Nieuws /
Vijf boeken die indruk maakten op Auke Hulst
"Hoewel ik op latere leeftijd hoofdzakelijk 'mainstream' (maar wat is mainstream?) literatuur ben gaan lezen en schrijven, was ik in mijn tienerjaren verslaafd aan sciencefiction, en dan vooral de fraaie M=sf reeks van Meulenhoff. Ik heb nooit meer gelezen dan toen, in een werkelijk bezeten tempo. Dit zijn vijf romans in het sf-genre, die indertijd veel indruk op me maakten":
1. Robert Heinlein, The Moon is a Harsh Mistress (1966), in Nederlandse vertaling verschenen als De maan in opstand
"Ik was twaalf, had net een bibliotheekpas en had op goed geluk twee boeken uit een kast getrokken, deze en de Doodstrijd-trilogie van Harry Harrison. Heinleins zelfverzekerde, bijna hardboiled-toon, verleidde me. Maar meer nog werd ik verleid door het idee van een strafkolonie op de Maan die in opstand komt tegen de autoriteiten op Aarde. Omdat velen in de kolonie vrijgeboren waren, maar toch gevangenen waren van leven onder (te) lage zwaartekracht. Een waar revolutieverhaal, met een glansrol voor een computer die 'ontwaakt' en graag mens wil zijn."
2. Orson Scott Card, Ender's Game (1985)
"Dit is de enige sf-roman die je zonder problemen ook aan sf-haters cadeau kunt doen. Intelligent en ontroerend verhaal, over een briljant jochie dat wordt opgeleid om een militaire vloot te leiden tegen een (naar men zegt) aankomende invasie van buitenaardsen. De eenzaamheid van Ender was erg invoelbaar, en het gesol van de leraren boosmakend. Card, mormoon van huis uit, is later in opspraak gekomen vanwege zijn homofobe uitspraken, maar dat doet niets af aan de kracht van dit boek. Zeer matig verfilmd, overigens."
3. Alfred Bester, The Stars My Destination (1956)
"Heel volwassen, literair en experimentele roman, zeker voor een tijd waarin de moraal van de pulp nog hoogtij vierde. Te complex boek om na te vertellen – het gaat over jaunten (teleporteren), over wraak en over allerlei thema's die al voorsorteren op de Cyberpunk. Geweldig boek."
4. Jack Vance, The Face (1979), in Nederlandse vertaling verschenen als Lens Larque
"Ik zou heel veel van Vance kunnen noemen, een schrijver die het exotische van reisliteratuur koppelt aan avonturen-sf en een immense taalrijkdom. (Ik geloof dat er weleens is vastgesteld dat hij een van de schrijvers was met het allergrootste vocabulaire). Dit is het vierde deel van De Duivelsprinsen, een vijfdelige cyclus over de wraak op een groep slavenhalers die het dorp van de hoofdfiguur kwamen leegroven en uitmoorden. Escapisme, jazeker, maar nooit eendimensionaal."
5. Daniel Keyes, Flowers For Algernon (1966)
"Eerste boek waarom ik hard heb moeten huilen. Het verhaal van een verstandelijk beperkte bakkersbediende die door een ingreep extreem slim wordt, zo slim dat hij zelfs het onderzoek naar intelligentievergroting overneemt. Tot hij merkt dat de laboratoriummuis Algernon weer achteruit gaat, en beseft dat ook hij weer terug zal vallen. Wat dus gebeurt. Hartverscheurend. Bovendien een diepgravend boek dat vragen stelt over onze omgang met geestelijk gehandicapten en over het ingebakken conflict tussen gevoel en verstand."
Auke Hulst
In samenwerking met Ambo|Anthos Uitgevers mogen we 3 gesigneerde (!) exemplaren van Auke Hulsts nieuwe roman Slaap zacht, Johnny Idaho verloten. Doe gauw mee met de giveaway!
Foto: Andreas Terlaak