Verwachte boeken | Theedrinkende detectives en moordende eilanden
De gekozen titels zijn door de Hebban Crew geselecteerd uit het weekaanbod. Voor de volledige Verwacht-lijst kijk je hier.
Cosy crime is maar een raar genre, want hoe gezellig kan moord en doodslag nu zijn? Als zestigjarige vrouw een moordmysterie oplossen, slechts ondersteund door een sterk kopje thee, dat kan alleen Vera Wong en haar ongevraagde advies aan moordenaars zijn. We hebben volgende week een interview met auteur Jesse Sutanto voor je, waarin ze toelicht wat voor haar de kenmerken zijn van het cosy crime-genre: 'Tijdens het lezen moet je je de hele tijd op je gemak voelen. Geen moment mag je bang zijn, zoals je bij een thriller misschien wel kan zijn. De lezer moet ook de hele tijd het gevoel hebben dat het goed afloopt.'
Een nog nieuwer genre is 'healing fiction', troostende romans zonder ingewikkeld plot met thema's zoals empathie, genezing, moed en solidariteit. De perfecte keuze voor de aankomende donkere dagen. Het zijn vaak vertragende romans met een stukje inspirerende traditie uit de Aziatische landen. Een tikje filosofisch, een beetje hartverwarmend. Zo ook 108 gongslagen van Yoshimura Keiko, waarin klusjesman Sohara Mamuro een brief van een oude vriend ontvangt die zijn leven op de kop zet.
Griezelige eilanden
Na het verzetten van de klok is het 's avonds al vroeg donker de komende maanden en die sfeer leent zich goed voor het lezen van thrillers. We hebben de komende week een nieuwe Jeroen Windmeijer. De wraak van Balthasar is het tweede deel in de 'Delft'-reeks, maar het is wel afzonderlijk van het vorige boek te lezen. Je kunt je overigens nog aanmelden voor een online leesclub met dit boek. We delen vijftien exemplaren uit aan enthousiaste leesclubdeelnemers. Zoals we van Windmeijer gewend zijn, komen mysteries uit het verleden weer flink spoken in het heden. Ook Alex Ahndoril, het nieuwe pseudoniem van auteursduo Lars Kepler, komt met een tweede deel in de serie 'De sleutel'.
Bernice Berkleef en Darby Kane komen allebei met een standalone. Berkleef zoekt het in haar nieuwste thriller Ontmaskerd op Ameland, waar aan de vooravond van de Sunneklaas-viering de spanning toeneemt. Ook Kane situeert haar thriller Ik weet wat je hebt gedaan op een afgesloten, beperkte locatie, eveneens een eiland. Dit soort 'locked room'-mysteries zijn spannend, omdat je weet dat de dader, het slachtoffer en alle eventuele getuigen allemaal op diezelfde locatie zitten. Vooruit, een eiland is wat groter dan een kamer, maar het principe blijft hetzelfde, die eilanden zijn eng en de moordenaar zit misschien wel naast je op het strand.
'Het is deze week een selectie vol zachtaardig werk, van healing fiction tot cosy crime tot nog knussere fantasy. In potentie vind ik dit heerlijke boeken. Ik word blij van de verhaalbeschrijvingen, krijg een warm gevoel van de gemoedelijkheid die uit deze boeken stroomt en tegelijk word ik gillend gek van zo veel geluk en tevredenheid. Grote literatuur, met dramatische gebeurtenissen groot gebracht of kleine ervaringen subtiel gebracht, maar altijd indringende thema's, dat is mijn ding. Het is als een heroïnejunk die niet meer high kan worden van een kleine dosis, ik heb het zwaardere spul nodig. Boeken waarover ik, na het dichtslaan, dagen kan nadenken. Verhalen die me achtervolgen, die aan me blijven plakken en mijn DNA wijzigen in dat van een steeds rijkere lezer. Toch wil ik heel graag kunnen genieten van een beetje luchtigheid en daarom ligt Emily Wildes encyclopedie der feeën nu op mijn nachtkastje. Geef me het licht!' – Hebban-redacteur Debbie
'Bookbound'
Van TJ Klune las ik nog alleen Het boomhuis in het bos, ons tweede Hebban Boek van de Maand. Soms lees je van een auteur een boek dat best een stevige impact op je heeft, maar waardoor je juist ook niet heel snel een volgend boek van die auteur oppakt, hoe mooi je het ook vond. Lezen is een flinke investering. Het is prima om gaandeweg in een boek verstrikt te raken, emotionele fragmenten te lezen en enorm 'bookbound' achter te blijven (dit is een zelfverzonnen woord voor het niet kunnen loslaten van een boek na het omslaan van de laatste bladzijde). Maar om al vooraf te weten dat een boek je energie gaat kosten en emotioneel gaat maken ... daar huiver ik voor! Ik weet dat Klune prachtige boeken schrijft, misschien heb ik de moed nog eens. Met Ergens in de azuurblauwe zee gaat hij terug naar het eiland Marsyas, dat we leerden kennen in Het weeshuis in de azuurblauwe zee.
Elke week boekentips in jouw genre
Boeken die binnenkort verschijnen vind je in één handig overzicht: de Hebban Verwacht-lijst. Je kunt de volledige lijst bekijken of filteren op genre en taal. Zo vind je snel en makkelijk wat je zoekt. Om wekelijks uitgelichte boekentips te ontvangen, meld je je aan voor de weekend-editie van de Hebban nieuwsbrief.