Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Column /

Verhalen uit de boekhandel: vakantie?

door Eric Herni 10 reacties
Eric Herni werkt al sinds zijn achttiende in het boekenvak. Sinds twee jaar heeft hij zijn eigen boekhandel in Almere-Haven. In deze nieuwe rubriek deelt Eric tweewekelijks zijn persoonlijke ervaringen in de boekhandel. Soms grappig, soms ontroerend, soms kritisch.

Vakantie…. Bijna iedereen heeft het, drie of vier weken per jaar. Ik kan het mij ook nog wel enigszins herinneren. Vroeger, toen ik nog geen eigen winkel had. Tegenwoordig is vakantie drie dagen achter elkaar vrij hebben als je eigen vrije dag op een dinsdag valt en de maandag daarvoor toevallig een feestdag is. Tweede Paasdag of Tweede Pinksterdag. Blij met een aantal vrije dagen, maar ook een klein beetje de pest in over het feit dat er een dag met omzet wegvalt. Een dag die je eigenlijk gewoon nodig hebt en dus helemaal niet zo gelegen komt. Vakantie is geen optie als je net een winkel bent begonnen en na twee jaar is er nog steeds geen enkele mogelijkheid om een zelfs maar één weekje vrij te nemen. Geen geld voor een vervanger, geen tijd om iemand in te werken om mijn taken over te nemen en sowieso niemand in dienst die meer uren kan draaien om mijn afwezigheid op te vangen.

Zwaar? Ach, het valt wel mee. Genoeg ondernemers werken zes of zeven dagen in de week en met mijn vrije zondag en dinsdag mag ik dus feitelijk niet eens mopperen. Vrij tussen haakjes, want ook als je thuis zit ben je doorgaans nog wel met je winkel bezig. Administratie, rekeningen betalen, piekeren… het hoort er allemaal bij. Gelukkig heb ik geen slapeloze nachten. Het verschil met werken in loondienst is echter wel dat je weet waarvoor je het doet. De winkel is van mij en dus moet ik er offers voor brengen. De eerste jaren zijn zwaar, dat is bekend. De bank wil zijn geld terug, de investeringen die zijn gedaan moeten worden terugverdiend. De beginvoorraad van de winkel, de nieuwe vloer, het meubilair. Het heeft allemaal geld gekost en dus is de winkel niet alleen van mij maar ook van de bank.

Het ondernemen op zich is leuk, de randzaken duidelijk minder. Het is echter wel vol te houden, zolang je alle facturen kan betalen en ook nog een beetje weet over te houden om wat leuks mee te doen. Denk dan niet aan een auto, een groter huis of andere dure uitgaven. Op een vrijdagavond Chinees bestellen, in de maanden augustus t/m juni een abonnement op het voetbalkanaal van Fox Sports. De meeste voldoening zit de eerste jaren vooral in het plezier. De wetenschap dat iedere euro die je met je winkel kan verdienen ook echt van jou is. Dat je zelf kan bepalen of je een boek of tijdschrift opneemt in het assortiment en dat iedere misser en iedere voltreffer op jouw naam staat. Dat laatste had ik in mijn vorige leven in het boekenvak ook, maar nu is het mijn eigen geld en dat is toch een tikkie anders. Leuker, moeilijker. Het zorgt er in ieder geval voor dat je eigenlijk geen tijd hebt om te beseffen dat de rest van Nederland een paar weken vrij heeft gehad.

(c) Cartoon: Jeff Stahler




Vuurdoop van Christien Boomsma

Christien Boomsma bewijst met Vuurdoop eens en te meer dat ze een uitstekende auteur is van spannende jeugdboeken. Al haar boeken hebben een haast magische aantrekkingskracht die ervoor zorgt dat je ze in één ruk moet uitlezen. Vuurdoop, het eerste deel van de serie Verborgen Krachten, is hierop geen uitzondering. Integendeel...

Vuurdoop verscheen in februari bij De Vier Windstreken.



Over de auteur

Eric Herni

222 volgers
800 boeken
46 favoriet
Boekverkoper


Reacties op: Verhalen uit de boekhandel: vakantie?

 

Gerelateerd