Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Community /

Vandaag is het Hebban Uitleesdag #7 van 2024

door Hebban Crew 97 reacties
Het is de laatste zondag van de maand en dat betekent Hebban Uitleesdag! Welk boek ligt er voor jou op de stapel om vandaag uit te lezen? Deel je plannen onder dit artikel, waarin de Hebban-redacteuren je vertellen welke titel zij aan het einde van de dag op hun Gelezen-plank hopen te zetten.

Sander leest ... 1974

Auke Kok

Deze uitleesdag hoop ik het boek waarover ik het in mijn Weekopening had uit te luisteren. 1974: Wij waren de besten van Auke Kok geeft een bijzonder mooi tijdsbeeld van het voetbal in de jaren zeventig. Het voetbal waarin het nog niet ging over het grote geld of waanzinnige sponsorcontracten. Hoewel Cruijff en zijn schoonvader in die tijd al wel degelijk aan de wieg daarvan stonden. Kok brengt een heel bijzonder voetbalteam tot leven. Een elftal dat bijna wereldkampioen was geworden.

Bert Wagendorp schreef hierover in de Volkskrant: ‘Wanneer u in 1974 ouder was dan drie jaar en dus een trauma hebt overgehouden aan de WK-finale, dan raad ik u aan 1974: Wij waren de besten in alle rust te lezen en therapeutisch op u te laten inwerken. Was u in 1974 jonger dan drie (of nog helemaal niet geboren) dan geeft 1974: Wij waren de besten u een mooi beeld van wat voor volk wij waren, in 1974, zodat u uw ouders en hun stil verdriet beter zult begrijpen.’

Mooi en treffend.

Hoofdredacteur Sander leest vooral spannende boeken en non-fictie, af en toe een roman, en luistert graag naar podcasts. Onder de naam Jens Vern schrijft hij thrillers.

Martijn leest ... Parable of the Talents

Octavia Butler

Parable of the Talents (1998) is het vervolg op Parable of the Sower (1993, vertaald als De zaaier) en vertelt hoe het verder gaat met de moedige Lauren Olamina en haar 'found family' in de door armoede, desinformatie en kwaadwillendheid verscheurde Verenigde Staten van 2032 (en verder). De zaaier was al een duistere en akelige visie op de toekomst van de VS, dit boek gaat nog een aantal stappen verder, met de afscheiding van Alaska, een oorlog met Canada en de opkomst van de kruisvaardersachtige Christian America cultus. De leider van die kerk neemt het op tegen een oude en impopulaire presidentskandidaat onder de vlag van 'Make America Great Again' en wint de verkiezingen. Een schrikbeeld dat uit 1998 vooruit wijst naar onze huidige tijd. De parallellen zijn echt heel scherp en angstaanjagend. Laten we in godensnaam hopen dat het niet komt tot de toekomstvisie die Butler hier schetst.

Ondanks alle verschrikkingen is het toch een prachtig boek, met sterke, invoelbare personages, visionaire ideeën en zeer schurende beelden van polarisatie, wreedheid, discriminatie, dwalingen en menselijke gebreken, maar ook onvoorwaardelijke liefde, hulpvaardigheid, kracht en doorzettingsvermogen.

Ik weet niet precies hoe ze elkaar beïnvloed hebben, maar de boeken van Margaret Atwood (vooral Het verhaal van de dienstmaagd (1985) en de 'MaddAdam'-trilogie (2003 t/m 2013)) resoneren heel sterk met deze duologie (die eigenlijk een trilogie had moeten worden, maar Butler overleed voordat ze Parable of the Trickster af kon schrijven). Briljante boeken in elk geval.

Redacteur Martijn leest voornamelijk speculatieve verhalen en boeken, maar neemt ook geregeld non-fictie, historische fictie en literatuur ter hand. Hij is ook auteur in voornoemde genres.

Anouk leest ... Moord in de familie

Cara Hunter, vertaald door Deul en Spanjaard

Ik kom dankzij het Hebban Boek van de Maand zo veel boeken tegen dat ik tegenwoordig vrij goed weet wat er speelt. Dat is heerlijk als je op zoek bent naar een nieuw boek om te lezen. Niet dat ik dat was, hoor, want na het uitlezen van het huidige Boek van de Maand heb ik de selectie alweer binnen voor volgende maand, ben ik op een derde in Het drielichamenprobleem van Cixin Liu en heb ik nu Moord in de familie als ebook opgepakt. Maar ik kon deze thriller niet weerstaan. Het heeft alles waar ik van hou en daarmee doel ik met name op de bijzondere vorm. Het is een samengevoegd dossier vol bewijs, plattegronden en de transcripten van het nieuwste seizoen van de true crime-serie 'Infamous'. Dit keer graaft tv-producent Guy in zijn eigen verleden, want wie vermoordde zijn stiefvader? Zes experts gaan aan de slag en jij leest mee terwijl er steeds meer wordt onthuld. Geweldig! Ik heb al twee theorieën (één is waarschijnlijker dan de ander, want die laatste is gebaseerd op één tekstregel in het introductiepakket met de biografieën van de experts voor de pers). Ik ben benieuwd of ik gelijk ga krijgen. Ik heb niet zo veel tijd om te lezen deze Uitleesdag, want ik ben uit logeren en heb stapels tante-verplichtingen zoals zwemmen, spelen, animatiefilms kijken en ijsjes eten, maar wie weet krijg ik het 's avonds nog even voor elkaar om de oplossing bijeen te puzzelen.

Redacteur Anouk leest zo'n beetje alles, maar heeft een duidelijke voorkeur voor fantasy, kinderboeken en 'queen of crime' Agatha Christie, die ze nooit onbenoemd kan laten.

Roos leest ... Check & mate

Ali Hazelwood, vertaald door De vertaalzusjes

De afgelopen weken heb ik veel literaire debuten gelezen, omdat ik in de vakjury zit van de Hebban Debuutprijs. Dat was ontzettend leuk om te doen, maar daarna had ik voor de afwisseling zin om weer eens iets totaal anders te lezen. Tijdens LEWA heb ik dit jaar het feelgoodboek De liefdeshypothese van Ali Hazelwood opgepakt en met veel plezier gelezen. Iets vrolijks en luchtigs was precies waar ik nu behoefte aan had en dus ben ik begonnen in Hazelwoods boek Check & mate, waarin een relatie ontstaat tussen twee professionele schakers. Het heeft mij enorm verrast hoe fascinerend ik schaken blijk te vinden. Ik heb het weleens gespeeld, maar heb te weinig geduld om lang over strategie na te denken en vond het daardoor vooral heel saai. Maar opeens begrijp ik nu hoe schaken vanuit het perspectief van iemand die razendsnel de uitkomsten van zetten kan doorzien reuzespannend en hypnotiserend kan zijn. Bij een feelgood kijk je normaal uit naar een eerste zoen, maar ik zit vooral te wachten tot het volgende toernooi begint. Tijdens het lezen krijg ik enorme zin om zelf te schaken, tot ik me herinner dat ik schaken helemaal niet leuk vind. Schaker worden zit er voor mij niet in, maar blijkbaar heb ik wel een grote aanleg voor het lezen van schaakboeken en die wil ik graag gaan benutten. Na vandaag heb ik Check & mate wel uit en is het zoeken naar een nieuw boek over lopers, torens en paarden. Wie heeft de gouden tip?

Socialmediamanager Roos houdt van gedichten, verhalen over boerderijdieren en van schrijven in de kantlijn. Ze studeerde literatuurwetenschap en zoekt sindsdien (meestal tevergeefs) naar apokoinous.

Debbie leest ... Carbon & Silicum

Mathieu Bablet, vertaald door W. Davids

Stiekem ben ik dol op alle 'plaatjesboeken', prentenboeken, strips, comics, graphic novels. Wie nu valt over deze samenhoping van al die genres heeft volstrekt gelijk, want ze hebben niets met elkaar te maken en ze kunnen allemaal afzonderlijk van elkaar leuk zijn en bovendien de moeite waard. Er bestaat wel vaak wat onduidelijkheid over wat het nu allemaal is en vooral de graphic novel wordt vaak als een soort veredelde strip gezien. En niks ten nadele van strips, maar een graphic novel is toch wel iets heel anders dan dat. Zeker de prachtig vormgegeven en met zorg uitgegeven graphic novels van Scratch Books, waarvan Carbon & Silicum er eentje is. Ik kreeg het op mijn verjaardag en heb er tot nu toe slechts een korte blik in geworpen. De 250 bladzijden dikke hardcover graphic novel met stoffen rug ziet er indrukwekkend uit.

De premisse is niet uniek en dat is al terug te vinden in de flaptekst, waarin te ontdekken is dat het idee van de mensheid als plaag en een onvermijdelijke verdelging ervan in wel 738 films, boeken en andere werken terugkomt. Van die flaptekst krijg ik een beetje de kriebels. Hebben deze twee robots het wel goed voor met de mensheid?

Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar leest als breed geïnteresseerde lezer ook literaire fictie, non-fictie, thrillers, Young Adult en kinderboeken.

Suzette leest ... Lang leve Jane

Cynthia Hand, Brodi Ashton & Jodi Meadows, vertaald door Mariella Manfré

Kennen jullie de serie My Lady Jane op Prime Video al? Nee? Mooi! Je hoort natuurlijk ook eerst het boek te lezen. In Lang leve Jane zetten de auteurs de geschiedenis naar hun hand en vertellen ze hoe het leven van Lady Jane Grey eigenlijk had moeten gaan. Lady Jane Grey werd in 1553 – toen ze pas vijftien was – gekroond tot koningin van Engeland. Helaas duurde haar heerschappij niet lang; negen dagen later werd ze beschuldigd van hoogverraad. Ze werd opgevolgd door de katholieke Mary Tudor, die de bijnaam Bloody Mary kreeg omdat ze protestanten liet executeren. En laat Jane Grey nu net protestants zijn. Nou ja, je kunt je wel voorstellen waarom ze werd beschuldigd van hoogverraad en wat er toen gebeurde. Off with her head!

Dat klinkt natuurlijk allemaal als een tragisch verhaal, maar vrees niet. In Lang leve Jane herschrijven de auteurs de droevige geschiedenis tot een avontuurlijk verhaal, vol fantasie – mensen kunnen in dieren veranderen! – en romantiek. Het boek neemt zichzelf totaal niet serieus, maar is enorm scherp en grappig en geeft een knipoog naar absurdistische historische komedies. Lang leve Jane heeft echt voor ieder wat wils.

Redacteur Suzette heeft voornamelijk klassieke en hedendaagse literaire fictie op haar boekenplank. Ook feelgood, cosy fantasy en boeken over feminisme zul je daar regelmatig terugvinden.

Welk boek lees jij vandaag uit?



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Vandaag is het Hebban Uitleesdag #7 van 2024

 

Gerelateerd