Vandaag is het Hebban Uitleesdag #6 van 2023
Sander duikt in ... Ferrara
Ferrara
Auteur: Bert Wagendorp
Uitgeverij: Uitgeverij Pluim
Genre: Literatuur
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik de roman Ventoux nooit heb gelezen. Maar de verfilming ervan, met onder andere Kasper van Kooten en Wilfried de Jong in de hoofdrollen, vond ik werkelijk prachtig. Ik houd erg van verhalen over de ongrijpbaarheid van ware vriendschap. Mannenvriendschappen, door dik en dun. Zo is ook De Marathon nog steeds een van mijn favoriete Nederlandse films. Maar goed, over smaak valt niet te twisten zullen we maar zeggen. Toen ik jaren geleden hoorde over het vervolg op Ventoux belandde Ferrara al meteen op mijn speciale lijstje van boeken die ik ooit wil lezen. En nu is het moment daar. Het boek staat in de kast, het luisterboek staat op scherp. Ik heb er zin in.
Hoofdredacteur Sander leest vooral spannende boeken en non-fictie, af en toe een roman, en luistert graag naar podcasts. Onder de naam Jens Vern schrijft hij thrillers.
Debbie duikt in ... Zomeravond
Zomeravond
Samensteller: Anna Drijver
Uitgeverij: CPNB
Genre:korte verhalen
Natuurlijk lees ik op deze zondag Zomeravond uit. Het geschenkboek is net verkrijgbaar bij de boekhandels (gratis bij aankoop van €15 aan boeken). Gratis, verplicht boeken kopen én mijn grote liefde korte verhalen. Wat wil ik nog meer. Er staat slechts één vertaald kort verhaal in, de rest is oorspronkelijk Nederlandstalig. Lekker verhaal voor verhaal lezen op deze broeierige zomeravonden, waarop je door de warmte toch geen puf hebt om iets ingewikkelds te lezen of doen. Ben jij vandaag ook Zomeravond aan het lezen?
Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar kan als breed geïnteresseerde lezer literaire fictie, non-fictie, thrillers, Young Adult en kinderboeken ook waarderen.
Martijn duikt in ... Het jaar van de vloed
Het jaar van de vloed
Auteur: Margaret Atwood, vertaald door L. Biekman
Uitgeverij: Prometheus
Genre: (post)apocalyptische fictie
Ik wilde al langer iets van Margaret Atwood lezen, maar Het verhaal van de dienstmaagd leek me te gruwelijk en te vrouwonvriendelijk. Een postapocalyptisch verhaal als Oryx en Crake leek me een veiliger alternatief... maar tjonge, dat had ik dus mis. Atwood is een briljante schrijfster, die mensen en hun gedrag tot op het bot ontleedt en alle schoonheid, maar vooral ook lelijkheid, van het menszijn blootlegt. Het jaar van de vloed is het tweede deel in de 'MaddAddam'-trilogie en Atwood hanteert ook in dit boek de fileermethode weer: dit keer twee gezichtspunten die de verrotte pre-apocalyptische, doorgeschoten kapitalistische wereld laten zien door hun herinneringen, terwijl ze proberen te overleven in de postapocalyptische. Ondanks dat het er allemaal bijzonder akelig en grof aan toegaat in Atwoods wereld(en), is het zo fascinerend verteld dat ik wel door moest lezen na het eerste deel en binnenkort ga ik ongetwijfeld aan het derde beginnen. En wellicht toch ook maar The Handmaid's Tale, want Atwood is inmiddels een van mijn favoriete schrijvers.
Redacteur Martijn leest voornamelijk speculatieve verhalen en boeken, maar neemt ook geregeld non-fictie, historische fictie en literatuur ter hand. Hij is ook auteur in voornoemde genres.
Anouk duikt in ... De donkere kroon
De donkere kroon
Auteur: Sarah J. Maas, vertaald door Gerdien Beelen
Uitgeverij: Boekerij
Genre: Fantasy
Ik zei het ook al in mijn Weekopening, ik ben alles van Sarah J. Maas aan het herlezen. Momenteel zit ik in haar 'De glazen troon'-serie, mijn eerste kennismaking met de auteur. De boeken worden beter en beter naarmate de serie vordert en dat is niet zo vreemd, want hiermee is ze haar schrijfcarrière begonnen en moest ze haar weg nog vinden. Het tweede deel is voor mij het minst fijne. Er zitten nog wat rare 'hard left'-plotwendingen in die niet helemaal kloppen of voldoende gemotiveerd zijn. Maar echt erg vind ik dat niet, want ik lees er nog steeds vlot doorheen en het derde deel is een van mijn favorieten, dus die heb ik om naar uit te kijken. De donkere kroon is ook echt een beetje een 'tussenboek', want het is de nasleep van het eerste deel en moet de plot van de komende boeken opzetten, waarin we echt de grote verhaallijn ingaan. Grappig genoeg heeft Maas daarvan geleerd, want het tweede boek van haar latere 'Hof van doorns en rozen'-serie is juist béter dan het eerste boek. Ik ben dan ook heel benieuwd naar het tweede deel van de 'Crescent City'-reeks, want dat is de enige van haar die ik nog niet gelezen heb. Maar eerst eens even De donkere kroon uitlezen.
Redacteur Anouk leest zo'n beetje alles, maar heeft een duidelijke voorkeur voor fantasy, kinderboeken en 'queen of crime' Agatha Christie, die ze nooit onbenoemd kan laten.
Suzette duikt in ... Giovanni's Room
Giovanni's Room
Auteur: James Baldwin
Uitgeverij: Penguin Classics
Genre: Literatuur & romans
Voor mijn studie heb ik stapels aan klassieke Engelse literatuur gelezen, maar ik kan je nu vast vertellen dat ik er nooit genoeg heb gelezen. Dus deze keer werd het tijd voor Giovanni's Room van James Baldwin. Ik heb nog nooit eerder iets van Baldwin gelezen, dus ik ben heel benieuwd. Baldwin schreef Giovanni's Room in de jaren vijftig van de vorige eeuw en stelde de thema's als identiteit en homoseksualiteit centraal. Vanzelfsprekend waren er toentertijd weinig uitgeverijen die het boek wilden uitgeven—op één na. En gelukkig maar dat die uitgeverij welwillend was, want het boek werd een fenomeen en is nu een Amerikaanse klassieker. Hopelijk wordt het ook een favoriet op mijn boekenplank.
Op Suzette's boekenplank vind je voornamelijk klassieke en hedendaagse literaire fictie. Ook feelgood, cosy fantasy en boeken over feminisme zul je daar regelmatig terugvinden.