Nieuws /
Verwachte non-fictie (27): Ook Duitsers verzetten zich tegen Hitler
De zomer komt eraan en dat betekent ook komkommertijd in de boekenbranche, want van oudsher is de zomer de tijd dat er weinig boeken worden uitgebracht. Toch hebben we, na het doorspitten van alle zomerbrochures, nabellen van uitgeverijen en navragen bij auteurs in binnen- en buitenland, een aantal boeken kunnen vinden die deze week nog van de perzen rollen.
Mohammed en het ontstaan van de islam - Marcel Hulspas (Athenaeum uitgeverij)
De islam is vaak een punt van discussie in gesprekken, maar wat weten we er nou eigenlijk echt van? De input die we krijgen lijkt alleen van de nare nieuwsberichten afkomstig te zijn. Wie was Mohammed? Wat was zijn boodschap? En hoe kon de islam zich in zo korte tijd zo enorm verbreiden? In dit boek schetst Marcel Hulspas een genuanceerd en realistisch beeld van de Profeet en de wereld om hem heen. Aan de hand van niet-islamitische bronnen en de oudste biografieën laat hij zien dat Mohammed onderdeel uitmaakte van een brede religieuze hervormingsbeweging in Arabië. Met vele anderen was Mohammed ervan overtuigd dat de Arabieren moesten terugkeren tot de ware religie van Abraham. Hij waarschuwde de inwoners van Mekka dat ze de eredienst rond de Kaäba moesten zuiveren, maar vond nauwelijks gehoor. Hulspas vergelijkt de verhalen over Mohammed met Koranverzen en andere bronnen, en komt zo tot een op vele punten radicaal andere visie op het leven van de Profeet en het ontstaan van de islam. En hij weet deze visie op een overtuigende wijze te verbinden met de roerige geschiedenis van de regio in de eerste helft van de zevende eeuw.
Dit boek biedt een nieuwe kijk op het leven van Mohammed en het ontstaan van de islam. Het zal daarmee hopelijk bijdragen aan een verdieping en verbreding van het debat hierover in ons land.
De partij - Adriaan van Veldhuizen (Prometheus Bert Bakker)
De Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) was een politiek experiment. Bij haar oprichting in 1894 hadden de meeste leden geen stemrecht, de leiders geen politieke ervaring en stond de organisatievorm nog in de kinderschoenen. Wie lid werd, zette bovendien zijn geld, goede naam en baan op het spel. Waarom zou iemand dat doen? Was ideologische overtuiging reden genoeg om aansluiting te zoeken bij de sociaaldemocraten, of speelde er meer? In De Partij. Over het politieke leven in de vroege SDAP zoekt Adriaan van Veldhuizen naar een antwoord op deze vragen.
Oorlog in foto's - Ian Baxter (BBNC Uitgevers)
Eén beeld zegt meer dan duizend woorden, zo luidt het gezegde. Dat geldt zeker voor foto's uit de Tweede Wereldoorlog, de oorlog waarin de fotografie hoogtij vierde. In de prachtige serie Oorlog in foto's is per thema een groot aantal van de fraaiste en meest sprekende beelden gebundeld. Oorlog in foto's: Auschwitz is het nieuwste deel in deze serie. In concentratiekamp Auschwitz-Birkenau vond de grootste massamoord in de geschiedenis plaats. Meer dan een miljoen voornamelijk joodse mannen, vrouwen en kinderen werden er vermoord in de beruchte gaskamers.Oorlog in foto's: Auschwitz is een aangrijpend, eerlijk fotoverslag van deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Met meer dan 250 foto's, gedetailleerde bijschriften en historische achtergrondinformatie, wordt erin beschreven hoe Auschwitz transformeerde: van het werkkamp dat het aanvankelijk was, tot een gruwelijke moordfabriek. De foto's laten zien hoe mensen leefden, werkten en stierven in Auschwitz.
Duits verzet tegen Hitler - Randall Hansen (BBNC Uitgevers)
Bijna alle uitgaven over het verzet tegen Hitler in Duitsland eindigen op 20 juli 1944; de dag waarop Claus von Stauffenberg een aanslag op Hitlers leven pleegde in het goed beveiligde hoofdkwartier de Wolfsschanze bij Rastenburg in Oost-Pruisen. De aanslag mislukte en gaf aanleiding tot meer verzetsacties. 'Duits verzet tegen Hitler' begint juist daar. In de vroege uren van 21 juli 1944 staat kolonel Claus von Stauffenberg voor een vuurpeloton op de binnenplaats van het Bendlerblock, het militaire hoofdkwartier van het Derde Rijk. De dag ervoor had Stauffenberg in de vergaderzaal van Hitlers oostelijk hoofdkwartier, een bom achtergelaten en daarmee het startsein gegeven voor de Operatie Walküre - een uitgewerkt plan om het naziregime omver te werpen en een burgerregering te installeren die moest onderhandelen met de geallieerden. De bom ontplofte volgens plan, maar Hitler werd beschermd door de poot van een vergadertafel en raakte slechts licht gewond. Doordat al snel op de radio te horen was dat Hitler de aanslag had overleefd, liep de coup op niets uit. Randall Hansen onthult in zijn boek dat dit zeker niet de laatste verzetsdaad was waarmee het naziregime te maken kreeg.
Veilige Gebieden - Joris Voorhoeve (Atlas Contact)
Twintig jaar geleden viel de enclave Srebrenica, die door de VN tot "veilig gebied" was verklaard. De Bosnisch-Servische generaal Mladic veroverde op 11 juli 1995 deze vallei waar 40.000 vluchtelingen verbleven. De Nederlandse blauwhelmen wisten het niet te voorkomen en daarna werden duizenden Bosnische mannen vermoord. Hoe hadden deze gruweldaden voorkomen kunnen worden? Wat was de rol van Nederland, de VN, de bondgenoten? Dat deze genocide kon plaatsvinden, is een schaamte die aan Nederland blijft knagen. Joris Voorhoeve was destijds minister van Defensie en hij gaat in dit boek de pijnlijkste vragen, ook voor hemzelf, niet uit de weg. Hij voert nieuw feitenmateriaal aan en kijkt vooruit. Hij stelt tevens de vraag of de lessen die we uit dit falen moeten trekken, goed worden toegepast. Er worden nog steeds grote aantallen mensen in oorlogen vermoord, nu weer in Syrië en Noord-Irak. Hoe kan de internationale gemeenschap bedreigde burgers in oorlogstijd beschermen?