Verbeeldingswerelden: Fels en de Westelijke Territoria
Jürgen vertelt over zijn wereld, de geschiedenis ervan en de volkeren:
Er wordt mij vaak gevraagd wat er uniek is aan mijn wereld en dan is mijn antwoord meestal: niets. Dat klinkt misschien teleurstellend, maar dat is het niet. Weinig fantasywerelden zijn echt uniek. En ik heb mijn wereld ook niet gebouwd met een vooropgezet doel omdat ze een bepaald verhaal willen vertellen. Mijn wereld is als vanzelf gegroeid door de jaren heen en jaar na jaar gedetailleerder geworden.
Dungeon Master
Het is begonnen met wat aantekeningen en een enkele gekrabbeld kaartje om de eerste AD&D adventures waarbij ik Dungeon Master was te faciliteren. Het kreeg nog meer vorm toen ik er wat verhalen in ging situeren. Allengs werden er ook wat ideeën voor romans in verwerkt en ontstond het idee voor het magisch systeem dat er gebruikt wordt.
En dat terwijl ik niet van het woord magie houd. Het is te generiek. In mijn wereld heet het kraft, naar de energie die in en door de aarde en alle levende wezens stroomt. Zij die het kunnen gebruiken heten dan ook geen magiërs, maar krafters. Krafters kunnen die energie niet rechtstreeks gebruiken – ze kunnen er de elementen mee manipuleren. Dus heb je steenkrafters en vuurkrafters en… enfin, het lijkt me duidelijk.
Stammen der Avicenni
De wereld is ook het thuis geworden van de Avicenni, een volk bestaande uit een aantal stammen die ooit vanuit het Noordoosten van de wereld – dus buiten de grenzen van de Westelijke Territoria – naar de kust zijn getrokken. De Avicenni is een dwars volk – een snufje Germaans, een handje Frankisch, een streepje Keltisch – dat in voortdurend conflict is met de Clans ten noorden en de Midrasji ten Oosten.
Dit is het volk waar mijn wereld omheen is gegroeid. De diverse stammen hebben hun eigen identiteit, hebben een trotse en onafhankelijke aard en botsen geregeld met elkaar. Toch is er iets gemeenschappelijks dat hen bindt en dat hen in staat stelt zich te verweren tegen hun vijanden.
Volkeren van de Westelijke Territoria
Het is een van de grootste genoegens van world building om het ontstaan en de groei van deze stammen in kaart te brengen. Van de grote volksverhuizing die hen uiteindelijk naar de Westelijke Territoria bracht, tot de voortdurende botsingen met de Clans en de opstanden van de Felswégan op Fels, de opkomst en het verval van het keizerrijk dat uitmondde in het ontstaan van de Avicenni als politieke entiteit.
Je moet behoren tot de klasse der schrijvers om er lol in hebben al deze details uit te tekenen. Het meeste zal nooit in een boek terechtkomen. Maar het voorziet me wel van alle details die ik nodig heb om mijn wereld overtuigend neer te zetten. Een grabbelton vol feiten waar ik naar believen in kan graaien.
Politiek, gebruiken, regels, heraldiek, cultuur
Ik vind het leuk om de diepte in te gaan en de onderlinge politiek van de diverse stamhoofden neer te zetten, hun gebruiken, regels en wetten op te stellen, de heraldiek, maatschappelijke ontwikkeling, cultuur en handel en gedrag uit te pluizen. Dat geldt dan niet alleen voor de Avicenni, maar voor alle volken van de Westelijke Territoria. De geslepen Asturiërs bijvoorbeeld, bij wie de nomadencultuur nog levendig aanwezig is al hebben ze zich grotendeels in steden gevestigd. En de stammen uit Punt, de riddercultuur van Roncevalle, de eilandencultuur van de Zuideilanden, de Midrasji met hun handelsgeest en handelsimperium…
Een van de uitdagingen waar een schrijver voor komt te staan is de maatschappelijke en technologische ontwikkeling van de volken in de wereld, zowel apart als in interactie met elkaar. Het moet geloofwaardig blijven en het is belangrijk om te zorgen dat je niet in de val trapt die uniformiteit heet. Ze zijn allemaal anders.
Verlichting en (bij)geloof
De Avicenni staan op een technologisch niveau dat ruwweg te vergelijken is met de zestiende eeuw. Met een been in de rationaliteit van de verlichting, met het andere in (bij)geloof en magie… sorry, kraft. Hieronder ligt de aanname dat de Avicenni een egalitaire maatschappij vormen, waar man en vrouw gelijk zijn. Een extra uitdaging die tegen de clichés van het genre in gaat en die me voortdurend voor de vraag stelt: wat voor effect heeft dat op het dagelijkse leven? Op het gedrag?
Anders dan onze wereld
De vergelijking met onze eigen wereld gaat mank zodra je kijkt naar de elementen die niet in onze wereld voorkomen. Zo zijn ze veel verder dan wij met het mengen van stoffen (chemie), het combineren van levende wezens met technologie (de biomechanica), de metallurgie (bioferruchemie) en is er natuurlijk de kraft, die de technologische ontwikkeling een heel andere richting geeft en die behoorlijk veel impact heeft op iets essentieels als oorlogsvoering.
Zo zijn er meer zaken die afwijken van onze eigen wereld – dat is tenslotte de lol van fantasy. Zo bestaat er iets dat door de Avicenni het Tussenrijk wordt genoemd en dat andere namen kent bij andere volken. Het is zoiets als het Droomrijk van de Aboriginals, een andere wereld waar tijd, ruimte en dimensies anders zijn en waar behalve de goden en voorvaderen slechts een enkeling met voldoende beheersing van de kraft kan komen. Dit is een mystiek rijk dat gebruikt kan worden om te reizen – naar elke plek en elke tijd. Je hoeft er alleen de kracht maar voor te hebben.
Overkoepelend verhaal
Natuurlijk is er een overkoepelend verhaal dat alle volken aan elkaar verbindt. Er is een reden dat de stammen die later door Wolf verenigd zouden worden tot het volk der Avicenni vanuit het Noordoosten naar de Westelijke Territoria trokken. Het bestaan van de Orde van de Shanti, zo machtig binnen de Aviceense samenleving, heeft daar ook mee te maken. De oorsprong van de kraft en de kraftdemon die in Invocatie voor zoveel problemen zorgt, passen ook in dat grotere verhaal. Dit is misschien wel wat mijn wereld uiteindelijk uniek maakt, maar wat ik helaas niet kan delen omdat het teveel zou verraden van de boeken die ik nog wil schrijven…
De kaarten zijn getekend door Peter Schravendeel.
Lees verder
Klik hier voor eerdere afleveringen van Verbeeldingswerelden op Hebban.