Vandaag is het Hebban Uitleesdag #3 van 2023
Sander duikt in ... Infarct
Infarct
Auteur: Viggo Waas en Peter Heerschop
Uitgeverij: Lev.
Genre: non-fictie
Ik vergeet nooit meer dat moment waarop we voor het eerst de MRI-scan van de hersenen van onze kleine Willem te zien kregen. Het herseninfarct dat hem voor de geboorte trof had bijna de helft van zijn hersenen weggevaagd. De bekende structuur van het brein was letterlijk voor de helft een witte vlek. Voor altijd weg. Zo’n plaatje zegt alles en niets. Foute boel, dat was duidelijk. Maar verder? Willem was nog geen jaar oud en moest nog Willem worden. Toen Viggo getroffen werd door zijn infarct was hij 58. Het veranderde hem, zijn kijk op het leven, het vertrouwen in zijn lichaam. Samen met zijn beste vriend Peter beschrijft hij de hobbelige weg die hij na het herseninfarct heeft afgelegd, de impact die het heeft op zijn leven en hun vriendschap. Misschien trekt dit boek me omdat ik hoop op antwoorden op vragen die wij al jaren hebben en waar Willem ons geen antwoord op kán geven. Omdat er geen Willem van vóór het infarct was. Door een zieke hond heb ik vannacht al de helft van het boek gelezen, wie weet krijg ik hem écht uit op deze uitleesdag.
Hoofdredacteur Sander leest vooral spannende boeken en non-fictie, af en toe een roman, en luistert graag naar podcasts. Onder de naam Jens Vern schrijft hij thrillers.
Debbie duikt in ... Besjes in het bos
Besjes in het bos
Auteur: Margaret Atwood
Vertaler: Lidwien Biekmann
Uitgeverij: Prometheus
Genre: Verhalenbundel
Zo'n titel kun je moeilijk negeren, Besjes in het bos. Dat het om het nieuwste boek van Margaret Atwood gaat helpt zeker. Zonder flaptekst te lezen gaat dit mijn winkelmandje in. Stiekem vind ik de Engelse titel én cover (Old Babes in the Wood) veel mooier, maar eenmaal opengeslagen maakt het niet veel uit natuurlijk (en ik ben een sukkel, dus ik heb ze allebei). Atwood is vooral bekend van Het verhaal van de dienstmaagd (The Handmaid's Tale) en dat ook nog vooral vanwege de zeer succesvolle tv-serie die al seizoenen lang geïnspireerd is door dit boek. Misschien ken je haar ook van de 'Maddaddam'-trilogie, waarvan Oryx & Crake het eerste deel is. Atwood is onvermoeibaar en ze droeg dan onlangs ook bij aan een andere onvergetelijke anthologie, Furies, stories of the wicked, wild and untamed. Een bundel vol feministische verhalen, wat een heerlijkheid. Ik hoop dat ik vandaag even onvermoeibaar ben en de bijna 250 pagina's van Besjes in het bos uitkrijg. Een hele dag onderdompelen in Atwoods brein, wie wil dat niet?
Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar kan als breed geïnteresseerde lezer literaire fictie, non-fictie, thrillers, Young Adult en kinderboeken ook waarderen.
Lindy duikt in ... Het meisje met de luidende stem
Het meisje met de luidende stem
Auteur: Abi Daré
Vertaler: Arjaan van Nimwegen, Thijs van Nimwegen
Uitgeverij: Signatuur
Genre: Literatuur
In het kader van Lees Eens Wat Anders werd mij de debuutroman van Abi Daré getipt, een Nigeriaanse schrijfster woonachtig in het Verenigd Koninkrijk. Het vertelt over een ongeschoold 14-jarig meisje dat na de dood van haar moeder door haar vader als bruid verkocht wordt aan een oude taxichauffeur. Ondertussen blijft zij strijden voor haar eigen onderwijs. Inmiddels heb ik driekwart van het boek achter de kiezen en tot nu toe ben ik erg onder de indruk van het verhaal en de stijl. Adunni spreekt in gebroken Engels en in zelfbedachte woorden en dat zorgt ervoor dat de gebeurtenissen, het landschap, de mensen echt voor mij tot leven komen. Ik zit er helemaal in, het verhaal neemt me mee uit de realiteit naar een heet, druk en gonzend Nigeria. Daarnaast is het erg leerzaam, mondjesmaat leer je meer over de geschiedenis van Nigeria en de leefomstandigheden van haar inwoners. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat aflopen met Adunni en of zij haar droom weet waar te maken. Het boek gaat vandaag zeker uit.
Redacteur Lindy heeft een achtergrond in de Spaanse letteren, maar inmiddels leest ze veel breder dan dat. Vertaalde en Nederlandstalige romans, jeugdboeken en non-fictie genieten haar voorkeur.
Martijn duikt in ... Jaguarman
Jaguarman
Auteur: Raoul de Jong
Uitgeverij: De Bezige Bij
Genre: Literatuur
Voor mijn Lees Eens Wat Anders uitdaging was mij Jaguarman aangeraden en eigenlijk past het niet helemaal in mijn LEWA, want ik lees de laatste tijd meer over kolonialisme, diversiteit, slavernijverleden enzovoorts. Daarbij komt dat Raouls schrijfstijl me erg aanspreekt en ik zeer geniet van dit boek. Dus je kunt óf zeggen dat het een zeer geslaagde LEWA is, óf een mislukte. Ik hou het op dat eerste.
Dit boek ben ik in de luisterversie gestart, voorgelezen door Raoul zelf, met quotes gelezen door Felix Burleson en liedjes gezongen door Marian Markelo tussendoor. Heel bijzonder en goed gedaan. Daarnaast lees ik de papieren versie, die voorzien is van tekeningen van de auteurs en personen die belangrijk zijn in het boek. Beide versies zijn zeer de moeite waard.
Tijdens de Boekenweek was Raoul te gast bij Forum Groningen, waar hij geïnterviewd werd door Lyanne Levy over het Boekenweek essay Boto Banja en onvermijdelijk ook Jaguarman, omdat het veel van dezelfde thematiek heeft. Zeer interessant gesprek, waardoor het stuk van Jaguarman dat ik al gelezen had, precies op z'n plek viel. Ik kijk ernaar uit om na dit boek ook het essay uit te lezen.
Redacteur Martijn leest voornamelijk speculatieve verhalen en boeken, maar neemt ook geregeld non-fictie, historische fictie en literatuur ter hand. Hij is ook auteur in voornoemde genres.
Anouk duikt in ... Duizend & ik
Duizend & ik
Auteur: Yorick Goldewijk
Illustrator: Yvonne Lacet
Uitgeverij: Ploegsma
Genre: Young Adult 13+
Ik vond Films die nergens draaien zo ontzettend prachtig, dat ik in de trein echte dikke tranen heb zitten huilen. Gelukkig zonder dat iemand het zag, want anders had ik ze urenlang bijgepraat over hoe mooi deze zeer terechte Gouden Griffel 2022-winnaar is. Duizend & ik is zijn eerste Young Adult-roman, te lezen vanaf 13 jaar en ouder, al werden er in Films die nergens draaien ook al heel wat volwassen thema's besproken. Het is een dystopie, waar ik al ontzettend veel van hou. En het is opnieuw geïllustreerd door zijn vrouw Yvonne Lacet, die mooie sprekende afbeeldingen maakt die steeds weer bij het verhaal van Goldewijk passen – wat dat dan ook is. Voor Acht is elke dag hetzelfde: ze gaat naar haar werk, voert zinloze opdrachten uit en keert weer terug naar haar cel in de woontoren. Maar dan gebeurt er iets dat haar aan het wankelen brengt. Wat dat is, daar ga ik achterkomen. Ik ben van plan dit boek in één ruk uit te lezen, dus ik ga erin beginnen en waarschijnlijk niet meer stoppen tot ik het naast me neer leg. Al ga ik naar de wc, met de hond wandelen of iets eten, Duizend & ik gaat met me mee. Wisten jullie dat ik best heel goed al lopend lezen kan? Vele jaren oefening.
Redacteur Anouk leest zo'n beetje alles, maar heeft een duidelijke voorkeur voor fantasy, kinderboeken en 'queen of crime' Agatha Christie, die ze nooit onbenoemd kan laten.
Job Jan duikt in ... Als de dood zucht
Als de dood zucht
Auteur: Lex Paleaux
Uitgeverij: In de Knipscheer
Genre: Literatuur & romans
Dit boek ligt al even op mijn nachtkastje omdat de drukke Boekenweek ervoor zorgde dat ik helaas veel minder kon lezen dan ik wilde. Natuurlijk genoot ik net als zovelen van De eerlijke vinder van Lize Spit en het Boekenweekessay Boto banja van Raoul de Jong. Sowieso is het tot nu toe een heerlijk leesjaar met De beesten het debuut van Gijs Wilbrink als mijn grote favoriet tot nu toe, wat mij betreft heeft hij zich echt op de kaart gezet als de nieuwe Tommy Wieringa! Als de dood zucht van mijn mede-mug Lex Paleaux moest dus even wachten helaas. Zijn debuut Winterwater gaf ik destijds niet voor niets vijf sterren, hij heeft echt een unieke stijl waardoor je echt in z’n huid en hoofd kruipt. De eerste hoofdstukken van Als de dood zucht grepen me al direct aan! Door zijn visuele schrijfstijl zit je echt meteen in de wereld van dit boek: een psychiatrische jeugdkliniek in de jaren negentig. Dat klinkt en is niet per se vrolijke kost, maar het is wel belangrijk dat ook hierover verhalen worden verteld. Het is niet niets wat jongeren daar meemaken, de strijd, onmacht, het tot elkaar veroordeeld zijn … Ik ben blij dat ik dit weekend eindelijk de tijd heb om verder te lezen.
Voor collega-CPNB'er Job Jan was lezen als kind met dyslexie een grote opgave, maar dat weerhield hem er niet van. Ook als hoofd Publiciteit bij Stichting CPNB pakt hij regelmatig mooie boeken op.