Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Verwachte boeken | Over pottenbakken, rouw en afschuwelijke wezens

door Hebban Crew 10 reacties
Je nieuwe favoriete boek vind je op Hebban en natuurlijk helpen we je daarbij. Elke vrijdag licht de Hebban Crew een fijne selectie boeken uit die de komende week zullen verschijnen. Deze week hebben we natuurlijk weer healing fiction voor je, want dat kunnen we momenteel allemaal wel gebruiken door de staat van de wereld.

De gekozen titels zijn door de Hebban Crew geselecteerd uit het weekaanbod. Voor de volledige Verwacht-lijst kijk je hier.

Op het derde avontuur in 'De memoires van Abel Sikkink' van Bert Wagendorp zitten 50 Hebban-lezers te wachten. Het eerste boek, Phoenix, is door ruim 700 mensen op Gelezen gezet en bij het tweede boek, Kalle, dook dat aantal al 300 naar beneden. Dat zegt niets over de kwaliteiten van deze serie, het is een bekend fenomeen rond reeksen. Het eerste deel heeft altijd de meeste lezers, want dat is nu eenmaal waar je moet beginnen. Misschien haken mensen af na het eerste boek, lezen ze liever iets nieuws of hebben ze de publicatie van het nieuwe deel gemist. Je ziet het bij bekende series als 'De zeven zussen' en 'Harry Potter' ook. Misschien is de verschijning van Paris over de nieuwe belevenissen van de vrienden Abel en Kalle voor jou wel aanleiding om nu de eerste delen op te pakken. De serie leest als een volwassen jongensboek, spannend, enerverend én leerzaam.

Een echte 'healing fiction' is Pottenbakken voor geluk van Yeon Somin, vertaald door Mattho Mandersloot en David Pfaff. Het verhaal vertelt over de kennismaking met dit oude ambacht en de genezende werking van de hitte die uit de oven komt. Heb jij ook een burn-out? Ga pottenbakken! Healing fiction is een lief genre dat het zich kan veroorloven de werkelijkheid een beetje vereenvoudigd weer te geven. Was het leven maar echt zo eenvoudig. Toch is het een troostend boek en kan er zeker een helende werking uitgaan van met je handen werken en uit je hoofd stappen.

Verhalen
(0)
Twaalf stukken die zo'n zestig levensjaren omvatten en Almodóvars drang weerspiegelen om van elke nabije ervaring een verhaal te maken.
Abel Sikkink #3
(91)
Voor het eerst sinds ze jongetjes waren reizen Abel en Kalle naar hun geboortestreek. Abel zet de zoektocht naar zijn broertje voort.
Bitterzoete roman
(12)
Fuyuko Irie is een freelance redacteur in het Tokio van halverwege de dertig. Ze voelt zich misplaatst en machteloos, tot ze opeens besluit dat het genoeg is.
Healing fiction
(20)
Jungmin ontdekt en omarmt het pottenbakken. Bij de intense hitte van de keramiekoven warmt ook haar hart langzaam weer op.

Een boze heks en een enge kist

Een van de boeken hieronder is natuurlijk niet echt nieuw. Sterker nog, het is dertig jaar terug al verschenen en jaren geleden in Nederlandse vertaling uitgekomen onder de titel Slecht. Wicked van Gregory Maguire wordt op dit moment opnieuw uitgegeven, vanwege de gelijknamige muzikale verfilming ervan met Cynthia Erivo (als Elphaba) en Ariana Grande (als Glinda) in de hoofdrollen (bekijk de trailer). Het boek is dermate lang geleden uitgekomen, dat het inmiddels nieuw is voor hele generaties. Kende jij dit coming of age-verhaal over de boze heks van het westen nog niet? Ontdek dan nu wat er achter haar daden zit.

Een verloofd stel wordt door een lawine gedwongen te schuilen in een grot. Na de ontdekking dat de grot geen grot is, maar een eeuwenoud begraven schip, komt een team van onderzoekers en geleerden een kijkje nemen. Uiteraard breken ze de enge, mysterieuze kist open die ze daar aantreffen (wie weleens horror leest of kijkt, gilt nu 'Nee, niet doen!') en vinden ze iets onverklaarbaars. Als dan een sneeuwstorm ze afsluit van de rest van de wereld, blijken ze niet alleen te zijn. Christopher Golden schreef dit eerste boek in een reeks rond 'vreemde wetenschap'-onderzoeker Ben Walker in 2017. Hij schreef al tientallen boeken, maar dit is slechts de derde Nederlandse vertaling. Wie Thomas Olde Heuvelts Orakel heeft gelezen, is vast wel even klaar met mysterieuze eeuwenoude schepen, maar toch is het juist dan een aanrader voor je.

Ark van Noach
(9)
Wanneer een pas verloofd stel de berg Ararat in Turkije beklimt, dwingt een lawine hen om onderdak te zoeken in een grot die is bedekt door sneeuw.
Doggerland #7
(83)
Wanneer Karen een telefoontje van de politie krijgt over een verdwijning, grijpt ze de kans om aan het familiefeest te ontsnappen.
Feelgoodroman
(366)
Kira haat kerst, wat best onhandig is, aangezien ze net een kerstboombedrijf heeft overgenomen in het veel te schattige Dream Harbor.
Verfilmd
(44)
In Oz leeft Elphaba, met haar smaragdgroene huid. Dieren die begiftigd zijn met een stem en ziel lopen er gevaar. Elphaba doet alles om hen te helpen.

'Heel goed ben ik niet met griezelige dingen. Redacteur Anouk zoekt de horror veel vaker op en heeft daar eindeloos veel plezier in. Ik vind al die spanning en stress in afwachting van helse schrik maar een lijdensweg. En toch is het zo lekker om met wilde hartkloppingen te lezen, uiteraard wel met alle lampen in huis aan. In het buitenland is Ararat van Christopher Golden inderdaad uitgegeven als horror en dat is ook wel passend als er in een duistere grot een afschuwelijk wezen met hoorns wordt gevonden. In Nederland kennen we niet echt een traditie met het geschreven woord in dit genre. Op de cover van de Nederlandse uitgave staat dan ook het genre "thriller" geprint. Stiekem is het gewoon horror en mag jij je voorbereiden op een heel angstige leeservaring.' – Hebban-redacteur Debbie

Wetenschap en verlies

Er verschijnen ontzettend veel boeken over rouw. Altijd al, niet specifiek nu. Het verlies van een dierbare is iets dat ons allemaal op den duur gaat overkomen. Rouw is een universele ervaring en emotie. Sarah Tarlow is archeologe en doet wetenschappelijk onderzoek naar hoe mensen begraven werden en hoe men afscheid nam van dierbaren in vroeger tijden. Als haar partner plotseling ziek wordt en snel achteruitgaat, bevindt ze zich ineens in de rol van mantelzorger. Al haar jarenlange onderzoek heeft haar niet kunnen voorbereiden op verlies van haar levensgezel en op de leegte die de dood achterlaat. In De archeologie van het verlies combineert ze de bevindingen uit haar wetenschappelijk onderzoek en haar persoonlijke ervaringen.

Actueler dan ooit is De vredesparadox van Tom Middendorp, waarin de auteur ons vertelt hoe we ons in Nederland kunnen voorbereiden op de risico's van de toekomst. Volgens de auteur is het een absolute noodzaak om onszelf en onze samenleving te beschermen. Na de gebeurtenissen deze week in de Verenigde Staten is dit wellicht de handleiding die we allemaal wel kunnen gebruiken.

Rouw
(2)
Als archeologe houdt Sarah Tarlow zich bezig met rituelen rondom de dood en rouwverwerking, maar dan wordt haar partner ernstig ziek.
Biografie
(6)
Elsbeth Etty belicht de door de Tweede Wereldoorlog bepaalde achtergrond en jeugd van polemist Hugo Brandt Corstius.
Actueler dan ooit
(3)
Middendorp zet uiteen hoe Nederland en zijn burgers weerbaarder kunnen worden, om zo voorbereid te zijn op onverwachte crises.
Formule 1
(0)
Voor het eerst vertellen Erwin Jaeggi en Ronald Vording hoe ze een F1-weekend beleven, wat ze meemaken en wat er off the record gedeeld wordt.

Elke week boekentips in jouw genre

Boeken die binnenkort verschijnen vind je in één handig overzicht: de Hebban Verwacht-lijst. Je kunt de volledige lijst bekijken of filteren op genre en taal. Zo vind je snel en makkelijk wat je zoekt. Om wekelijks uitgelichte boekentips te ontvangen, meld je je aan voor de weekend-editie van de Hebban nieuwsbrief.

Aanmelden voor de nieuwsbrief



Over de auteur

Hebban Crew

2626 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Verwachte boeken | Over pottenbakken, rouw en afschuwelijke wezens

 

Gerelateerd