Vandaag is het Hebban Uitleesdag #5 van 2024
Roos leest ... The Grace of Kings
Ken Liu
Met een nieuwe regering die de btw op cultuur en boeken met 12% wil verhogen, kan ik in het weekend wel wat escapisme gebruiken. Daarom ben ik begonnen aan de fantasyserie 'The Grace of Kings' door Ken Liu. Hij is ook vertaler en vertaalde o.a. The Three Body Problem van Cixin Liu naar het Engels, een fascinerende boekenreeks waar Netflix een populaire serie op baseerde. Ken Liu blijkt zelf ook heel mooi te kunnen schrijven, als je tenminste van zijsporen houdt, want daar is hij dol op. Het verhaal wisselt een grote schaal (revoluties, goden) af met kleinere plotlijnen over de passies en levensloop van heel veel verschillende individuele personages. Ik ga er hard doorheen, dus vandaag komt dat eerste boek wel uit!
Socialmediamanager Roos houdt van gedichten, verhalen over boerderijdieren en van schrijven in de kantlijn. Ze studeerde literatuurwetenschap en zoekt (meestal tevergeefs) naar apokoinous.
Martijn leest ... 1q84
Haruki Murakami, vertaald door Jacques Westerhoven
Weird fiction Atlas Contact Parallelle wereld Twee manen Lees een onwaar boek Lees een mysterieus boek
Van Haruki Murakami las ik eerder alleen The Strange Library, een interessante, vreemde novelle. Nu ben ik op weg in boek twee van 1q84 (spreek uit qutienvierentachtig), dat ik al lang op mijn wil-ik-lezen lijst had staan, deels vanwege de titel, deels vanwege het gegeven dat er een parallelle wereld in voorkomt... Het is een fascinerende serie (alhoewel, de delen lopen zo soepel in elkaar over dat het ook één boek had kunnen zijn), met interessante hoofdpersonen, uiterst vreemde verwikkelingen, een alternatieve wereld met een tweede maan én verwikkelingen in de Japanse literaire wereld in 1984... Deze boeken lees ik hybride: deels luisterboek, deels papier.
De serie komt vandaag niet uit, maar boek twee waarschijnlijk wel. Beetje vreemd, maar erg lekker.
Redacteur Martijn leest voornamelijk speculatieve verhalen en boeken, maar neemt ook geregeld non-fictie, historische fictie en literatuur ter hand. Hij is ook auteur in voornoemde genres.
Anouk leest ... Heerlijk duurt het langst
Jill Mansell, vertaald door Marja Borg
Een feelgood!? Jazeker. Na heel veel boeken lezen voor werk, zowel voor het Hebban Boek van de Maand als de Hebban Thrillerprijs 2024, heb ik eindelijk tijd om voor mezelf te lezen. Ik heb ontzettend veel op stapel staan, zoals De laatste lente van de dinosauriërs van Melanie During en Het drielichamenprobleem van Cixin Liu, maar ik merk dat ik door de drukte van de afgelopen tijd helemaal geen focus meer heb. Ik heb zin in iets lichts, iets luchtigs, waarbij ik nauwelijks na hoef te denken en alles automatisch goed komt. In zo'n geval is een feelgood helemaal perfect, ook voor mij.
Gewoonlijk is Katie Fforde mijn go-to feelgoodauteur (Flora's Lot all the way!), maar ik wilde het eens afwisselen met Jill Mansell. Het wordt volgens mij de allereerste keer dat ik een boek van haar lees en ik koos Heerlijk duurt het langst, waarin Lainey bij een chaotisch gezin in Cornwall gaat werken. Ze heeft geen zin in romantiek en is dan ook zeker niet geïnteresseerd in stiefzoon Seth, heel aantrekkelijk maar mét perfecte vriendin. Beiden hebben bovendien geheimen, dus ik verwacht heel wat grappige perikelen en dat is precies waar ik zin in heb.
Redacteur Anouk leest zo'n beetje alles, maar heeft een duidelijke voorkeur voor fantasy, kinderboeken en 'queen of crime' Agatha Christie, die ze nooit onbenoemd kan laten.
Sander leest ... De miljardair
Thomas Erikson, vertaald door Corry van Bree
Thriller HarperCollins Holland Gedragswetenschap Vermissing Lees een mysterieus boek Lees een eerste boek
Bij dit boek valt allereerst de naam van de auteur op. Als je denkt, huh? Dan is dat niet gek, want Thomas Erikson is niet echt bekend van het schrijven van thrillers, ook al schreef hij er tussen 2011 en 2014 maar liefst vier (!), maar wel als expert in gedragsstijlen. Hierover schreef hij o.a. de bestseller Omringd door idioten, waarin hij je uitlegt dat je mensen kunt indelen in vier kleuren, met elk bijbehorende eigenschappen, kenmerken, valkuilen en sterke punten. De miljardair is de start van een nieuwe serie thrillers met Joe Carling in de hoofdrol. Net als in zijn eerdere thrillers - en in zijn non-fictieboeken - speelt gedrag een belangrijke rol. Ook in De miljardair is dat het geval, want de hoofdpersoon, beroepsmilitair Joseph Carling, staat erom bekend dat hij feilloos het gedrag en de gedachten van mensen kan interpreteren. Zijn hulp wordt ingeroepen door de baas van een miljardenimperium wiens kleinzoon klaarstond om de leiding over te nemen maar spoorloos is verdwenen. Aan Joe de taak om zijn enige erfgenaam terug te vinden. Ik ben in elk geval reuze benieuwd!
Hoofdredacteur Sander leest vooral spannende boeken en non-fictie, af en toe een roman, en luistert graag naar podcasts. Onder de naam Jens Vern schrijft hij thrillers.
Suzette leest ... De geheimen van Maxton Hall College
Mona Kasten, vertaald door Joyce Sengers-Bekkers
Deze maand kwam de verfilming van Maxton Hall College van Mona Kasten uit op Prime Video. De Duitstalige serie speelt zich af op een Britse elite school en in Oxford, wat bij mij even voor wat verwarring zorgde. Maar goed, dat terzijde. Ik heb alle afleveringen in één avond gekeken. En daarna heb ik het eerste deel uit de serie opgepakt. Ik weet het, ik moet eigenlijk eerst het boek lezen en dan pas de tv-serie kijken, maar soms is makkelijker om even snel een tv-serie af te kijken. Alhoewel ... Maxton Hall College heb ik bijna binnen een dag uitgelezen. Ik hou van een goede enemies-to-lovers cliché in een feelgood, maar dan het liefst wel goed uitgewerkt. De personages moeten wel écht een reden hebben om elkaar in het begin te haten en gelukkig heeft Kasten dat fantastisch neergezet. De reeks leest heerlijk weg en de drama komt van alle kanten op je af. Het eerste deel eindigde natuurlijk met een cliffhanger, dus ik kan echt niet wachten om verder lezen. En gelukkig is er ook nog een derde deel!
Redacteur Suzette heeft voornamelijk klassieke en hedendaagse literaire fictie op haar boekenplank. Ook feelgood, cosy fantasy en boeken over feminisme zul je daar regelmatig terugvinden.
Debbie leest ... Ballade van het bos
Maddalena Vaglio Tanet, vertaald door Manon Smits
Ik hou van boeken waarin mensen de boel de boel laten en de hort op gaan, nergens naartoe, gewoon weg. In Ballade van het bos, de debuutroman van de Italiaanse Maddalena Vaglio Tanet, stapt een juf van de basisschool het bos in, ze verdwijnt van de aardbodem. Er volgt een enorme zoektocht en ze wordt uiteindelijk ook gevonden, door Martino, een kind. Hij voelt echter aan dat ze nog niet gevonden wil worden en brengt haar eten en praat met haar. De juf lijdt onder een enorme berg schuldgevoelens omdat een van haar leerlingen uit het raam is gesprongen en overleden is. Zij zit weg te kwijnen in dat bos, bedolven onder verdriet. Hij verzorgt haar zo goed als hij kan, maar weet ook dat er nog steeds naar haar gezocht wordt en voelt zich op zijn beurt dáár schuldig over.
Een boeiende premisse, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, waarvan ik benieuwd ben hoe het uitgewerkt is. Welke rol is er weggelegd voor het bos?
Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar leest als breed geïnteresseerde lezer ook literaire fictie, non-fictie, thrillers, Young Adult en kinderboeken.