Listmania /
Vertaalde Amerikaanse fictie in het najaar
Op de Hebban verwachtpagina vind je inmiddels een groot deel van het aangekondigde aanbod, maar de redactie zal de komende weken haar best doen opmerkelijke boeken uit de enorme stapels brochures uit te lichten. In deze tweede aflevering aandacht voor Amerikaanse fictie, die dit najaar in Nederlandse vertaling verschijnt. Literatuur om je op te verheugen!
Stoutmoedig verhaal
We beginnen met een uitzondering, deze titel verschijnt namelijk al in augustus, ruim voor het najaar. Wie storm zaait is de Nederlandse vertaling van T.C. Boyle’s laatste roman The Harder They Come. Met 24 romans en talloze prijzen, waaronder de PEN/Faulkner Prize voor het beste boek van het jaar (Duyvels end, 1988) en de Robert Kirsch Award 2014 voor zijn gehele oeuvre, is Boyle een van de grootste auteurs van Amerika.
‘Wie storm zaait gaat over de drang naar totale onafhankelijkheid en de dorst naar geweld, en hoe deze twee hand in hand gaan. Een analyse van de Amerikaanse samenleving 'die rafelt aan de randen'. Boyle weet als geen ander zijn vinger op de polsslag van de tijd te leggen’, zo meldt de flaptekst. De verwachtingen zijn hooggespannen! The Harder They Come werd in de VS en Duitsland al enthousiast ontvangen:
‘T.C. Boyle flikt het hem weer, en hij schrijft complexer en rijker dan ooit. Van het ijzingwekkende begin tot het bedachtzame einde is het duidelijk dat hier een meesterlijk en stoutmoedig verhaal wordt verteld. Wie storm zaait is Boyle’s krachtigste en vitaalste roman tot nu toe.’ - New York Times
‘Verdomd goed verteld. De roman is niet alleen een spannend verhaal over escalerend geweld, het is ook een analyse van de Amerikaanse samenleving die rafelt aan de randen - soms met dodelijke gevolgen.’
- WELT.de
Na twaalf jaar komt Boyle van 3 tot en met 5 september weer naar Nederland, om onder andere tijdens Border Kitchen op te treden. Het John Adams Institute organiseert op 5 september een speciale avond in Paradiso.
Wie storm zaait verschijnt half augustus bij Meridiaan Uitgevers.
Ontzagwekkend verhaal over identiteit, jeugdig idealisme en geheimen
Purity, de bijna 600 pagina’s tellende nieuwe roman van Jonathan Franzen ligt in september in de Amerikaanse boekhandels. Wie het boek liever in het Nederlands leest hoeft niet lang te wachten, de vertaling wordt uitgegeven door Prometheus en verschijnt bijna gelijktijdig in Nederland.
Zuiverheid verhaalt over Purity Tyler, die na een traumatische gebeurtenis in een jongerenhuis besluit op zoek te gaan naar haar geheimzinnige onbekende vader. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze de wereldberoemde internethacker Andres Wolf, die een groot geheim uit het verleden met zich meedraagt, waar Purity nog geen weet van heeft.
Jonathan Franzen maakte naam met zijn roman The Corrections (De correcties), waarvan internationaal miljoenen exemplaren werden verkocht en waarmee hij de National Book Award 2001 won. Ook Freedom (Vrijheid), waarin hij het Amerikaanse leven in de eenentwintigste eeuw verkent, werd lovend ontvangen. Zuiverheid is een nieuwe stap in zijn oeuvre en wordt nu al beschouwd als de belangrijkste Amerikaanse roman van 2015. Op 18 oktober is Franzen in België, waar hij door de Vlaamse schrijfster Saskia De Coster wordt geïnterviewd tijdens het Bozar stadsfestival in Brussel.
Zuiverheid verschijnt in september bij Uitgeverij Prometheus.
Rauw en authentiek debuut over vriendschap, dromen en ambitie in tijden van oorlog
De wegen van twee vrienden worden op een dag gedwongen gescheiden: Mickey wordt als militair uitgezonden naar Bagdad en Halifax verhuist voor zijn studie naar Boston. En dat terwijl ze samen zouden gaan studeren. Door een Wikipedia pagina over zichzelf bij te houden ‘vol slimme, grappige updates die gaandeweg een steeds tragischer, poëtischer tijdsdocument vormen’, blijven de vrienden met elkaar in contact. Dit is het verhaal van Oorlog onder Encyclopedisten (War of the Encyclopaedists), geschreven door Christopher Robinson en Gavin Kovite, van wie eerder werk in verschillende literaire tijdschriften verscheen.
‘Net zo bizar, hilarisch en verwoestend als het afgelopen decennium. Oorlog onder Encyclopedisten is een schitterend portret van het Amerika in de vroege jaren van de Irakoorlog. Christopher Robinson en Gavin Kovite’s roman is verrassend en origineel, en tegelijkertijd een coming-of-ageroman, een oorlogsgeschiedenis en een verhaal van de ongeïnteresseerde millenniumgeneratie voor wie de oorlog nauwelijks heeft plaatsgevonden’
- Phil Klay, auteur van Oorlogsverhalen, winnaar van de National Book Award 2014
Oorlog onder Encyclopedisten verschijnt in september bij Lebowski Publishers.
Literair debuut over kunst, de punkscene, New York en de jaren zeventig
Wat gebeurt er eigenlijk achter de gesloten deuren van een vervallen rijtjeshuis in de East Village? En heeft dit iets te maken met een schietincident in Central Park op Oudejaarsavond 1976? De ontrafeling van dit centrale raadsel van Stad in brand brengt een aantal onvergetelijke personages bij elkaar, uit allerlei uithoeken van New York City, zo valt te lezen op de flaptekst.
Uitgeverij Atlas Contact kondigt Stad in brand van Garth Risk Hallberg aan als 'het grootste debuut van 2015'. De auteur liet zich voor dit boek inspireren door de nasleep van 9/11. Vlak na deze aanslagen kreeg Hallberg een soort visioen. Hij schreef het direct op, maar stopte het fragment weg omdat hij het naar eigen zeggen nog niet in zich had om dit boek te schrijven. Jaren later vond hij het fragment terug en werkte het zes jaar lang in de avonduren uit tot deze roman.
Stad in brand verschijnt in oktober bij Uitgeverij Atlas Contact.
Wervelend epos
Fans van John Irving kunnen hun geluk op in november, als de veertiende roman van deze grootmeester verschijnt. Avenue van de Mysteriën omvat thema's als het noodlot en de werking van het geheugen en speelt zich af in Mexico, de Filipijnen en de VS. Daarmee keert Irving terug naar thema's waarmee hij een van de meest geliefde en bewonderde auteurs ter wereld werd, zo is te lezen in de najaarsbrochure van de uitgeverij. John Irving brak in 1978 internationaal door met De wereld volgens Garp, waarmee hij de National Book Award won. Voor het scenario dat hij schreef naar zijn roman De regels van het ciderhuis ontving hij in 2000 een Oscar.
Avenue van de Mysteriën verschijnt in november bij Uitgeverij De Bezige Bij.
Sobere, wonderschone roman
Ash is een held, volkslegende en meesterlijk krijgsman. Ash is een geboren leider en een meedogenloze en onverschrokken soldaat. Maar Ash heeft een geheim. Galante Ash is een vrouw. Dit is haar verhaal.'
Na T.C. Boyle publiceert Meridiaan in oktober een andere adembenemende roman, Nimmerthuis. In amper 250 pagina's wordt een onbelichte kant van de Amerikaanse Burgeroorlog beschreven, een kant waarin vrouwen vermomd als man meevochten. Dit is de eerste roman van Hunt die in het Nederlands wordt uitgegeven.
'Een sobere, wonderschone roman, die zo intens over Amerika en de taal van Amerika gaat dat de zinnen uit de aarde zelf lijken op te rijzen'. Laird Hunt mag zichzelf gelukkig prijzen met zoveel lof van collega-auteur Paul Auster.