Listmania /
Verboden of verbannen boeken
Door de eeuwen heen hebben boeken een grote bedreiging gevormd voor staatshoofden en religieus leiders. Niet voor niets hebben vele pausen en dictators in de geschiedenis boeken verbannen of verboden omdat zij in strijd zouden zijn met de heersende 'morele of politieke moraal'. De grootste verbieder was de Rooms Katholieke kerk, maar de laatste grote boekvernietiging die in Europa plaatsvond was in 1933, door de nationaal - socialisten in Hitlers' Duitsland. Zij verbrandden al het werk van degenen die in hun ogen joden, pacifisten, communist, intellectueel of ontaard kunstenaar was. Gevolg was dat elk meesterwerk van de Duitstalige literatuur op de brandstapel terechtkwam.
Een van de recentere (en bekendste) 'verboden boeken' was De Duivelsverzen (The Satanic Verses) van Salman Rushdie. Hier werd zelfs een fatwah over de schrijver uitgesproken voor verraad aan de koran en belediging van de profeet. Vanaf het moment dat het boek verscheen (1988) leefde de schrijver ondergedoken. Pas in september 1998 herriep de Iraanse religieuse leiding de doodstraf voor Salman Rushdie.
Banned Books Week
In september organiseert de American Library Organization (ALA) haar jaarlijkse Banned Books Week onder het motto 'celebrating the freedom to read'. De ALA vraagt zo aandacht voor boeken die geregeld ter discussie staan en soms zelfs geweerd worden uit de bibliotheek en het onderwijs. Bijna de helft van de klassiekers op de Radcliffe Publishing Course Top 100 Novels of the 20th Century is ooit verbannen of verboden geweest.
De top 5:
1. The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald
2. The Catcher in the Rye van J.D. Salinger
3. The Grapes of Wrath van John Steinbeck
4. To Kill a Mockingbird van Harper Lee
5. The Color Purple van Alice Walker
Interessant is dat er nog steeds regelmatig boeken in de ban worden gedaan in Amerikaanse bibliotheken. In 2014 stond bijvoorbeeld De vliegeraar van Khaled Hosseini nog in de top 10 'challenged books'. Onder de 'most frequently challenged authors' vinden we namen als E.L. James (2012), Harper Lee (2011), Suzanne Collins (2010), P.C. Cast (2009) en J.K. Rowling (2002, 2003). Klik hier voor de volledige auteurslijst.
Verboden of verbannen boeken.
Voor onze lijst werd o.a. gebruik gemaakt van de Verboden Boeken-lijst van De Morgen en De Verboden Boeken-reeks van De Volkskrant. Deze lijst is ook een categorie binnen de Hebban Reading Challenge.
Listmania: Verboden of verbannen boeken