Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Community /

Vandaag is het Hebban Uitleesdag #6 van 2024

door Hebban Crew 118 reacties
Het is de laatste zondag van de maand en dat betekent Hebban Uitleesdag! Welk boek ligt er voor jou op de stapel om vandaag uit te lezen? Deel je plannen onder dit artikel, waarin de Hebban-redacteuren je vertellen welke titel zij aan het einde van de dag op hun Gelezen-plank hopen te zetten. Vandaag is het bovendien een speciale Uitleesdag, want het is Nationale Buitenleesdag!

Suzette leest ... Salt Houses

Hala Alyan

Mijn favoriete Booktuber, Booktokker én Bookstagrammer Jack Edwards tipte Salt Houses en zo belandde het op mijn Wil ik lezen-plank. Een boek met veel ellende, dus het duurde even voordat ik de moed bij elkaar had geraapt om er daadwerkelijk in te beginnen.

Salt Houses is een relaas over de geschiedenis van een familie die verscheurd raakt door oorlog. Het verhaal begint bij een moeder die koffiedik leest op de vooravond van de trouwdag van haar dochter Alia. Ze voorziet verschrikkelijke dingen die haar familie gaat overkomen, maar ze besluit dit voor zich te houden. Na de Zesdagenoorlog in 1967 vertrekt Alia met haar man van Palestina naar Koeweit, waar ze haar kinderen grootbrengt. Maar ook dat land wordt geteisterd door oorlog en opnieuw moet ze met haar familie vluchten. Dit keer raken ze verspreid over alle uithoeken van de aarde.

Het is een boek dat onder de huid gaat zitten. Trauma, rouw, verlies van familieleden en vrienden, het komt er allemaal in voor. Maar desalniettemin is het ook een hoopvol boek, want het laat zien dat ongeacht waar je je bevindt op aarde, je familie maakt dat je je er thuis kunt voelen. En traditie en cultuur kunnen mensen binden. Haya Alyan schrijft prachtige, beeldende zinnen en neemt de lezer mee op een reis die meerdere generaties omspant. Zullen ze ooit een thuis kunnen vinden?

Redacteur Suzette heeft voornamelijk klassieke en hedendaagse literaire fictie op haar boekenplank. Ook feelgood, cosy fantasy en boeken over feminisme zul je daar regelmatig terugvinden.

Anouk leest ... Wie wil er nou een eenhoorn zijn?

Chantal Schreiber, vertaald door Merel Leene

Ik heb net een paar dagen te vroeg De hulp van Freida McFadden uitgelezen en morgen wordt het nieuwe Boek van de Maand bekendgemaakt, dus heb ik voor de volgende editie alweer nieuwe boeken klaarliggen. Op deze Uitleesdag pak ik dan ook een kinderboek dat ik als een vrolijk tussendoortje kan lezen, in de tuinstoel in de zon. Wie wil nou een eenhoorn zijn is van de Duitse Chantal Schreiber, het land dat ons ook al prentenboekhit De NEEhoorn van Marc-Uwe Kling opleverde. Ze hebben daar blijkbaar iets met eenhoorns die graag de kont tegen de krib gooien en dat is goed nieuws voor mij, want dat heb ik ook!

Wie wil nou een eenhoorn zijn is het eerste deel over eenhoorn Bert. Hij vindt al dat gehuppel door bloemenweides, roze glitter en poep die naar rozen ruikt nogal gênant. Maar als er een prinses ontvoerd wordt, kan hij haar niet zomaar aan haar lot overlaten. Dus gaat Bert met forse tegenzin toch op avontuur, samen met een bibberig vogeltje en een stoere ninja-goudvis. Ik heb er al een klein stukje uit gelezen en vind het erg grappig, met als dieper thema mogen zijn wie je bent. Ik geniet er met volle teugen van en krijg dit boek dan ook met gemak uit. Soms is er niets leuker dan even flink lachen en genieten en dat kan gewoon zó goed met kinderboeken.

Redacteur Anouk leest zo'n beetje alles, maar heeft een duidelijke voorkeur voor fantasy, kinderboeken en 'queen of crime' Agatha Christie, die ze nooit onbenoemd kan laten.

Roos leest ... Aardzee

Ursula K. Le Guin

Toen ik laatst tijdens een lange treinreis geen boek bij me had (een rampzalige situatie), leende ik Aardzee, een verzameling met de eerste drie boeken van de klassieke fantasyserie geschreven door Ursula K. Le Guin. In het eerste boek volg je de jeugd van de machtige tovenaar Sparrowhawk, die opgroeit in een klein dorpje in de bergen en daarna vertrekt naar een school voor jonge tovenaars. Het is heel leuk om in deze voorloper van Harry Potter alle parallellen en verschillen te zien. De komende weken ga ik als vakjurylid een flinke stapel boeken lezen voor de Hebban Debuutprijs. Daarom wil ik Aardzee vandaag uitlezen, voordat hij in alle leesdrukte vergeten wordt. En omdat het Nationale Buitenleesdag is, doe ik dat natuurlijk op mijn balkon!

Socialmediamanager Roos houdt van gedichten, verhalen over boerderijdieren en van schrijven in de kantlijn. Ze studeerde literatuurwetenschap en zoekt (meestal tevergeefs) naar apokoinous.

Debbie leest ... Het ministerie van tijd

Kaliane Bradley, vertaald door Dennis Keesmaat

Vorige week zondag had mijn Uitleesdag moeten zijn, want ik las die dag maar liefst vier (4!) boeken (uit). Een heerlijke dag, met alleen maar pagina's en pagina's aan boeken, 800 in totaal, in één dag. In de rest van de week las ik er nog drie. De truc was: een paar dringende leesafspraken en deadlines en verder gewoon je hand uitsteken naar je reader of boek in plaats van naar de telefoon. Wie had gedacht dat het zo makkelijk was? En wat een heerlijk gevoel om je Challengebalk een (flink!) eindje te zien doortikken. Dan durf ik het nu ook wel aan om twee boeken te noemen voor Hebban Uitleesdag waar ik ontzettend veel zin in heb. Het ministerie van tijd heeft een doldrieste flaptekst, waarvan ik gewoon niet weet wat ik ervan moet vinden. Een 'buitengewoon originele en koortsachtige fusie van genres en ideeën' wordt het genoemd en dat zet bij mij wel de knop om.

Een roman van net over de tweehonderd pagina's is het prachtig verschenen Het gat van Hye-young Pyun, een klassieker uit de Koreaanse literatuur. Volgens mij is het boek oorspronkelijk uit 2016, dus in hoeverre het een klassieker kan zijn ... ? De flaptekst geeft een verhaal vol verdriet, eenzaamheid, verlies en rouw. Een blurb op de flap (van Time Magazine) zegt: 'Een Koreaanse versie van [Stephen Kings] Misery.' Het lijkt me een heel vreemd boek en laat ik nou net erg van vreemd houden.

Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar leest als breed geïnteresseerde lezer ook literaire fictie, non-fictie, thrillers, Young Adult en kinderboeken.

Martijn leest ... Old Man's War

John Scalzi

Old Man's War is bijna twintig jaar oud en gaat over een toekomstige samenleving waar oude mensen er voor kunnen kiezen om weer jong te worden, in ruil voor dienst in de Colonial Defense Force. John Perry zou samen met zijn vrouw de ruimte in gaan, maar zij overleed voor ze in dienst kon gaan, dus nu gaat hij alleen. Dit boek is een variatie op het militaire SF-subgenre, waarin vooral Starship Troopers (van Robert Heinlein, verfilmd door Paul Verhoeven) en The Forever War (van Joe Haldeman) bekende voorbeelden zijn. Het verhaal lijkt zelfs een beetje op die twee klassiekers en dat is bewust gedaan, zegt Scalzi in een interview, om het subgenre een nieuwe impuls te geven. En dat doet Old Man's War: het leest veel fijner, is sympathieker, mist de extremistische rechtse trekjes van Heinlein (gelukkig) en heeft veel meer humor dan Haldemans boek. Een erg vermakelijke, laagdrempelige instap.

Zo'n tien jaar geleden, toen Hebban net gestart was, schreef ik een artikel over niveaus binnen genrefictie en daar werd Old Man's War opgevoerd als '101 level'-sciencefiction, in een systeem dat van 100 (eenvoudig) tot 700 (zeer geavanceerd) liep. Het artikel van Michael Underwood waar ik me op baseerde is nog steeds interessant, met goede voorbeelden en heldere indeling. Toch heeft het nog tien jaar geduurd voor ik dit boek daadwerkelijk opgepakt heb.

Redacteur Martijn leest voornamelijk speculatieve verhalen en boeken, maar neemt ook geregeld non-fictie, historische fictie en literatuur ter hand. Hij is ook auteur in voornoemde genres.

Nationale Buitenleesdag

Deze Uitleesdag is wel heel bijzonder, want het is namelijk ook Nationale Buitenleesdag! Het initiatief is van leesbevorderaar Roos Visser en heeft als motto van de dag: 'Laat zien dát je leest en wát je leest'. Ga op deze (B)uit(en)leesdag je tuin in, naar het strand of het park, naar een terrasje of stap in een roeibootje het water op. Ontmoet andere buitenlezers of knik en wuif alleen even naar elkaar voor je je weer lekker in je boek verdiept. Zwaai wel even de cover naar je medelezer, want die zijn natuurlijk heel nieuwsgierig naar wat je leest. Volg Buitenleesdag op Instagram en Facebook.

Welk boek lees jij vandaag uit?



Over de auteur

Hebban Crew

2560 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Vandaag is het Hebban Uitleesdag #6 van 2024

 

Gerelateerd