voor nodig heb: Babel. Ik wilde het al een tijd lezen, sinds het aan mij werd omschreven als 'een antikoloniale combi van De verborgen geschiedenis van Donna Tartt en Harry Potter'. Het bleef toch een tijdje in de kast liggen omdat het aantal pagina's mij een beetje afschrok. Maar nu ik eenmaal begonnen ben, blijkt het zo meeslepend dat ik er de afgelopen week in een razend tempo doorheen ben gegaan. Nog honderd pagina's, dat moet lukken vandaag!
Socialmediamanager Roos houdt van gedichten, verhalen over boerderijdieren en van schrijven in de kantlijn. Ze studeerde literatuurwetenschap en zoekt (meestal tevergeefs) naar apokoinous.
Debbie leest ... Ik ga naar de schapen
Marieke De Maré
Oorspronkelijk Nederlandstalige literatuur kan wat lijden aan te navelstaarderige eigenschappen, naar mijn bescheiden mening. De voorliefde van auteurs van de Lage Landen om diep naar binnen te kijken en alle trauma's onder de loep te leggen en daar eens flink in te wroeten, staat me tegen. Het leven is al complex genoeg zonder hele romans te lezen over andermans ellende en pietepeuterige details van alle kanten te bekijken. Ik kan het echter wél prima hebben als het wat tegen het absurde aanschurkt en zichzelf niet serieus neemt. Dat gortdroge analyseren van de eigen psyche in kunstig bedachte woorden en geconstrueerde zinnen vind ik niet boeiend, maar een paar mensen die op de meest heikneuterige manier door het leven gaan, een raadsel proberen op te lossen en de schapen dag zeggen als het even niet gaat. Van die personages die helemaal niet zo goed met het leven om kunnen gaan, niet onwijs succesvol zijn in wat ze doen en eigenlijk gewoon daar gaan waar het lot ze naartoe duwt. Zo'n boek dat onderkoeld en verstild is en waarvan je eigenlijk moet schateren van het lachen, slapstick, zonder dat het objectief grappig is, gewoon omdat het zo goed uitgevoerd en gevonden is. Geweldig! Deze roman lees ik vandaag uit.
Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar leest als breed geïnteresseerde lezer ook literaire fictie, non-fictie, thrillers, Young Adult en kinderboeken.
Martijn leest ... Infomocracy
Malka Older
Dit boek stond al een hele tijd op mijn Wil ik lezen-lijst (sinds het uitkwam temidden van de verkiezingschaos overal ter wereld in 2016), maar ik was er nog niet aan toegekomen. Nu is het weer een groot verkiezingsjaar (meer mensen dan ooit in de geschiedenis zijn gerechtigd om te stemmen in een verkiezing dit jaar) en daarmee is Infomocracy weer extra actueel.
Het systeem van verkiezingen in dit boek is alleen heel anders dan wij kennen: per afgebakend blok mensen wordt een regering gekozen, wat tot enorme verschillen tussen naast elkaar gelegen 'centenals' kan leiden. Ook is er een wereldwijde verkiezing aanstaande, die een supermeerderheid voor de wereldheerschappij gaat opleveren. De burgers krijgen alle benodigde informatie om een afgewogen keuze te maken, voorgeschoteld door een onbevooroordeelde zoekmachine (kom daar nu maar eens om ...). Hoe werkt zo'n maatschappij? Waar vallen de gaten, wie profiteert en wie wordt onderuitgeschoffeld. Bere-interessant denkexperiment, waar sciencefiction natuurlijk zeer geschikt voor is. Microdemocratie, moeten wij daar ook aan? En wordt het leven er dan beter op?
Redacteur Martijn leest voornamelijk speculatieve verhalen en boeken, maar neemt ook geregeld non-fictie, historische fictie en literatuur ter hand. Hij is ook auteur in voornoemde genres.