Verwachte boeken | Twee elfjarige moordenaars en 30 planten per week
De gekozen titels zijn door de Hebban Crew geselecteerd uit het weekaanbod. Voor de volledige Verwacht-lijst kijk je hier.
De rivier van Ariel Lawhon is niet in een hokje te stoppen. Op het eerste gezicht lijk je te maken te hebben met een thriller, maar het is een roman die naast het moordmysterie ook focust op de onmogelijke positie van vrouwen in een wereld waar mannen de dienst uitmaken. Het is waargebeurd en speelt in de 18e eeuw. Martha weet als vroedvrouw precies wat er speelt in het plaatsje Hallowell. De dode man onder het ijs werd enkele maanden eerder verdacht van verkrachting. Martha weigert de waarheid te verbloemen en gaat op zoek naar gerechtigheid. Dat klinkt als een bijzondere roman die zeker een plaats in deze lijst verdient.
Verder hebben we twee boeken waarin de paden van de hoofdpersonages elkaar na jaren weer kruisen. Zij heeft het gedaan, het nu voor het eerst vertaalde debuut van de bekende thrillerauteur Alex Marwood, is een onvervalste thriller terwijl De weg naar vrijheid van Anna Claire juist een historische feelgoodroman is. We vermoeden dan ook dat de hernieuwde ontmoeting in het ene boek heel anders zal verlopen dan in het andere. Het vierde boek is van de enorm populaire illustrator Zayneb Haleem. Zij komt met het cadeauboek Lieve maan, vol adembenemende tekeningen en citaten uit de Koran om bij stil te staan.
'Ik verwacht best wel wat van De rivier. Natuurlijk trekt het moordmysterie mij meteen en een hoofdpersonage dat overal graag haar neus in steekt ook. Ik ben van nature bizar nieuwsgierig en als het geoorloofd was om bij mensen voor het raam te staan en naar binnen te gluren, zou ik het waarschijnlijk doen. Maar daarnaast merk ik dat ik de laatste tijd vaker romans opzoek waarin geweld tegen vrouwen aan de kaak wordt gesteld, evenals de onmogelijke posities waarin de maatschappij ons neerzet. Boeken zoals het Hebban Boek van de Maand #15 Prima Facie van Suzie Miller en De onttoverden van Marie Vareille. Waarom zijn problemen die we in de achttiende eeuw hadden, helemaal niet zo anders als die we nu hebben? Waarom komen we daarin niet vooruit?' – Hebban-redacteur Anouk
Besneeuwde bergen
Het hoofdkussenboek werd in het tiende-eeuwse Japan opgetekend door de keizerlijke hofdame Shei Shonagon. Deze grappige en nogal ondeugende dame hield van lijstjes maken en noteerde alles wat haar beviel én tegenstond aan haar omgeving, waarmee ze een uniek portret schetste. In navolging daarvan maakte bewonderaar Jos Vos, vertaler Japans, Het voetkussenboek. Hij woonde tien jaar in Japan met zijn familie voor hij zich in Oxford vestigde. Zijn boek is een volgestouwd rariteitenkabinet van Japanse tempeltuinen en Genkse Eén-Meifeesten, Led Zeppelin, Charles Dickens, 'Hebban olla vogala', poëzie van Basho en nog veel meer.
In dit rijtje tippen we ook 30 planten per week eten, waarin Hugh Fearnley-Whittingstall van Veg! laat zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om precies dat te doen wat de titel van dit kookboek van je vraagt. Bewaar het vooral niet tot je goede voornemen van 2025, want er is te veel lekkers om te wachten. Tot slot twee boeken waarin we de koude, besneeuwde bergen bezoeken. In de feelgoodroman De Canadese ontmoeting van Karen Swan woont de enige die Meg kan begrijpen honderden kilometers verderop, terwijl in Het chalet van Catherine Cooper vier mensen elkaar juist vinden. Wel met slechte bedoelingen en fatale gevolgen.
Dat is bizar
De wereld is groot en bijzonder en vol leven. Vaak zijn we ons er niet eens van bewust met wie we de aarde allemaal delen en dankzij boeken als Waanzinnige weetjes over wonderlijke wezens kun je eindeloos verrast worden door het malle gedrag en bizarre gewoonten van die wonderlijke wezens. Maak in dit stripboek van auteur Camilla de la Bédoyère en illustrator Fiona Fogg kennis met een gekleurde draak die in de zee dobbert, een maki die dol is op snot en een diepzeevis met een doorzichtig hoofd. Een perfect bladerboek voor jong en oud om meer te leren over onze aarde. En zeg nou zelf, die cover is toch om van te smullen?
Nouchka Fontijn vertelt in Vallen en terugslaan hoe je verder gaat nadat de wereldtitel je wordt ontnomen, hoe je leert presteren onder de immense druk in topsport en hoe je de eerste vrouwelijke bokser op de Olympische Spelen wordt. De thriller De andere verloofde van Ali Blood gaat over journaliste Gemma, die besluit een datingapp te gaan gebruiken en al snel ontdekt dat niet iedereen daar is wat hij lijkt. Tot slot een fijne roman van Casey McQuiston, De ex-trip. In het normale leven zou je ervan gruwelen met je ex opgescheept te zitten tijdens een trip, maar in een feelgoodroman wordt dat een heel ander verhaal.
Elke week boekentips in jouw genre
Boeken die binnenkort verschijnen vind je in één handig overzicht: de Hebban Verwacht-lijst. Je kunt de volledige lijst bekijken of filteren op genre en taal. Zo vind je snel en makkelijk wat je zoekt. Om wekelijks uitgelichte boekentips te ontvangen, meld je je aan voor de weekend-editie van de Hebban nieuwsbrief.