Column /
Vintage Vrijdag: Doe meer met de magnetron
Sommige kookboekjes zijn een bepaalde tijd vaak gebruikt en komen daarna heel lang niet meer uit de kast. Zo’n boekje is “Doe meer met de Magnetron”. Mijn boekje is de 8e druk van 2002 maar de 1e druk kwam al uit in 1991. Het Nederlands Zuivelbureau werkte er voor samen met uitgeverij Inmerc. Irene van Blommestein, van onder andere het standaardwerk Kook ook, had de leiding over de receptuur en de bewerking daarvan.
De magnetron was vanaf eind jaren '70, begin jaren '80 in steeds meer huishoudens in Nederland te vinden. In eerste instantie werd die gezien als hulpmiddel om bevroren voedsel te ontdooien en een bord eten op te warmen voor de laatkomers. Er kwamen vervolgens ook kant en klaar maaltijden die zo de magnetron in konden, snel en gemakkelijk. Natuurlijk waren er ook bezwaren. Het eten van voedsel wat door microgolven is verhit, gaf verstoring van de gezondheid. Het zal wel zo zijn dat het niet verstandig is om elke dag magnetronvoedsel te eten. Alles met mate is op dit gebied een goed motto. Hier vind je meer informatie over de werking en de voordelen van de magnetron en hier over de nadelen ervan.
Het boekje waar ik het hier over heb, gaat om echt koken in de magnetron. Snel, lekker en leuk is de ondertitel van het hoofdstuk over wat je met een magnetron kan en hoe je dat het beste kunt doen. Heel veel informatie en tips over de werking en wat wel en vooral ook niet in de magnetron aan materiaal gebruikt kan worden en hoe er voorzichtig mee om te gaan. Verder heeft het de volgende indeling: Voorgerechten en soepen, Hoofdgerechten, Bijgerechten, Sauzen, Toetje, Kleine hapjes, Inmaken, Jong geleerd, Tabellen, Alfabetisch register. Met echt veel heel leuke recepten.
Onderstaande Bloemkool-broccoliterrine heb ik vaak gemaakt.
Maak 250 g bloemkool en 250 g broccoli schoon en snijd de groenten in kleine stukjes.
Doe de groenten apart in 2 schalen en voeg aan beiden 2 eetlepels water toe.
Pers een teentje knoflook uit boven de broccoli en roer een theelepel citroensap door de bloemkool.
Laat de broccoli gaar worden: afgedekt in 4 à 5 minuten op 700 Watt. Laat vervolgens de bloemkool gaar worden: afgedekt in 4 à 5 minuten op 700 Watt.
Giet beide groenten af en laat ze afkoelen.
Pureer intussen 100 g fetakaas met 1 ei en breng op smaak met peper.
Pureer de afgekoelde bloemkool met 1 ei en ½ dl slagroom en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Pureer tot slot de broccoli met 1 ei en ½ dl slagroom en breng op smaak met zout en peper.
Schep de kaaspuree in een ronde beboterde (soufflé)schaal (inhoud ca. ¾ liter) en strijk de bovenkant glad.
Schep vervolgens de broccolipuree er op en daarna de bloemkoolpuree.
Laat de terrine gaar worden: afgedekt in ca. 6 minuten op 700 Watt en laat hem enkele minuten nagaren. Stort de terrine op een platte schaal en snijd hem in 8 punten.
Leg op ieder bord 2 punten en geef er bijv. een tomatensaus met peterselie bij (blz. 59).
Een heerlijk voorgerecht, ook zonder de tomatensaus. En best wel aardig wat werk nog. Bij de hoofdgerechten staan een aantal erg leuke recepten voor versbordjes. Een bordje eten voor 1 persoon, waarbij stap voor stap een maaltijd wordt opgebouwd op een groot bord.
Ook vind je hier Boeff Stroganov voor 2 personen. Een recept wat je denk ik niet zo snel zou verwachten als magnetronmaaltijd. Heel snel klaar en erg lekker herinner ik me. Na het schoonmaken en snijden van ui en champignons heb je in 6½ minuut een stevige basis voor een maaltijd.
In 30 seconden 15 g boter smelten in een ronde schaal, 1 ui en 250 g champignons 2 minuten in de boter, 2 biefstukjes er op en weer 2 minuten. Allemaal afgedekt en op 700 Watt. Terwijl de biefstukjes in folie buiten de magnetron even nagaren een lepel tomatenketchup en 125 cc crème fraîche door de champignons, zout en peper en een mespuntje suiker en hup, weer 2 minuten maar dan niet afgedekt. Vervolgens de biefstukjes in reepjes er door roeren en klaar.
De salade en frietjes die je er eventueel bij zou willen eten moeten intussen dan wel ook klaar zijn J. De airfryer aan het werk zetten? Ik gebruik de magnetron niet heel vaak meer. Wel zo nu en dan om aardappels te poffen en soms om een bepaald soort aardappelen in de verpakking klaar te stomen.
Echt koken in deze oven was eigenlijk toch best leuk. Er kan zoveel meer mee dan je op het eerste gezicht zou denken. Misschien weer eens doen. Bij onder andere bol.com is het boekje nog tweedehands te koop.
Over koken en eten schrijf ik wekelijks op mijn weblog.