Boek van de week /
Vier Egyptische jongeren dromen van vrijheid
Monique Samuel (1989), van Egyptisch-Nederlandse afkomst, is politicoloog, columnist en auteur. Als Midden-Oostendeskundige is ze regelmatig te horen en te zien op radio en televisie. Ze schreef eerder al enkele non-fictieboeken over haar thuisland, waaronder Mozaïek van een land en de novelle De laatste held.
Nu is er haar eerste Young Adult-roman, die gaat over die eerste grote Egyptische volksopstand tegen Mubarak, maar vooral ook over de nieuwe generatie Egyptenaren. In Dansen tussen golven traangas volgt de lezer vier jongeren die, naast het politieke activisme, ieder ook een persoonlijke strijd voeren: ‘Ik wou deze jongeren een stem geven,’ vertelde Samuel afgelopen week in het Belgische tv-programma Reyers Laat. ‘Ik wilde een brug trekken naar de jongeren van hier. Ik wilde vier karakters schetsen waarin iedere Nederlandse of Belgische jongere zich kan verplaatsen, omdat zij dealen met de dagelijkse vrijheidsstrijd die iedere jongere meemaakt.’
Dansen tussen golven traangas is een verhaal over activisme, hoop, heldenmoed en verboden liefdes. Een verhaal dat laat zien dat een revolutie alleen niet voldoende is om een land te veranderen, hoe de jongste generatie ook haar best doet om meer vrijheid voor zichzelf te creëren.
Over Dansen tussen golven traangas
Samya is verliefd, maar ze weet dat het hopeloos is. Want het kan niets worden met een jongen als Mohammed. Haar christelijke familie zal een relatie met een moslim nooit accepteren. Mohammed moet het winkeltje van zijn vader overnemen, maar dat wil hij helemaal niet. Hij zit liever de hele nacht te praten met zijn beste vriend Abdelrahman op wie hij heimelijk verliefd is. Maar ook aan hem durft hij niet te vertellen wat zijn grote droom is: dansen. Abdelrahman wil niet langer praten en dromen; hij wil dat er eindelijk iets verandert aan de armoede en corrupte politiek. Zijn geloof wordt steeds serieuzer en geeft hem geeft hem moed actie te ondernemen. Layla zit de hele dag achter de computer. Ze houdt een blog bij over haar leven in Egypte en krijgt zo zelfs een vriendin in Amerika. Maar liever zou ze net als haar broer Mohammed de straat op gaan nu de protesten groeien. Geen denken aan – als meisje moet ze binnen blijven.
Vier Egyptische jongeren dromen van vrijheid. De vrijheid om verliefd te kunnen zijn, zonder op geloof of geslacht te letten. Ze dromen van een leven waarin jongens openlijk kunnen dansen en meisjes niet bang hoeven te zijn om alleen over straat te gaan. Ze dromen van een land waar je mag denken en zeggen wat je wilt. Maar wat hebben ze ervoor over om die dromen waar te maken?
Benieuwd? Hier kun je een fragment lezen.
Giveaway
Daarnaast mag Hebban Young Adult met dank aan uitgeverij Querido drie exemplaren van Dansen tussen golven traangas weggeven! Klik op het kader naast dit artikel om mee te doen.