Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Veganistische topkookboeken

De huidige gezondheidstrend heeft veganisme hip gemaakt. Foodblogs met veganistische recepten poppen uit de vruchtbare grond van het wereldwijde web en de mooiste vegan kookboeken vinden gretig aftrek. Hebban selecteerde een aantal van de meest informatieve, originele en mooie kookboeken over plantaardige voeding.


Plant power – Lisette Kreischer
Dit kookboek biedt 96 groene recepten die je meenemen op een plantaardig eetavontuur. Aan de hand van de vier seizoenen zijn de recepten ingedeeld. Het hele jaar door dus genoeg inspiratie.  

Plantpower is niet het eerste kookboek van Kreischer. Eerder schreef ze o.a. al Veggie in Pumps, Ecofabulous koken in alle seizoenen en Wat de pot schaft. Ze is expert te noemen op het gebied van plantaardige voeding en begint haar kookboek, dat ze zelf eerder een handleiding noemt, dan ook met veel interessante informatie over de voordelen van plantpower op je lijf & leven en op het milieu. Welke ingrediënten je beter kunt laten staan worden ook genoemd, met een prettig duidelijke onderbouwing. Daarna volgt een overzicht van de vitaminen en mineralen die onmisbaar zijn voor een gezond lijf en hoe je die met een veganistisch dieet toch allemaal binnenkrijgt en de musthaves voor in je keukenkastjes. Alle informatie wordt ondersteund met de kennis van diëtist Bo Schumacher.  

Daarna volgen per seizoen heerlijke en niet al te moeilijke recepten, voorafgegaan door tips om het beste uit de seizoensproducten te halen. Alles in gezelschap van prachtige foto’s en een overzichtelijke opmaak (inclusief breakdown van koolhydraten, eiwitten en vetten per recept).   Binnenkort lees je op Hebban een interview met Lisette over haar komende kookboek Groente uit zee.  

Vegan - Sue Quinn
‘Geen vlees, vis en andere dierlijke producten eten voelt in het begin misschien als een enorme aanpassing, maar als je een plantaardig voedingspatroon echt de kans geeft, eet je uiteindelijk gevarieerder dan ooit,’ schrijft Quinn in het voorwoord van haar boek. Terecht, blijkt wel, want Vegan biedt maar liefst 130 plantaardige recepten.  

Ze begint haar boek met handige tips voor beginnende veganisten en een overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen die je in plantaardige voedingsmiddelen kunt vinden. Ook in dit boek ontbreekt een handig boodschappenlijstje voor je voorraadkast niet. Nog handiger zijn de pagina’s waarop de auteur laat zien hoe je recepten veganproof maakt: ze toont verschillende opties voor het vervangen van o.a. melk, kaas, yoghurt en ei.  

In hoofdstuk 1, de basis, wordt uitgelegd hoe je verschillende basisingrediënten zelf kunt maken, zoals plantaardige melk, yoghurt, room en boter. Daarna volgen hoofdstukken met vele recepten, van brunch tot snacks en zoetigheden. Tot slot een lijst met verkooppunten van ingredienten die niet zo makkelijk te vinden zijn in de reguliere supermarkt.   Daarmee is het mooi vormgegeven Vegan een compleet kookboek voor de beginnende veganist en een handig naslagwerk voor de gevorderde veganist!

Lees hier de Hebban-recensie.    

Vegadutchie - Jolijn Pelgrum
In haar kookboek wil blogger Jolijn, die sinds juni 2011 haar plantaardige recepten deelt op Vegadutchie.nl, de lezer laten ervaren dat natuurlijk eten ervoor zorgt dat je een gezond lichaam opbouwt dat vanzelf zijn natuurlijke gewicht vindt. ‘Losjes leven en luisteren naar je lichaam, daar gaat het om,’ vertelt ze in haar voorwoord. Pelgrum deelt toegankelijke recepten voor ieder moment van de dag. Het boek is verdeeld in de hoofdstukken: Ontbijt, Smoothies & dranken, Lunch, Avondeten, Toetjes & snacks en als extraatje is er een hoofdstuk met Bodyrecepten. Daarnaast biedt Vegadutchie een overzicht van alle keukengerei, ingrediënten en producten die niet kunnen missen in de plantaardige keuken.   

De recepten zijn niet te ingewikkeld, origineel en afwisselend. Wat Vegadutchie vooral leuk maakt zijn de persoonlijke anekdotes die Pelgrum deelt over het ontstaan van een recept, de variaties die ze aanreikt, en de inspiratiepagina’s waarop ze ingaat op de invloed van eten op je lichaam, maar ook op je hoofd en rest van je leven. Daarnaast is het vrolijkgekleurde en vormgegeven boek een plaatje om te bekijken. Een fijn kookboek voor beginnende veganisten.  

Lees hier de Hebban-recensie. 

Het VB6 kookboek – Mark Bittman
VB6 betekent niets anders dan ‘Vegan before Six’. Het boek is daarmee een beetje een vreemde eend in de bijt, want het is geen volledig plantaardig kookboek. De Amerikaanse auteur (en voedselcolumnist bij The New York Times) Mark Bittman past de methode toe: veganist tot zes uur ’s avonds, daarna flexitariër. Toch is VB6 een interessant kookboek om te noemen.  

Eigenlijk is de methode ontwikkeld als compromis voor de gemiddelde Amerikaan: niet volledig veganistisch eten, maar er wel voor een groot gedeelte de voordelen van meekrijgen. Het is de bedoeling hen een dieet te bieden van minder bewerkt voedsel, minder zuivel, minder suiker en minder chemische ingrediënten, wat ervoor zorgt dat het energiepeil omhoog gaat, zonder dat zij volledig hoeven in te leveren op de geneugten van een hamburger of steak. Nieuwe gewoonten aanleren, dat is de boodschap.  

Hoewel Bittman in het voorwoord verkondigt niet te willen kiezen voor een volledig veganistisch dieet (‘gezien het belang van gevarieerde voeding was veganisme geen optie’), biedt het kookboek wel een kans voor wie het veganisme gedeeltelijk wil uitproberen. Veel van de recepten bevatten tips waarmee afgewisseld kan worden tussen veganistisch of flexitarisch; ze kunnen met of zonder dierlijke ingrediënten worden gemaakt. Een kookboek dat dus uitermate geschikt is voor wie een stapsgewijze en soepele overgang wil maken naar volledig plantaardige voeding.  

De vegarevolutie -  Lisa Steltenpool
De vegarevolutie is meer een gids dan een kookboek. Een groot gedeelte van het boek gaat in op de zogenaamde vegarevolutie, waarin mensen geïnspireerd raken om lekker én plantaardig te eten. En niet alleen omdat het goed is voor je lijf, maar ook voor de dieren, de planeet en de totale mensheid. In het boek legt Steltenpool helder het verschil uit tussen vegetarisme, veganisme, flexitarisme, pescotarisme en fruitarisme en onderscheidt ook de verschillende stromingen binnen deze groepen.  

Daarna drukt ze de lezer met de neus op de niet altijd even rooskleurige feiten die het gevolg zijn van de huidige voedingsindustrie. ‘Toch zorg ik er op mijn eigen lowbudgetmanier voor dat ik elke dag bijdraag aan een betere wereld, zowel op het gebied van gezondheid, milieu, dierenwelzijn als de voedselverdeling in de wereld. En dat allemaal gewoon door veganistisch te eten,’ vertelt Steltenpool. In de daaropvolgende hoofdstukken legt ze per onderwerp uit hoe dat precies werkt.  

Gelukkig komt er ook wat humor aan bod, in de survivalgids voor veganisten (Hoe overleef je in een restaurant, op reis, op het werk en in gezelschap van mensen die jouw eetwensen afkeuren?). Daarna volgen handige overzichten van vervangers voor dierlijke producten in recepten, waarbij Steltenpool ook de niet zulke voor de hand liggende dierlijke onderdelen van de ingrediëntenlijst onder de loep neemt, zoals E-nummers, kleurstoffen en gelatine. Ook gaat ze in op veganisme buiten het plantaardige dieet.  

Vooral door alle deze basisinformatie is het boek een musthave voor elke (beginnende) veganist, maar ook de simpele, maar verleidelijke recepten waarmee de tweede helft van De Vegarevolutie is gevuld, maken het een boek dat niet in je keuken mag ontbreken.
 
Lees hier de Hebban-recensie.  

Thug Kitchen
Thug Kitchen is een Amerikaanse website die zoveel mogelijk mensen aan wil sporen om meer groenten en vooral gezonder te eten. Dat doen ze niet op de conventionele manier: de ondertitel van dit kookboek is niet voor niks Eat like you give a fuck. In gewone mensentaal, maar zonder een blad voor de mond te nemen, delen de schrijvers meer dan 100 veganistische recepten.  

In het inleidende ‘What the fuck is this?’ vertelt Thug Kitchen over hun eigen jeugd waarin ketchup voor groenten doorging, maar dat ook zij de stap naar gezonde voeding hebben kunnen maken. Er is volgens hen een verklaring waarom het de meeste mensen echter niet lukt – of waarom ze het niet willen: ‘Misschien omdat de mensen die steeds tegen je zeggen dat je gezond moet eten zo vreselijk fake overkomen. Er hangt een elitair sfeertje om gezond eten en veel mensen associëren gezond doen met rijk zijn.’  

In Thug Kitchen wordt het tegendeel bewezen, want ‘Niemand hoeft zich te verontschuldigen voor het feit dat hij gezond wil eten en het zou voor niemand nodig moeten zijn te worstelen om z’n gezin beter eten te geven. Je hoeft geen hipster met baard uit een dure wijk te zijn om aandacht te besteden aan wat je eet.’ Ook in dit boek volgt een handig overzicht van basisingrediënten voor je voorraadkast, en slimme handigheidjes om bepaalde recepten naar je eigen hand te zetten.  

De recepten variëren in moeilijkheidsgraad en zijn ingedeeld naar ontbijt, snelle maaltijden, comfort food als soep en stoofpotten, snacks, hoofdmaaltijden en zoete baksels. Allemaal voorzien van extra informatie, variaties en life hacks, prachtige foto’s en hilarische oneliners. Een mooie vormgeving maken het boek helemaal af. Geschikt voor beginnende en gevorderde veganisten, maar absoluut niet voor tere zieltjes.    




Over de auteur

Lindy de Jong

832 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: Veganistische topkookboeken

 

Gerelateerd

Overig

Veganistische kookboeken

op 27 september 2015 door Hebban Crew 55 boeken 3 volgers 1 reactie 1 like