Column /
Veel lezen voor mijn eigen boek
Lezen
Wanneer ik werk aan een nieuw boek, lees ik ontzettend veel. Ik kies dan boeken uit die aansluiten bij het genre waar ik in wil schrijven om een beetje in de juiste sfeer te komen. Van veel boeken lezen, leer je immers ook om zelf te schrijven. Hoe wordt de verhaallijn opgebouwd? Waar is de spanningsboog? Hoe gaan personages met elkaar om? Welke verrassende elementen zitten er in? Tijdens het lezen ben ik dus niet alleen ontspannen, maar ben ik actief bezig met het boek te analyseren.
Thema in mijn boek
Helaas ben ik nog geen enkel boek tegengekomen met hetzelfde thema als het boek dat ik nu schrijf. Nu ben ik echt niet zo uniek dat er nog nooit iets mee gedaan is, want ik weet dat er boeken zijn die met het thema te maken hebben. Dit zijn echter vooral waargebeurde verhalen en boeken voor jongeren. Geen boeken in het romantische genre. Althans, ik heb ze nog niet gevonden. Daarnaast is de insteek van het boek zoals ik het wil gaan doen, ook vrij uniek. Dat is goed, maar voor het lezen van boeken in dezelfde richting toch wat lastig.
Wat lees ik nu?
In plaats van zoeken naar boeken die hetzelfde thema beschrijven, ben ik op zoek gegaan naar andere boeken. Boeken die bepaalde psychologische gevoelens beschrijven, maar wel in een luchtige sfeer. Dat is immers waar ik het meest aan heb en het meeste van leer. De afgelopen tijd heb ik daarom sowieso al het boek Paaz van Myrthe van der Meer gelezen. Ook las ik Versplinterd van Dani Atkins.
Had ik er wat aan?
Jazeker, de boeken hebben me absoluut geholpen, al was het niet de toon waar ik naar zocht. Erg is dat niet: het betekent dat ik iets in mijn hoofd heb dat nog niet veel is gedaan. En dat lijkt me hoe dan ook een goed teken. Nu maar hopen dat mijn toekomstige uitgever er net zo over denkt.