Voorjaar 2022: de literaire hoogtepunten volgens Lindy
Het doorbladeren van de aanbiedingsbrochures voelt altijd alsof ik terug ga in de tijd en de speelgoedfolders vlak voor Sinterklaas mag bekijken voor mijn verlanglijstje. Wát een aanbod en wat is het altijd moeilijk om een keuze te maken. Hoewel ik nog veel meer titels aan had kunnen kruisen, licht ik in dit artikel mijn persoonlijke highlights uit! Van diversiteitsthematiek tot debuten én boeken met een link naar de Spaanstalige wereld.
Kleur en cultuur
De laatste twee jaar lijken uitgeverijen steeds meer te beseffen hoe belangrijk het is om ook andere stemmen te laten horen. De brochures zijn steeds meer een afwisseling van alle kleuren en culturen die Nederland én de wereld rijk zijn. Ik lees er altijd graag over, want fictie leent zich er perfect voor om in het hoofd van de personages te kruipen en om 'de ander' beter te begrijpen. Ik kijk dan ook uit naar het debuut De moeders van Mahipar van de Afghaans-Nederlandse schrijver Forugh Karimi, dat in februari verschijnt. Zij zei in september 2021 in de Volkskrant:
'Als je een foto ziet van een vrouw in een boerka, kom je niet dichtbij, blijf je toeschouwer. Maar als je een roman leest, kun je je identificeren met universele thema's als liefde, verraad en mededogen. Dan voel je wat personages voelen. Ik geloof dat literatuur ons mens houdt.'
Nog een paar van die veelbelovende romans: in Ada's plek van Sharon Dodua Otoo, dat in maart verschijnt, worden vrouwenlevens door middel van een armband door de eeuwen heen verbonden. De benarde positie van vrouwen maar ook racisme komen aan bod. In De dikke dame zingt van Jacqueline Roy (april) ontstaat een bijzondere vriendschap tussen twee zwarte vrouwen die beiden zijn opgenomen op een psychiatrische afdeling. Ze lijken de enigen te zijn die elkaar snappen.
Mijn oog viel ook op Identitti van Mithu Sanyal, dat in april in de boekhandels zal liggen. Deze roman onderzoekt de vraag: als je gender fluid kunt zijn, geldt dit dan ook logischerwijs voor je huidskleur? Het is een vraag die voortkomt uit een groot schandaal: een bekende professor in postkoloniale theorie, gender- en identiteitstheorie, beweerde altijd dat zij van Indiase afkomst was, maar dan wordt bekend dat ze haar huid heeft laten kleuren en gewoon uit een Duitse familie komt. Fascinerend, toch?
Diverse liefde
Dat liefde niet alleen is weggelegd voor witte westerse en/of heteroseksuele, cisgender personages zien we gelukkig ook steeds meer terug in de literatuur. Een mooi bewijs daarvan is de inspirerende Regenboog Top 100, dat zowel klassiekers als recente boeken toont. Ik pikte een paar nieuwe titels uit de brochures die veelbelovend zijn. In Een liefdeshuwelijk van Monica Ali (een roman die in mei verschijnt) ontmoeten twee families uit twee verschillende culturen elkaar nu de trouwdag van hun Indiase dochter en Engelse zoon nadert. Als ik de berichten mag geloven biedt het een mozaïek aan personages (dat doet denken aan Love Actually) die thema's als racisme en cultuurverschillen blootlegt. Verfrissend.
In Detransitie, baby van Torrey Peters staat een transkoppel centraal, waarvan de ene helft toch besluit weer als man te willen leven. De relatie wordt verbroken, maar het geluk blijft uit. Totdat er een nieuwe kans voor het grijpen ligt: is een relatie van drie personen wellicht een optie? Een roman waarin de queer relatie geen hoofdonderwerp vormt, maar op een natuurlijke wijze een andere relatievorm laat zien, is het in mei te verschijnen Buitenleven van Nina Polak. Twee vrouwen verhuizen naar het noordelijke platteland, maar het buitenleven heeft op hun binnenwerelden een verschillende uitwerking en al gauw hangt er een schaduw boven de relatie. En dan hebben we nog de nieuwe roman van Douglas Stuart. Zijn Shuggie Bain wist Nederland vorig jaar te veroveren en nu is er al nieuw leesvoer: in april verschijnt Mungo, over de geheime liefde tussen twee jongens in de hypermannelijke en gevaarlijke buitenwijken van Glasgow.
Spaanstalig
In een steeds verder verleden studeerde ik Spaanse Taal en Cultuur en dat zorgt nog steeds dat boeken over Spanje mij meteen in het oog springen. Dit voorjaar verschijnen er bijzonder genoeg twee oorspronkelijk Nederlandstalige fictieverhalen over Spanje, én beide zijn ook nog debuten. Dat prikkelt mijn nieuwsgierigheid! Amalia De Tena woont sinds enige tijd in Nederland en haar roman Jij krijgt van mij een wit paard cadeau verschijnt in maart. Het is gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis en gaat over een achtjarig meisje dat opgroeit onder de Francodictatuur en een familie die financieel ten onder gaat.
Het tweede debuut is Land van echo's van Mark Stokmans. Dit in mei te verschijnen boek is een historische roman die de lezer vertelt over een jonge Hollander die in de Eerste Wereldoorlog aan Duitse zijde vecht en daarna jarenlang door Europa zwerft. In Spanje settelt hij zich en als de Spaanse Burgeroorlog uitbreekt, moet hij opnieuw aan kant kiezen. De uitgever raadt het liefhebbers van Carlos Ruiz Zafón aan; een behoorlijke belofte, die hopelijk wordt ingelost.
Datzelfde geldt eigenlijk voor Guillermo Arriaga: hij wist een groot aantal Hebban-lezers een paar jaar geleden te betoveren met zijn rauwe roman De ontembare. Nu verschijnt Het vuur redden, waarin hij de corruptie en de maatschappelijke ongelijkheid in Mexico toont. Deze producent, regisseur en scenarioschrijver heeft een zeer filmische manier van schrijven en houd je daarmee volledig in de ban.
Debuten
Als jurylid van de Hebban Debuutprijs lees ik ieder jaar een stapeltje veelbelovende debutanten. Altijd leuk om te doen en daarom pik ik ze ook altijd graag uit de brochures. Nieuw bloed in het literaire landschap is altijd reden voor spanning, maken ze de verwachtingen waar? Hieronder een selectie van de debutanten van dit voorjaar.
Nog meer...
Helaas, ook op het web is er maar beperkt ruimte voor het uitlichten van titels. Maar, omdat ik de beroerdste niet ben, hieronder dan tóch nog een paar extra titels die niet aan mijn aandacht ontsnapt zijn:
- Zee nu van Eva Meijer - tag: maart; klimaat
- De mensenzoon van Jean-Baptiste del Amo - tag: mei, natuur
- Ooit waren er wolven van Charlotte McConaghy - tag: mei, natuur
- Wachter op de morgen van Machteld Siegmann - tag: februari, familie
- Wat je van bloed weet van Philip Huff - tag: februari, geweld, familie
- Veranderen: methode van Edouard Louis - tag: mei, beroemdheid, autobiografie
- De familie Aubrey van Rebecca West - tag: februari, trilogie, klassieker
En jij?
Naar welke literaire romans kijk jij het meest uit dit voorjaar?