Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Verwacht in najaar 2021: de keuze van Debbie

door Debbie (Hebban Crew) 55 reacties
Voor boekenvakkers is er maar weinig leuker dan bladeren door de tientallen aanbiedingsbrochures van uitgeverijen. De Hebban Crew gaat je de komende tijd informeren over de boeken waar zij naar uitkijken. Redacteur Debbie kiest haar krenten uit de pap met deze selectie verwachte boeken uit het najaarsaanbod van Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen.

Debbie van der Zande (1977) kon niet kiezen tussen beesten en boeken. Ze werkte al sinds haar 19e in dierenasiels en is uiteindelijk beland in de boekhandel. In 2014, bij de geboorte van Hebban.nl, werd het roze voor haar ogen en verliet ze na dertien jaar de boekhandel om zich op dit nieuwe avontuur te storten. Beesten zijn er nog steeds, er worden geriatrische katten uit asiels getrokken en sociaal-onhandige honden opgevangen. Haar boekenkast is beroemd, berucht en, naast dit uitgebreide artikel, een bewijs van het feit dat ze geen maat kan houden. Ze is een trotse geek.

Volg Debbie Debbie's favoriete boekhandel

Sciencefiction & fantasy

augustus 2021
(4)
Anthony Ryan kan geen dunne boeken schrijven. Zijn seriedelen zijn altijd bakstenen. The Pariah is een eerste deel van 'The Covenant of Steel', een nieuwe reeks.
september 2021
(33)
Een nieuwe serie van 'Nimmernacht'-auteur Jay Kristoff. Dark fantasy. Geïllustreerd. Dat is niet eens een moment nadenken waard. Tuurlijk gaat die op mijn verlanglijstje!
oktober 2021
(6)
Van de auteur van The Ten Thousand Doors of January en The Once and Future Witches komt een nieuw boek. Een hervertelling van Doornroosje, met Arthur Rackham-illustraties? Musthave!
september 2021
(12)
Christina Henry schrijft beestachtig leuke, maar even brute hervertellingen van sprookjes. Je bent niet meer dezelfde als je haar versie van Alice in Wonderland leest. Nu gaat ze bezig met Sleepy Hollow...

oktober 2021
(1)
Lavie Tidhar is een heel interessante auteur. De flaptekst van zijn nieuwste roman The Escapement begint met 'Westerns, surrealism, epic fantasy, mythology, and circus extravaganzas' en dan rinkelt bij mij de kassa al.
november 2021
(0)
Charlie Jane Anders komt met een verhalenbundel en haar werk is zo bijzonder en stopt maar niet met genomineerd worden voor prijzen. In september verschijnt overigens nóg een boek van haar. Never Say You Can't Survive gaat over hoe het verzinnen en schrijven van verhalen je door moeilijke tijden kan helpen.
oktober 2021
(3)
Een standalone van de 'Rosewater'-auteur Tade Thompson. Deze space opera wordt al geprezen door Alastair Reynolds en Martha Wells, de groten in het vak. Dan is er geen twijfel meer.
september 2021
(0)
Een eerste deel van een gelijknamige reeks. Sylvain Neuvel noemt het 'breathtaking prose', 'simply masterful' en beschrijft het als 'a perfect hymn to otherness and the beauty of the strange'.

oktober 2021
(3)
Van de Zuid-Koreaanse auteur Un-Su Kim konden we vorig jaar kennis maken met zijn thriller De Plotters. The Cabinet is een heel ander soort roman, schat ik in. Grappig, apart, mooi? Het won Zuid-Korea's belangrijkste literaire prijs al.
oktober 2021
(2)
Van Dalcher kennen we Vox, dat in 2019 naar het Nederlands werd vertaald. Het boek kreeg hier een matige ontvangst en vervolgromans zijn niet meer vertaald. Femlandia is een veilige haven voor vrouwen, een plek waar ze kunnen leven zonder mannen. Veilig, of... misschien toch niet?
oktober 2021
(0)
Ik ben dól op folktales. Ik ben ook dól op Mammoth Books (een Engelstalige reeks van thematische verzamelbundels. Ik ben te teer voor horror, maar ik kan niet wachten om me hier de tandjes van te schrikken.
september 2021
(0)
Shirley Jackson overleed al in 1965, maar is nog geenszins uit het lezersgeheugen verdwenen. Ze schreef veel horror, vooral in korte vorm. Ellen Datlow, een legendarische 'editor' verzamelde korte verhalen geïnspireerd door of als tribuut aan Jackson. Heel mooie auteurslijst!

Literatuur & romans

oktober 2021
(71)
Een debuutroman, een 'beklemmende roman over de keuzes van moeders en de volharding van vrouwen.' Ik lees graag over sterke vrouwen en kan de witte hoofdpersoon soms missen als kiespijn (wat zijn het er veel!).
november 2021
(210)
Anne Eekhout is voor mij een van de weinige auteurs in de Nederlandse literatuur die echt interessant, origineel en speculatief werk weet te brengen. Haar nieuwe roman gaat over de jonge Mary Shelley, auteur van onder andere Frankenstein.
januari 2022
(198)
Een debuutroman waarin een gelukzoekende Ier een tot slaaf gemaakte zwarte vrouw treft. Henry en Sarah worden verliefd in een tijd (1848) waarin dat niet mag en kan. Zal hun liefde sterk genoeg zijn om de beperkingen van een maatschappij, waarin hun relatie als illegaal en immoreel wordt gezien, te overwinnen?
september 2021
(85)
Richard Powers schrijft geëngageerde romans. Powers is in zijn proza bezorgd over natuur en Moeder Aarde en toont dat in zijn nieuwste roman, Verwilderd, opnieuw. Hoe moeten wij onze kinderen de waarheid vertellen over onze prachtige, bedreigde planeet?
oktober 2021
(52)
Het boek verscheen oorspronkelijk in 2020 en wordt nu vertaald in het Nederlands aangeboden. Het won alle prijzen inmiddels en ook wij kunnen er niet omheen. De nachtwaker is gebaseerd op het leven van Erdrichs grootvader en gaat over de onderdrukte oorspronkelijke bewoners van Amerika.
januari 2022
(26)
Machado schrijft vooral kort werk en is niet eerder naar het Nederlands vertaald (haar veelgeprezen verhalenbundel Her Body and Other Parties is aangekondigd, maar volgens mij nooit verschenen). De cover van In het droomhuis bevat het woord 'roman' en het wordt ook als fictie uitgegeven, maar het is in feite non-fictie. Machado beschrijft haar gevoelens, gedachten, ervaringen en veel meer rond een overweldigende, maar uiteindelijk giftige relatie.
januari 2022
(32)
Romans over een leven in de wildernis vind ik fascinerend. Wellicht omdat ik het zelf graag wil. In Nederland kom je geen beren tegen, zoals de hoofdpersoon in deze roman, maar je komt er voldoende van het andere soort gevaar uit deze roman tegen ...
oktober 2021
(3)
En romans rond de connectie tussen mens en dier zijn ook een favoriet van me. In dit geval zullen de kippen geen gelijkwaardig personage zijn, maar meer een doel om overvloedige en ineens overbodige moederliefde aan kwijt te kunnen. Triggerwarning: deze roman gaat over een miskraam.

Non-fictie

oktober 2021
(5)
Een vervolg, in enige vorm, op Leven als een beest. Het doorgronden van de menselijke geest intrigeert mij. Ik wil ook wel de antwoorden op alles of nou, toe maar, in ieder geval een beetje inzicht in de warboel. Het boek belooft te vertellen hoe we het beste op aarde kunnen leven en dat is iets waar we op dit moment allemaal mee bezig zouden moeten zijn.
oktober 2021
(70)
Jane Goodall is mijn heldin. Als ik later groot ben, wil ik haar worden. Tussen alle paniekberichten, onheilstijdingen en einde-wereld-verhalen, komt zij met een boek vol hoop. We moeten wel echt iets gaan doen, maar dat kunnen we ook, volgens haar.
november 2021
(40)
Zou jij het aandurven? Huis en haard verlaten en jaren tussen de rendieren gaan wonen? Laura deed het. Ze onderzoekt in Winter met veel warmte wat het betekent om ergens echt bij te horen.
oktober 2021
(1)
Hekserij, ik had er zo graag in geloofd. Er zit zo veel gezelligheid en richting in die rituelen en bovendien is er een sterke connectie met de natuur. Ik ben te nuchter voor religie, bijgeloof of hekserij, maar soms spijt me dat wel.

november 2021
(3)
Het superioriteitssyndroom van de mens kan ik vaak niet uitstaan. Waarom denken we zo veel beter te zijn dan andere levende wezens? Zij kunnen niet wat wij kunnen, maar wij kunnen niet wat zij kunnen. Een beetje respect voor elkaar is op zijn plaats. Mariska Kret geeft ons wat inzicht in de verschillen én overeenkomsten tussen mens en dier.
januari 2022
(7)
De titel vind ik fascinerend, de cover prachtig en het onderwerp brak mijn klomp een beetje. Want ja, als wij uit het raam kijken zien we niet een natuur die er altijd zo heeft uitgezien. Marc Argeloo vertelt ons hoe we vergeten zijn hoe de natuur er vroeger uitzag.
oktober 2021
(23)
Vrouwenrechten. In 2021 zijn we nog nergens, zeker niet in bepaalde delen van de wereld. Het is zo belangrijk dat we onszelf op de hoogte blijven stellen van wat er waar gebeurt en wat er aan gedaan kan worden.
januari 2022
(216)
En alweer een 'vertrekboek'. Dit keert gaat Irwan Droog op een piepklein eilandje in Noorwegen wonen. Het leven zal er zo anders zijn dan in het drukke Nederland, waar alles binnen handbereik is. Fascinerend!

Thrillers

oktober 2021
(301)
Het donker van Emma Haughton is geen debuut, maar wel de eerste vertaalde thriller die we van haar mogen begroeten. 'Een huiveringwekkende, claustrofobische thriller met sterke personages en een geweldige setting.'
november 2021
(130)
Dit is dan wel weer een debuut en wel 'een briljante en hoogst originele thriller over schuld, trauma en straf, tegen de achtergrond van een gemeenschap die onderhevig is aan veranderingen.' Ik ben nooit zo goed met boeken waarin dieren worden mishandeld of gedood, maar dit lijkt me toch wel een razendgriezelige thriller.
januari 2022
(53)
Opnieuw een 'claustrofobische' thriller, waarin een jong meisje uit een klein, religieus stadje spoorloos verdwijnt. 'In dit kruitvat vol kleinsteedse woede kan van alles gebeuren en daar is maar één vonkje voor nodig. '
november 2021
(244)
Een nieuwe thriller van Gouden Strop-winnaar Dominique Biebau, een 'ijzingwekkend verhaal over geheimen en schaduwen die tussen mensen en bomen hangen.' De flaptekst is mysterieus...

Bekijk hier de volledige verwachtlijsten

Literatuur & Romans Thrillers & Spanning Non-Fictie Feelgood Fantasy & sciencefiction Young Adult Kinderboeken



Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1124 volgers
582 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Verwacht in najaar 2021: de keuze van Debbie

 

Gerelateerd