Vijf vragen aan Hebban Thrillerprijs genomineerde Angelique Haak
Angelique Haak
Angelique Haak (1978) werd met haar debuutthriller Een nieuw begin prompt genomineerd voor de Schaduwprijs. Na de trilogie met rechercheur Jennifer Brugman in de hoofdrol waagde ze zich aan een stand alone, Nooit meer alleen, waarmee ze de shortlist van de Hebban Thrillerprijs 2021 wist te halen. Voor de Hebban Thrillerprijs 2023 is ze genomineerd met Het verkeerde meisje.
Angelique Haak: 'Het verkeerde meisje gaat over kleine beslissingen met grote gevolgen. Over op de "verkeerde tijd op de verkeerde plek" zijn, zoals dat vaak gezegd wordt. Over verkeerde opvoeding en de verstrekkende gevolgen daarvan. Over wat een vrouw doet wanneer alles verkeerd lijkt te gaan. En dat alles verpakt in een razendspannende, knalgele en niet zo verkeerde thriller!'
1.
Hoe ben je op het idee gekomen om juist dit boek te schrijven?
De initiële aanleiding voor het boek was een column van Claudia de Breij met de titel 'Juiste plaats, juiste tijd'. De boodschap in de column was hoe we met taal vaak een zweem van schuld bij een slachtoffer leggen op het moment dat bijvoorbeeld een vrouw vermoord wordt. We vinden het heel normaal om te zeggen dat het slachtoffer 'op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats' was toen ze haar moordenaar tegen het lijf liep, terwijl het slachtoffer precies was waar ze moest zijn en ook het volste recht had om daar te zijn. De enige die iets verkeerd deed, was de moordenaar. De column stuurde aan op het belang van 'de dingen noemen zoals ze zijn' en maakte veel indruk op me. Het leverde meteen het eerste hoofdstuk van Het verkeerde meisje op. Pas anderhalf jaar later schreef ik de rest van het boek.
2.
Waar heb je het boek geschreven of wat is je favoriete/vaste schrijfplek?
Ik heb dit boek best over een lange tijd verdeeld geschreven en ook op meerdere schrijfplekken. Deels achter het bureau in mijn schrijfkamer, deels in mijn favoriete vakantieschrijfhuisje in Zeeland waar ik soms naartoe vlucht, maar het meest nog aan de eettafel in onze woonkamer. Dit is de plek waar ik het liefst zit als ik schrijf, midden in het huis, waar de poezels rondlopen, de kinderen binnenkomen als ze uit school komen enzovoorts. Ik denk dat de andere gezinsleden me zo’n beetje uit kunnen tekenen achter mijn laptop op die plek.
3.
Wat was het gekste, leukste, interessante of spannendste wat je ontdekt of ervaren hebt tijdens het schrijven (of researchen) van het boek?
Het interessantste wat ik ontdekt heb tijdens het researchen van Het verkeerde meisje komt uit het boek Het gewelddadige brein van neurocriminoloog Adrian Raines, die vijfendertig jaar onderzoek deed naar de biologische aspecten van misdaad en geweld. Zijn onderzoek toonde onder andere aan dat er opvallende fysieke afwijkingen te vinden waren bij mensen die zwaar crimineel gedrag vertonen. Zo hebben psychopaten vaak een fors kleinere amygdala. Dit hersendeeltje zorgt voor gevoelens van schuld, spijt en geweten. Bij morele keuzes wordt bij 'normale mensen' de amygdala geactiveerd, maar bij psychopaten is dat dus veel minder het geval. Raines stelt in zijn boek zelfs dat crimineel gedrag voor vijftig(!) procent genetisch bepaald is en voor de andere helft afhankelijk is van omgevingsfactoren. Dat vond ik fascinerend en tegelijkertijd beangstigend. Het verstoorde mijn idyllische beeld van kindjes die als een onbeschreven blad ter wereld komen. En het riep voor mij het worst case scenario op: wat als iemand zowel de perfecte genetische ingrediënten heeft om een seriemoordenaar te worden, in combinátie met vreselijke omgevingsfactoren? Mijn dader met een waar 'killerbrein' was geboren …
4.
Even dromen. Wie bedank je als je de Hebban Thrillerprijs 2023 hebt gewonnen? Heb je al nagedacht over je bedanktspeech?
Nee, daar heb ik nog niet over nagedacht en dat ga ik ook niet doen. Zou ik de prijs winnen, dan mag iedereen genieten van mijn gehakkel en gestotter.
5.
Wat kunnen we in de nabije toekomst van je verwachten? Kun je een tipje van de sluier oplichten van een volgend boek waaraan je werkt (of dat je wilt gaan schrijven)?
Ook geen spannend antwoord hier, want ik werk momenteel even nergens aan. En om eerlijk te zijn heb ik mezelf een aantal maanden geleden afgevraagd of ik überhaupt nog wel verder wilde gaan met schrijven. Na een aantal pittige jaren op privévlak liep ik vorig jaar met het schrijven van een nieuwe thriller helemaal vast. Mijn deadline (nadat ik die al twee keer opgeschoven had) naderde en ik zat tussen Kerst en Oud en Nieuw zowat hyperventilerend en met hartkloppingen achter mijn bureau, terwijl de rest van het gezin vrij was en leuke dingen deed. Dat was het moment dat ik mezelf afvroeg: Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig? Hoe is iets wat ik oorspronkelijk zo leuk en ontspannend vond om te doen, iets geworden wat me zoveel druk oplevert en stress bezorgt? Inmiddels ben ik onder de begeleiding van een fijne burn-outcoach weer aan het opkrabbelen en doe ik veel nieuwe inzichten op. Onder andere dat het voor mij erg belangrijk is om mijn schrijfproces wat meer voor mezelf te houden. Het verhaal alleen van mij te laten zijn tot ik uitgebroed ben en eraan toe ben om het te delen met anderen. Kortom, als ik nu ergens aan zou werken, zou ik het dus niet zeggen …
Thrillertips van Angelique
Het verkeerde meisje
Angelique Haak, uitgeverij De Crime Compagnie
Juiste tijd, juiste plaats. Toch ging het gruwelijk verkeerd… Op een ochtend wordt Amelie van haar fiets getrokken door een man met een angstaanjagend masker op. Hij sluit haar op in een hermetisch afgesloten kamer, waar ze probeert te overleven. Ondertussen probeert ze te ontdekken waarom de ontvoerder juist háár moest hebben. Is het hem te doen om losgeld van haar rijke vader? Speelt haar dubieuze bijna ex-echtgenoot Vince een rol in het geheel? Of heeft haar ontvoerder zich vergist en is zij simpelweg het verkeerde meisje?
Winactie
Wil jij zelf alle vijf de shortlistboeken lezen en je eigen mening vormen? In aanloop naar de uitreiking van de Hebban Thrillerprijs op donderdag 25 mei maak je de komende weken kans op een Hebban Thrillerprijs-boekenpakket met daarin:
- Het verkeerde meisje van Angelique Haak
- De Ripper connectie van Gerrit Barendrecht
- De Magdalenacodex van Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg
- November van Thomas Olde Heuvelt
- Gouden nevel van Thijs Voortman
Kijk snel hoe je mee kunt doen via onderstaande knop!
Auteursafbeelding: © Carina Groenenboom