Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Voorjaarstitels om naar uit te kijken: Atlas Contact en Meulenhoff

door Daphne van Rijssel (crew) 1 reactie
'Met de blik vooruit' is het motto van de Hebban-redactie. Daarom zitten we al volop met onze neuzen in de voorjaarsbrochures van de Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen. Welke titels mag je als boekenliefhebber écht niet missen dit voorjaar? We lichten alvast een mooie selectie titels voor je uit!


Op de Hebban verwachtpagina zijn al een hoop voorjaarstitels te vinden, maar de redactie doet haar best om de meest opmerkelijke, veelbelovende titels uit de enorme stapels brochures uit te lichten. In deze aflevering aandacht voor niet te missen boeken die dit voorjaar verschijnen bij Uitgeverij Atlas Contact en Uitgeverij Meulenhoff.

UITGEVERIJ ATLAS CONTACT

Schoppenvrouw van Mensje van Keulen

Al meer dan 40 jaar is Mensje van Keulen (1946) een gevestigde naam in de Nederlandse literatuur. Begin dit jaar ontving de schrijfster de Constantijn Huygens-prijs 2014 voor een oeuvre dat volgens de jury van een 'buitengewoon technisch meesterschap' getuigt: 'Al haar verhalen zijn met precisie en fijnzinnigheid gecomponeerd, ogenschijnlijk zijn ze gewoon en alledaags, maar de typische Mensje- van-Keulenverbeelding geeft er steevast een verrassende lading of onverwachte wending aan'.

Van Keulen wordt geprezen om haar gevoel voor detail, haar vermogen om levendige personages te scheppen en haar geestige observaties. Volgens collega-auteur Maarten 't Hart is ze 'de diamantbewerker van de Nederlandse taal.'

In februari verschijnt haar nieuwe roman Schoppenvrouw, waarin we het leven van Paula volgen. Haar vriendschap met een nieuwe klasgenote luidde een periode van haar leven in die zowel onweerstaanbaar als schokkend was. Kort daarna had Paula een confrontatie met de mysterieuze heler en ziener Dokter Adami die, hoewel ze geen geloof aan zijn grimmige voorspellingen hechtte, een schaduw vooruit wierp. Pas jaren later, als Paula ontdekt dat haar dochter een misdaad heeft begaan, lijken de onheilspellende woorden van Adami alsnog waarheid te worden.

De aftakeling van Vladimir P.  van Michael Honig

'Hoe komt Poetin ermee weg om Poetin te zijn?'

Deze vraag vormde samen met de fascinatie voor het Rusland van vandaag de basis voor Michael Honigs (wat een pseudoniem is en over wie we niet meer weten dan dat hij arts is en in Londen werkt) roman De aftakeling van Vladimir P.. Deze roman verschijnt in mei en speelt zich twintig jaar in de toekomst af, in een datsja (huisje op het platteland) vlak buiten Moskou. De ooit zo machtige, vroegere president Vladimir Poetin is aan het dementeren. Hij wordt nog omringd door een aantal bedienden, maar verder is hij grotendeels vergeten. Hij slijt zijn dagen met het voeren van (denkbeeldige) grimmige gespreken met voormalige vrienden, vijanden en alles daartussenin. Zijn personeel grijpt ondertussen elke mogelijke kans om geld achterover te drukken uit de reserves van hun baas. De enige voor wie Poetin een zorgbehoevende patiënt blijft is zijn deugdzame verpleger Sheremetev. Hij is de laatste eerlijke man in zijn coterie, totdat ook hij wordt gedwongen om te kiezen tussen stelen of bestolen worden.

Voormalig Rusland-correspondent Olaf Koens las De aftakeling van Vladimir P. :

'Datsja's, dementie en dure horloges, het is een fenomenaal kijkje achter de schermen - en het is vooral een gedetailleerde beschrijving hoe Rusland in elkaar steekt. Het is duidelijk: om Rusland te begrijpen moet je fictie lezen, geen geschiedenisboeken. Ik dacht alleen altijd aan auteurs uit de 19e eeuw, dit boek speelt nota bene in de toekomst. IJzersterk.'

Meer Atlas Contact-boeken om je op te verheugen:

God sta me bij want ik ben onschuldig van Arjan Visser (roman, februari).
De beste dagen van ons leven van Céline Linssen (roman, april)
De Mandibles van Lion Shriver (een familiekroniek 2029-2047, mei)
De pier stort in en andere verhalen van Mark Haddon (korte verhalen, mei)


UITGEVERIJ MEULENHOFF


Ik heb hem nog niets verteld van David Trueba

De jonge Spaanse architect Beto zit midden in een persoonlijke en emotionele crisis als hij aankomt in München. Samen met zijn vriendin is hij uitgenodigd om deel te nemen aan een congres dat veel kan betekenen voor zijn toekomstperspectieven. Maar dan ontvangt Beto een smsje:

'Ik heb hem nog niets verteld. Kost me zoveel moeite. pff. hvj <3'

Het bericht is afkomstig van zijn vriendin. "Maar het bericht was niet voor mij bestemd. Het leven verandert wanneer liefdesverklaringen in sms'jes niet voor jou bedoeld zijn. Deze liefdesverklaring, die insloeg als de bliksem, onverwacht en elektriserend, veranderde mijn leven." 

Met Ik heb hem nog niets verteld schreef de veelgeprezen David Trueba een roman over liefde in tijden van crisis, het genadeloos verstrijken van de tijd en een ontmoeting tussen generaties. Het verhaal maakte vele tongen los, want: wat als dit jou zou overkomen? En hoe loopt dit af?

'Trueba raakt je in het hart, terwijl hij het verhaal weet om te buigen naar een psychologisch handboek voor de gescheidenen, de verlatenen en de eenzamen. Een krachtige, niet te missen roman. Een auteur om te koesteren.'
- La Vanguardia

In Spanje werd 'het sms-boek' binnen een mum van tijd een nummer één bestseller, het is afwachten tot februari om te zien of de roman hier net zo enthousiast wordt ontvangen!

De zevende functie van taal van Laurent Binet

Ein-de-lijk! In april verschijnt de nieuwe roman van Laurent Binet, dé schrijver van de immens succesvolle roman HhhH. Binet won met dit boek over de aanslag op Reinhard Heydrich (een van de wreedste nazi's van het Derde Rijk) de Prix Goncourt du Premier Roman. De roman werd in 35 talen vertaald, een boekverfilming is in de maak en de VPRO zendt in 2016 een achtdelige documentaire-serie over HhhH uit, gepresenteerd door de schrijver zelf. En o ja, alleen in Nederland en Vlaanderen werden al ruim 150.000 exemplaren van dit boek verkocht.

Binets nieuwe roman, De zevende functie van taal , speelt zich af in het Parijs van 1980. Roland Barthes, dé beroemde Franse filosoof, heeft net geluncht met presidentskandidaat François Mitterand als hij in het Quartier Latin door een vrachtwagen wordt overredenen overlijdt. Politiecommissaris Bayard krijgt de opdracht om de zaak te onderzoeken. Hij is er al snel van overtuigd dat het om moord gaat. Barthes heeft een manuscript nagelaten waarin hij de zevende functie van taal beschrijft. Meerdere mensen willen dit geheime manuscript in handen krijgen en Bayards onderzoek voert hem langs grote Franse schrijvers, politici en denkers. Jean-Paul Sartre, Françoise Sagan, Bernard-Henri Lévy, president Giscard d'Estaing, ze lijken allemaal wel iets te maken te hebben met de dood van Barthes.

Meer niet- te- missen voorjaarstitels van Meulenhoff:

Ik zie je van Matthijs Kleyn
De ketting van Sloane Crosley



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Voorjaarstitels om naar uit te kijken: Atlas Contact en Meulenhoff