Vandaag is het Hebban Uitleesdag #8 van 2023
Sander duikt in ... Noord-Korea zegt nooit sorry
Noord-Korea zegt nooit sorry
Auteur: Jeroen Visser
Uitgeverij: Das Mag
Genre: Non-fictie
Tussen de romans en thrillers die we vooral lezen voor het GGP dat sinds afgelopen donderdag al geen GG meer is, grijp ik graag naar non-fictie. Noord-Korea zegt nooit sorry heeft een boeiende premisse. Een verhaal over een mislukte spionagemissie die uitmondt in een ijzingwekkende en bloederige klopjacht naar de aangespoelde Noord-Koreaanse bemanningsleden. Elf van hen plegen zelfmoord, dertien worden er vermoord, één wordt nooit gevonden en de laatste, stuurman Lee Kwang-soo, wordt gearresteerd. Wonderlijk genoeg wordt deze stuurman niet gevangengezet, maar ingelijfd door de Zuid-Koreaanse marine. Bijna vijfentwintig jaar later stuit correspondent Jeroen Visser per toeval op dit verhaal dat hem onmiddellijk fascineert. Hij is vastbesloten de stuurman te vinden. Als je het mij vraagt het perfecte boek voor deze uitleesdag.
Hoofdredacteur Sander leest vooral spannende boeken en non-fictie, af en toe een roman, en luistert graag naar podcasts. Onder de naam Jens Vern schrijft hij thrillers.
Debbie duikt in ... Bambi. Een leven in het bos
Bambi. Een leven in het bos
Auteur: Felix Salten
Vertaler: Jet Quadekker
Uitgeverij: De Geus
Genre: Literaire klassieker
Bambi, wie kent hem niet. Het schattige reetje dat zijn moeder zo jong verliest. De Oostenrijks-Hongaarse schrijver Felix Salten schreef het boek in 1923, maar het is natuurlijk vooral bekend dankzij Disney's mierzoete variant ervan. Volgens Salten was het helemaal geen verhaal voor kinderen en hij was dan ook niet zo blij met de simpele versie van zijn boek. Nu is er een nieuwe uitgave, een Salamander Klassieker (ik wist niet dat ze nog bestonden en mis de smoezeligwitte kaftjes) in een vertaling (en met nawoord) van Jet Quadekker en voorzien van een flink voorwoord van Arnon Grunberg. Wat moet Grunberg nou in een boek over Bambi? Kennelijk is er een connectie met de vervolging van Joden in de vorige eeuw. Dat heb ik werkelijk nooit geweten, dus dit wordt een leerzame zondag voor mij.
Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar kan als breed geïnteresseerde lezer literaire fictie, non-fictie, thrillers, Young Adult en kinderboeken ook waarderen.
Martijn duikt in ... Project Hail Mary
Project Hail Mary
Auteur: Andy Weir
Vertaler: Frank van der Knoop
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Genre: Sciencefiction
Ik hou erg van sciencefiction en ruimtevaart, dus Project Hail Mary stond al een hele tijd op mijn radar. Maar doordat Artemis me nogal tegenviel, heb ik het lezen ervan steeds weer uitgesteld. Op Hebban bleven er maar enthousiaste verhalen over dit boek naar voren komen, dus toen ik een nieuw luisterboek aan het uitzoeken was en PHM langskwam, besloot ik er voor te gaan. Ik lees dit boek hybride: dus deels als luisterboek, deels van papier (ik schreef daar eerder een Hebbanartikel over). Extra moeilijkheidsgraad: het luisterboek is in het Nederlands (voorgelezen door Ad Knippels), mijn papieren boek is in het Engels. Maar dat bevalt toch prima. Het verhaal is goed opgebouwd, de afwisseling tussen verleden en 'heden' is mooi gedaan (al vraag ik me af of geheugen echt zo kan werken), de wetenschap komt mooi naar voren en het is spannend. Heel geslaagd.
Redacteur Martijn leest voornamelijk speculatieve verhalen en boeken, maar neemt ook geregeld non-fictie, historische fictie en literatuur ter hand. Hij is ook auteur in voornoemde genres.
Anouk duikt in ... Koninkrijk van as
Koninkrijk van as
Auteur: Sarah J. Maas
Vertaler: Gerdien Beelen
Uitgeverij: Boekerij
Genre: Fantasy
Het begint saai te worden voor jullie, want ik lees steeds maar weer de boeken van Sarah J. Maas uit. Dat biedt weinig verrassing. Dit is wel het laatste boek van de 'Glazen troon'-reeks, de serie die ik nu aan het herlezen ben. Volgende maand mag je dus een van de twee 'Crescent City'-delen verwachten bij mij. Natuurlijk lees ik ook andere boeken tussendoor, maar die mag ik steeds niet noemen. Boeken voor het Grote Geheime Plan (inmiddels bekendgemaakt als het Hebban Boek van de Maand, iets te vroeg) en boeken voor de Hebban Debuutprijs. Welke boeken ik voor die laatste heb gelezen weten jullie wel, maar ik mag nog niet vertellen wat ik ervan vond. Vandaar dat Koninkrijk van as mag schitteren. Het boek heeft – vind ik – een vreselijke cover in de Nederlandse editie, waardoor de focus nogal op romantiek ligt, terwijl er heel gave dingen gebeuren in Aelins strijd om haar troon terug te winnen, waarbij ze en passant ook nog even de wereld moet redden. Bovendien krijgt ze echt iets vreselijks te verduren in dit boek, want zo gaat dat net voor de grote finale. Sarah J. Maas schrijft heel fijne vrouwelijke personages en doet het ook zeker niet onverdienstelijk met haar mannelijke hoofdpersonen. Ze gaat thema's als depressie, rouw en trauma niet uit de weg en daardoor worden haar personages heel gelaagd, vooral omdat het door het verhaal heen verweven wordt. Zo kun je jezelf erin herkennen zonder dat het confronterend wordt, omdat het niet de kernfocus is. Gewoon iemand die weet hoe het is, als het stormt of juist stil is van binnen. Dat doet Maas in al haar boeken, of je nu 'Hof van doorns en rozen', de 'Glazen troon'-boeken of de 'Crescent City'-reeks aan het lezen bent.
Redacteur Anouk leest zo'n beetje alles, maar heeft een duidelijke voorkeur voor fantasy, kinderboeken en 'queen of crime' Agatha Christie, die ze nooit onbenoemd kan laten.
Suzette duikt in ... De vegetariër
De vegetariër
Auteur: Han Kang
Vertaler: Monique Eggermont
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Genre: Literatuur
Dit jaar heb ik een aantal boeken van Japanse auteurs gelezen, dus nu is het tijd voor de allereerste roman die ik van Zuid-Koreaanse bodem ga lezen. Het hoofdpersonage Yeong-hyem streeft ernaar, nadat ze vegetariër is geworden, letterlijk een boom te worden, dus ik heb nu al het idee dat ze uiteindelijk in een extreme spiraal terecht gaat komen. Maar wat me het meest trekt aan dit boek is de vraag hoe de auteur gaat spelen met een veranderend wereldbeeld dat (voor sommigen extreem) afwijkt van de sociale norm en hoe erg ik mezelf daarin ga herkennen. Omdat Yeong-hyem als vegetariër op meerdere manieren tegen de sociale norm in Zuid-Korea gaat (en laten we eerlijk zijn, de sociale norm in heel veel Westerse landen), leidt dat tot veel conflicten met vrienden en familie. Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wát ik ervan moet verwachten, want ik heb er nogal verschillende leeservaringen over gehoord. Dus ik laat me verrassen.
Op Suzettes boekenplank vind je voornamelijk klassieke en hedendaagse literaire fictie. Ook feelgood, cosy fantasy en boeken over feminisme zul je daar regelmatig terugvinden.
Lisanne duikt in ... Hoe vermoord ik mijn familie?
Hoe vermoord ik mijn familie?
Auteur: Bella Mackie
Vertaler: Harmien Robroch
Uitgeverij: The House of Books
Genre: Thriller
Ik ben vorige week pas begonnen maar ik kan niet wachten om vandaag het boek Hoe vermoord ik mijn familie van Bella Mackie uit te lezen. Een heerlijk fictieboek – gelukkig maar! – over het onverschrokken brein van hoofdpersonage Grace die de lezer vertelt op welke geraffineerde wijze ze haar familie heeft vermoord. En waarom. Tot nu toe ben ik al gekke wendingen en interessant uitgediepte personages tegengekomen, waarvan ik me afvraag wat daarmee gaat gebeuren. Met name of het familieleden zijn, want dan weten we wel wat hun lot is! Ging het nu regenen dit weekend, zei je? Mij maakt het niet uit, ik zit op mijn bank met dit gezellige roze exemplaar!
Lisanne is persvoorlichter bij CPNB. Op haar boekenplank zie je allerlei genres terug, want het schieten van het ene naar het andere uiterste vindt Lisanne in lezen heerlijk.