Verwachte boeken | Babbeltrucs, mislukkingen en een mysterieus tweeluik
De gekozen titels zijn door de Hebban Crew geselecteerd uit het weekaanbod. Voor de volledige Verwacht-lijst kijk je hier.
Van Ali Smith mochten we in de afgelopen jaren genieten van haar seizoenscyclus, vier romans met de namen van de seizoenen. Hebban-recensent Anne oordeelde destijds aan het slot van die reeks: 'Een waardige afsluiting van de bejubelde seizoencyclus van Smith, een serie waarin de boeken prima los van elkaar te lezen zijn maar die alle vier samen een eigentijds en actueel meesterwerk genoemd mogen worden. Tegelijkertijd hebben ze alle elementen in zich om de tand des tijds te doorstaan en dat maakt de serie van Smith zo bijzonder.' Nu kunnen we een nieuwe roman tegemoet zien, een eerste deel van een tweeluik. De boeken zullen de klinkende namen Gliff en Glyph dragen en jazeker, dat klinkt exact gelijk! De flaptekst levert ons geen enkele helderheid over het te verwachten verhaal en daardoor prikkelt het de nieuwsgierigheid. Het belooft een ontroerend verhaal te worden, niet te vangen binnen een genre, over een eeuwen durende zoektocht naar betekenis. Een onzekere bijna-toekomst, een verhaal over een niet zo dappere wereld. En twee kinderen. En een paard ...
En dat vertelt ons nog niets. Wie wil het boek nu zeker ook lezen, net als ik?
Een oude, criminele dame
Celia Dale is een schrijfster die van de jaren 40 tot de jaren 70 een dozijn boeken publiceerde over alledaagse huiselijke taferelen, maar dan met een criminele twist. Ze overleed in 2011 op bijna honderdjarige leeftijd. Nederland is er rijkelijk laat bij, want pas deze zomer werd het eerste boek van Dales hand vertaald, Een helpende hand. Een heerlijke cosy crime en psychologische thriller over een wel heel hulpvaardig echtpaar dat met name goedmoedig is naar oudere, kwetsbare en rijke dames. Een vilein boek, intelligent gebracht, waarom je vreselijk kan lachen en je dan kan schamen dat je moest lachen. De nieuwste vertaling is Schijn bedriegt, over een wel heel actueel fenomeen, de babbeltruc. Wie dacht dat criminelen en oplichters dat pas in de laatste jaren hadden bedacht, heeft het mis. Deze manier van misdaad heeft in de coronajaren een flinke opleving beleefd, maar het is zeker geen nieuwe ontdekking.
'Wonderlijk, hoe een auteur die geboren werd in 1912 en overleed in 2011, een dozijn boeken op haar naam had staan en nooit vertaald is, ineens Nederland kan veroveren. Nou ja, veroveren. Uitgeverij De Geus bracht dit jaar twee boeken van Celia Dale in vertaling uit, Een helpende hand in juni en Schijn bedriegt aanstaande dinsdag. Het zijn geen bestsellers te noemen, aan de tellertjes op Hebban te zien, maar ze zouden best meer lezers mogen vinden, want het zijn heerlijke crimeverhalen met een venijnige twist. Zeker niet alleen voor thrillerliefhebbers geschikt, ik durf ze aan te raden aan de literatuurliefhebber. Sluw, slim, intelligent, akelig en gemeen, dat zijn de personages in beide boeken. En heel menselijk. Eigenlijk precies zoals jij en ik. Neem jij een kijkje in de criminele spiegel?' – Hebban-redacteur Debbie
Oude en nieuwe mislukkingen
Een fijne, overzichtelijke reeks vormen de 'De wereldgeschiedenis in 50 [...]'-titels. Deze nieuwste aanvulling beschrijft de wereldgeschiedenis aan de hand van mislukkingen die de wereld zoals die nu is hebben gevormd. Je kunt ook lezen over de wereldgeschiedenis in 50 boeken, dieren, leugens en plekken. Het zijn perfecte Sinterklaascadeautjes voor de geschiedenis- of weetjesliefhebber. Fascinerend ook is het boek De crisis voorbij, waarin wordt aangetoond dat Nederland te maken heeft met een flink aantal maatschappelijke vraagstukken die prangender worden door het ontbreken van beleidskeuzes. En dan mag je bijvoorbeeld denken aan het klimaat, stikstof, migratie, wonen, de kwaliteit van het onderwijs en de betaalbaarheid van de zorg. De overheid pakt problemen niet meer aan, maar schuift ze gewoon door naar het volgende kabinet. Eveneens deprimerend is het overzicht van een heel decennium aan protesten, die merkwaardig genoeg niets opleverde en geen verandering bracht. In Het protestdecennium wordt dit wereldwijde fenomeen toegelicht en wordt ook de invloed van de media bekeken. Is alles dan mislukt of is er ook nog wel hoop te vinden?
Elke week boekentips in jouw genre
Boeken die binnenkort verschijnen vind je in één handig overzicht: de Hebban Verwacht-lijst. Je kunt de volledige lijst bekijken of filteren op genre en taal. Zo vind je snel en makkelijk wat je zoekt. Om wekelijks uitgelichte boekentips te ontvangen, meld je je aan voor de weekend-editie van de Hebban nieuwsbrief.