Vandaag is het Hebban Uitleesdag #4 van 2023
Sander duikt in ... Herman
Herman
Auteur: Marc van Bree
Uitgeverij: The House of Books
Genre: Roman
Deze maand staat natuurlijk vooral in het teken van mijn jurywerk voor de Hebban Thrillerprijs en omdat ik daar niks over kan, mag en wil zeggen kies ik een boek dat ik hierna zeker ga oppakken. Herman van Marc van Bree. Hoewel deze cover het tegenovergestelde met mij doet (ik begrijp het nut van poepende honden op een boek gewoon niet), spreekt een humoristisch antiheld-verhaal mij vaak wél bijzonder aan. Humor in een verhaal verwerken is nog moeilijker dan een goede seksscène schrijven, dus zo’n humorvolle premisse legt de lat meteen lekker hoog. Deze titel doet dat ook, want bij de naam Herman kan ik eigenlijk alleen maar denken aan de Herman uit Als het vuur gedoofd is en vervolg Het regent zonnestralen van mijn favoriete zangers Thomas Acda en Paul de Munnik.
Een week geleden, in een park in Amsterdam
Had hij zijn leven overzien en schrok zich lam
Hij was een man wiens leven nu al was bepaald
En van al zijn jongensdromen
Was alleen het oud worden gehaald
Uit: Het regent zonnestralen van Acda & De Munnik, 1998
Misschien gaat het toch over dezelfde Herman...
Lees het interview met auteur Marc van Bree en maak kans op een exemplaar van debuutroman Herman!
Hoofdredacteur Sander leest vooral spannende boeken en non-fictie, af en toe een roman, en luistert graag naar podcasts. Onder de naam Jens Vern schrijft hij thrillers.
Debbie duikt in ... Echo
Echo
Auteur: Neske Beks
Uitgeverij: Querido
Genre: Non-fictie
In mijn Weekopening van maandag schreef ik het al: een lang weekend van vier (bijna) vrije dagen en dus zeeën van tijd om te lezen. Deze laatste dag van het lange weekend is Uitleesdag, dus ik kan na vandaag de balans opmaken. Ik heb altijd voldoende plannen, maar die lopen zelden in de pas met mijn discipline.
Na veel fictie in allerlei maten, soorten en smaken, was ik toe aan wat uitdagende non-fictie. En dat Echo van Neske Beks uitdagend kan zijn voor de (witte) lezer is zeker. Toch en juist daarom kijk ik uit naar dit boek. Waarom zou je een non-fictieboek lezen als het je niets nieuws brengt? Iets dat je niet hoeft te verwerken, niet over hoeft na te denken en niets doet met wie je bent? Daar is niets aan, toch? Dit is overigens geen boek dat ik één klap uitgaat. Het is een boek vol stukken, essays, brieven en meer over zware thema's en problematiek en daarmee is het niet iets voor een enkele zit. Ik verwacht allerlei gevoelens te hebben tijdens het lezen van dit boek, waarvan een deel zeker onaangenaam. Maar Beks' doel is om die brug te slaan tussen Zwart en wit en dat is ook wat ik bij voorkeur wil vinden in dit boek, dus dat sluit fijn op elkaar aan. Ik heb er wel zin in om het even niet makkelijk te hebben, om een beetje te wurmen op mijn stoel van plaatsvervangende schaamte en boosheid over onrecht. Als witte lezer kan ik dit boek open- en ook weer dichtslaan. Daarmee is dat een stukje ongemak dat in het niets verdwijnt in vergelijking met het 'ongemak' dat een Zwarte vrouw ervaart in een wit-dominante samenleving.
Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar kan als breed geïnteresseerde lezer literaire fictie, non-fictie, thrillers, Young Adult en kinderboeken ook waarderen.
Lindy duikt in ... Het achtste leven (voor Brilka)
Het achtste leven (voor Brilka)
Auteur: Nino Haratischwili
Vertaler: Elly Schippers en Janstje Post
Uitgeverij: Atlas Contact
Genre: Literatuur
Al jarenlang wordt deze vuistdikke roman van Nino Haratischwili geroemd op Hebban. Het stond al lange tijd op mijn ereader op me te wachten, maar ik kwam er nooit toe om het echt te openen. Toen ik eerder dit jaar de roman voor een mooie prijs in de boekhandel zag liggen kon ik het ook nog eens aan mijn boekenkast toevoegen. Dat het boek nu ook nog eens de nummer 1-positie in de Hebban 1000 van dit jaar heeft veroverd was voor mij reden genoeg om het nu écht eens op te pakken. Ik heb een negentiende druk in handen, waarvan de pagina's flinterdun zijn en dat heerlijk openvalt in de hand, ondanks zijn formaat. Meer dan 1200 pagina's telt dit familie-epos en omdat ik er deze week pas in ben begonnen, gaat het uiteraard niet uit komen vandaag. Dat zal me wel een paar weken gaan kosten, maar ik vermoed dat ik daar geen spijt van zal krijgen. Ik hoop van harte dat het mij net zo betovert als vele andere lezers.
Redacteur Lindy heeft een achtergrond in de Spaanse letteren, maar inmiddels leest ze veel breder dan dat. Vertaalde en Nederlandstalige romans, jeugdboeken en non-fictie genieten haar voorkeur.
Martijn duikt in ... Het geheim van de schrijver
Het geheim van de schrijver
Auteur: Renate Dorrestein
Uitgeverij: Atlas Contact
Genre: schrijfboek, autobiografie
Voor een supergaaf project (en natuurlijk voor mijn eigen verrijking als auteur) lees ik dit klassieke schrijfboek van Renate Dorrestein. Morgen maken we het project bekend, maar ik kan nu al verklappen dat dit boek echt een aanrader is, vol met citeerbare inzichten over schrijven (en het leven). Ook voor de schrijfopleidingen die ik geef, is het een erg nuttig boek, zoals dit stukje over hoe het oproepen van emotie in een verhaal werkt:
In fictie gaat het niet om wat de auteur voelt, het gaat om wat hij bij de lezer teweeg brengt. Het zijn de personages, hun dilemma's en hun wederwaardigheden die de lezer moeten emotioneren, het is hun werkelijkheid waarin hij met hart en ziel moet geloven. Voor de emoties van de auteur koopt hij niets.
Redacteur Martijn leest voornamelijk speculatieve verhalen en boeken, maar neemt ook geregeld non-fictie, historische fictie en literatuur ter hand. Hij is ook auteur in voornoemde genres.
Anouk duikt in ... Dief van de nacht
Dief van de nacht
Auteur: Holly Black
Vertaler: Anne-Marieke Buijs
Uitgeverij: Boekerij
Genre: Fantasy
Ik heb Holly Black betrekkelijk laat ontdekt, pas bij de 'Elfhame'-boeken. Dat is voor de Nederlandstalige lezers niet zo'n vreemde start, maar in het Engels was de 'Faerie'-trilogie er al jaren eerder en stond Holly Black in de toplijstjes naast Cassandra Clare en Sarah J. Maas, auteurs die ik wel allang had opgepakt. Waarom Holly dan niet? Geen idee, om een lang verhaal kort te maken. Inmiddels ben ik aan een inhaalslag bezig en heb ik ook Dief van de nacht in huis en op mijn leestafeltje liggen. Dit boek is meer gericht op volwassenen en dat merk je in het eerste hoofdstuk al aan de schrijfstijl. De personages zijn meer 'gritty' en dat spreekt me zeker aan. Bovendien is het idee helemaal geweldig: je schaduw kunnen tweaken puur omdat je dat mooier vindt, niet omdat je er echt iets mee kunt. Natuurlijk schuilen er veel duisterder zaken achter, maar die weerspiegeling van de huidige consumentenmaatschappij vind ik al een hele goede start. Het is jammer genoeg geen dik boek, dus ik vrees dat ik het dit weekend gewoon al uitlees. Liever had ik er nog even over gedaan ...
Redacteur Anouk leest zo'n beetje alles, maar heeft een duidelijke voorkeur voor fantasy, kinderboeken en 'queen of crime' Agatha Christie, die ze nooit onbenoemd kan laten.