Verwachte boeken | Geografie, moeders en martelaars
De gekozen titels zijn door de Hebban Crew geselecteerd uit het weekaanbod. Voor de volledige Verwacht-lijst kijk je hier.
Als een duveltje uit een doosje sprong Mélissa Da Costa dit voorjaar tevoorschijn met haar debuut Al het blauw van de hemel. Deze roman over dementie en een bijzondere roadtrip door de Pyreneeën, die ze in eerste instantie zelf uitgaf, werd vrijwel meteen omarmd door het lezerspubliek en prijkte het laatste half jaar continu op positie 1 of 2 van de Hebban Rank. Het werd het meest gelezen zomerboek op Hebban. Aangezien ze in het Frans al meerdere romans heeft gepubliceerd, ligt er nog wel een voorraad boeken om te vertalen. En dat betekent dat we nu al een tweede roman van haar mogen ontvangen, De dagen die komen.
'Roman' klinkt het op de cover van Buitengewoon briljante wezens van Shelby Van Pelt, maar het is ook wel een beetje een feelgoodverhaal en een cosy crime. Een boek voor iedereen, over een heel intelligent zeewezen en een verdrietige moeder. Het derde boek in deze rij is redacteur Debbie op het lijf geschreven, vanwege de titel, de sfeer én het feit dat het om korte verhalen gaat. Rare, vreemde verhalen. Wie wil dat nu niet? Het laatste boek is een epische fantasy, geïnspireerd op muziekfestival Tomorrowland. Nu wordt er niet zo heel veel sciencefiction of fantasy in Nederland uitgegeven, dus dit boek valt sowieso al op, maar de connectie met een muziekfestival maakt het des te interessanter. Net geen klepper, maar nog steeds een aardig omvangrijk boek.
Moeders en martelaars
De gemiddelde fictielezer pakt niet heel vaak een non-fictieboek op en dat is jammer, want er is zo veel verscheidenheid te vinden in dit enorme genre dat tig subgenres overkoepelt. Wat denk je van een nieuw boek van Jolande Withuis, de auteur van een tiental boeken, waaronder het vorig jaar verschenen Vrouw en vrijheid. Een boek waarvan onze recensent zei: 'De schrijfster zet hiermee wel de discussie [over diversiteit, red.] op scherp zonder belerend te zijn.' In dit nieuwe boek van haar hand vertelt ze over het leven van haar eigen moeder en de opvoeding die zijzelf hierdoor kreeg.
Deze week verschijnt het boek van Aleksej Navalny, waaraan hij is begonnen te schrijven na zijn vergiftiging in 2020. Slechts weinigen zullen begrijpen waarom hij terugkeerde naar Rusland, waarna hij meteen werd gevangengezet. Navalny was er altijd van overtuigd dat verandering niet kan worden tegengehouden en onvermijdelijk zal komen. Laten we hopen dat hij gelijk zal krijgen. Rusland komt ook ter sprake in een nieuw boek van Tim Marshall, waarin hij uitlegt hoe grenzen, grondstofvoorraden en de loop van rivieren de loop van de wereldgeschiedenis nog altijd bepalen. Hij brengt tegelijkertijd een ander boek uit dat meer vooruit kijkt naar wat komen gaat, De toekomst van geografie licht toe hoe de nieuwe ruimterace het leven op aarde radicaal zal veranderen.
Tot slot nieuwe avonturen rond Caaf. Paulien Cornelisse was onlangs niet alleen in het nieuws omdat ze het Boekenweekessay van 2025 zal schrijven, maar ook omdat er helaas kanker bij haar is aangetroffen. Ben jij net als Cavia, die met open, en regelmatig wat verwarde, blik, haar nieuwe collega’s tegemoet treedt en zich laaft aan schriftjes, gummetjes en de centrale verwarming op haar werkplek?
Romantiek in kerstsferen
Het is half oktober en er is niet meer aan te ontkomen. De winterse sferen en kerstthema's zijn overal zichtbaar in de verwachte boeken-lijsten. Vooral het feelgoodgenre viert (kerst)feest, want de ultieme romantiek vind je voor het haardvuur, in de vrieskou, bij ongemakkelijke kerstvieringen en wellicht met een beetje hulp van de glühwein. De nieuwe serie 'Het Magnoliahof' draait om vier ondernemers rondom een pittoresk plein. De 'Hope Island'-serie wordt juist afgesloten met een derde deel, waarin Edens romantische droom misschien eindelijk uitkomt? De welbekende roadtrip waarin je op elkaars lip zit, terwijl er al een broeiende spanning hangt, komt langs in Opgescheept met jou van Courtney Walsh. Voor welk romantisch avontuur val jij?
We sluiten deze redactionele selectie van alle verwachte boeken van komende week af met een Young Adult-roman, die toch ook weer voor een veel bredere lezersgroep geschikt is dan alleen voor de Young Adult-doelgroep. Er zit een beetje romantiek in, een beetje spanning en mysterie, een Bridgerton-achtige setting. Dus ben jij al lang grijs en met pensioen? The agency for scandal van Laura Wood mag je toch ook lezen!
Elke week boekentips in jouw genre
Boeken die binnenkort verschijnen vind je in één handig overzicht: de Hebban Verwacht-lijst. Je kunt de volledige lijst bekijken of filteren op genre en taal. Zo vind je snel en makkelijk wat je zoekt. Om wekelijks uitgelichte boekentips te ontvangen, meld je je aan voor de weekend-editie van de Hebban nieuwsbrief.