Boek&nieuws /
Vijf jaar cel voor "een van de succesvolste kunstvervalsers ter wereld"
Boek&Nieuws zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.
Gisteren werd in het Duitse Stuttgart de Nederlander Robert Driessen tot vijf jaar en drie maanden cel veroordeeld voor grootschalige vervalsing van kunstwerken van de Zwitserse beeldhouwer Alberto Giacometti (1901-1966). Veel criminelen blijven zwijgen over hun misdrijven. Zo niet Robert Driessen. Hij noemt zichzelf op zijn website “een van de succesvolste kunstvervalsers ter wereld.
In een interview met het tijdschrift Der Spiegel vertelde Driessen dat hij begon met het schilderen van vervalsingen van werken van onder meer Kandinsky en Mesdag omdat niemand geïnteresseerd was in zijn eigen schilderijen met een duidelijk Nederlands karakter. Zijn vervalste werken werden verkocht bij vooraanstaande veilinghuizen zoals Sotheby’s en Christie’s.
In de jaren ’80 weet hij de hand te leggen op afgietsels van bronzen beelden van Giacometti en maakt hij zich de kunst van het bronsgieten eigen. Hij slaagt er in hier een meer dan lucratieve handel van te maken. Naar eigen zeggen heeft hij meer dan 1300 vervalste beelden van Giacometti gemaakt en verkocht samen met zijn Duitse compagnons. In totaal hebben ze naar schatting vele miljoenen verdiend. Met zijn aandeel in de opbrengst vertrok Driessen in 2004 naar Thailand om daar buiten bereik van Interpol en de Duitse politie in alle rust verder te werken. Vorig jaar werd hij op Schiphol opgepakt en overgedragen aan de Duitse politie.
Bronnen: Arthur Brand, Parool en Volkskrant
Meer lezen over vervalsingen en de illegale kunsthandel?
Magenta. Avonturen van een meestervervalser - Geert Jan Jansen
Magenta. Avonturen van een meestervervalser is geschreven in het huis van bewaring in Orleans, nadat Geert Jan Jansen door de Franse politie was opgepakt als 'de grootste vervalser van deze eeuw'.
Enerzijds is dit boek een verslag van twintig jaar leven in de kunsthandel: Geert jan Jansen neemt de lezer mee langs kunstenaars, verzamelaars en ateliers in Europa en Amerika. We lezen over litho's van Karel Appel, gouaches van Asger Jorn, tekeningen van David Hockney en zeefdrukken van Andy Warhol.
Anderzijds is Magenta het geestige relaas van een getalenteerd galeriehouder en schilder die, vervolgd wegens vervalsing van kunstwerken, vijf jaar lang aan internationale opsporing wist te ontsnappen.
Vals beeld – Elvin Post
Geert Jan Jansen deed de aanbeveling voor dit boek: "Dit boek geeft zoveel informatie over kunstdiefstal en kunstvervalsing, het zou verboden moeten worden."
Vincent Bloom en Elijah Fish hebben zes jaar lang de mondiale kunstwereld voor de gek gehouden door vervalsingen als nieuw ontdekte meesterwerken op de markt te brengen, van grootheden als Picasso, Giacometti, Matisse, Degas en Chagall. Alle grote veilinghuizen trapten erin. Totdat Bloom en Fish door stomme pech de gevangenis in draaiden. Zeven jaar later komen ze vrij.
Cuba libre - Michel van Rijn
Auteur en ex-kunstsmokkelaar Michel van Rijn schreef een stuk of wat thrillers over kunstsmokkelaar en rokkenjager Axel de Saint Cyr.
In Cuba libre duikt Axel de Saint Cyr voor de kust van Cuba illegaal naar een oud galjoen, en daarmee kruist zijn pad dat van Günther Sievers, leider van de ultrarechtse groepering Blood & Honour. Ook Sievers missie is illegaal, maar wel van een heel andere orde van grootte.
In ruil voor een grotere rol van Blood & Honour op het wereldtoneel wil Sievers Raúl Castro, de broer van de zieke Fidel, iets unieks aanbieden: stomme fi lmbeelden waarop Adolf Hitler met de grootindustrieel Prescott Bush te zien is, de overgrootvader van de voorlaatste president van de Verenigde Staten en grondlegger van hun familiekapitaal.
Bekijk eerdere Boek&Nieuws-artikelen